Yatalak hastalarda beslenmenin önemi

Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Derneği (EVSAD) Başkanı Orhan Koç, evde sağlık ve bakım hizmeti alan hastalarda beslenme yetersizliği olduğunu ve çalışanlara bu konuda ilave eğitim verilmesi gerekliliğini tespit ettiklerini söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ekim 2014 16:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yatalak hastalarda beslenmenin önemi

Evde Sağlık ve Bakım Hizmeti Alan Hastalarda Beslenme Sempozyumu'nda konuşan Koç, ülkede uygulanan evde sağlık ve bakım hizmetlerinin geldiği nokta itibarı ile özellikli alanlarda eğitim ve uygulamaların yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.

Evde bakıma muhtaç hastaların barınma, öz bakım ve beslenme yetersizliği sorunları bulunduğunu ifade eden Koç, bu alanda ilgili bakanlık ve kurumlar arasında koordineli çalışma yürütülmesi gerektiğini kaydetti.

"Evde sağlık ve bakım hizmeti alan hastaların beslenme yetersizliği olduğunu ve çalışanlara bu konuda ilave eğitime verilmesi gerekliliğini tespit ettik" ifadesini kullanan Koç, yapılan araştırmalarda, beslenme yetersizliği görülme sıklığının geriatri vakalarında yüzde 30-60, bağırsak hastalığı olanlarda yüzde 80, kanser hastalarında ise yüzde 85 civarında bulunduğunu bildirdi.

Beslenmenin büyük sorun olduğu beyin kanaması geçirmiş hastalar, MS hastaları, yutma bozukluğu olanlar, Parkinson hastaları, ev tipi solunum cihazına bağlı yaşayanlar, spastik çocuklar ve kanser hastaları gibi bireylere bakan hasta yakınları ve sağlık çalışanlarının, özellikle beslenme konusunda eğitilmesi gerektiğini vurgulayan Koç, "Beslenmenin hastanın iyileşmesine ve oluşabilecek komplikasyonların önlenmesine katkısı, sağlık harcamalarının finansal sürdürebilirliği açısından ayrıca önem arz ediyor" dedi.

EVSAD Başkanı Koç, genç nüfusa sahip ülkeleri bekleyen en büyük tehlikenin, hızla yaşlanma olduğunu ifade ederek, "Bu açıdan bakıldığında gelecek 10 yıllarda beslenme ihtiyacı ve paralelinde getireceği sağlık harcamalarına, genel manada ise kamu maliyesine yükün öngörülmesi ve şimdiden sağlıklı beslenme ve aktif yaşlanma politikalarının ısrarla ve sabırla hayata geçirilmesi önem taşıyor" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber