Ebola aşısı 2016'da

Bir İngiliz bir ilaç firması, ebola aşısının en erken 2016 başında hazır olacağını açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü ise hasta sayısının her 4 haftada 2 kat arttığına ve Afrika'daki hastanelerin yetersiz kaldığına dikkat çekti

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 20 Ekim 2014 07:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ebola aşısı 2016'da

Dünyada gündemin en öncelikli maddelerinden biri haline gelen ve özellikle Afrika ülkelerinde hızla yayılan ebolaya çare üretme çabaları aralıksız sürüyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) "iyi haberler" beklediği aşı şirketlerinden birindense hayal kırıklığı yaratan bir açıklama geldi. İngiltere'de faaliyet gösteren Glaxo Smith Kline (GSK), "Ebola aşımız en iyi ihtimalle 2016'nın başında kullanım için hazır olur" açıklamasında bulundu. GSK'nin merakla takip edilen ebola aşısı bölümünün lideri Doktor Ripley Ballou, "Bizim aşımız, günümüzde etkisini gösteren salgına çare olarak görülmemeli. Ama umuyoruz ki önümüzdeki dönemlerde yaşanabilecek muhtemel salgınlara karşı faydası dokunacak. Ne yazık ki testlerin bizim arzu ettiğimiz hızda ilerlemesi imkansız. Aslına bakarsanız, tetiği daha önce çekmeliydik" ifadalerini kullandı.

HER AY 2 KAT HASTA...

Testlerin ve deneysel dozların 2015'in sonuna kadar tamamlanacağını söyleyen Ballou, ticari kullanım için üretilecek 20 bin dozluk aşının ise 2016 başında hazır olacağını aktardı. Ballou "DSÖ ile irtibat halinde çalışmalarımıza devam edeceğiz" açıklamalarında bulundu. DSÖ Sözcüsü Tarık Yaşareviç ise Gine, Sierra Leone ve Liberya'yı kapsayan gezisinin ardından bölgedeki tablo hakkında çarpıcı detaylar verdi. "Her gün birçok yeni hasta tespit ediliyor fakat yatak olmadığı için tedavi altına alınamıyor. Onlar da evlerine dönerek hastalığın daha da yayılmasına neden oluyor" diyen Yaşareviç, "Liberya'daki yatak ihtiyacının sadece yüzde 21'ini, Sierra Leone'de yüzde 29'unu, Gine'de ise yüzde 50'sini karşılayabiliyoruz. Her 4 haftada bir ebolaya yakalananların sayısının 2'ye katlanıyor" dedi. "DSÖ, aralık ayından itibaren her hafta 5 bin ila 10 bin arasında yeni vaka görüleceğini mi söylüyor?" sorusuna ise "Maalesef tahminlerimiz bu yönde" yanıtını verdi.

CASTRO: ABD İLE İŞBİRLİĞİNE VARIZ

Bu mücadeleye aktif destek veren ülkelerden biri de Küba... Hastalıkla savaşa verdiği destek nedeniyle ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de övgüyle bahsettiği Küba, ay başında sağlık personelinden oluşan 165 kişilik bir ekibi Sierra Leone'ye göndermiş, önümüzdeki günlerde de salgının vurduğu diğer ülkeler olan Liberya ve Gine'ye 296 kişilik bir ekip daha yollayacağını duyurmuştu. Fidel Castro da, Küba'nın ebola krizi konusunda ABD ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu açıkladı. Castro, bu işbirliğinin dünya barışına da katkı sağlayacağını söyledi. Öte yandan ABD'nin Güney Carolina eyaletinde, Cumhuriyetçi Parti'nin de bir dönemliğine eyalet başkanlığını yapan Todd Kincannon'dan çok tartışılacak bir öneri geldi, "ABD'deki ebolalı kişiler insani bir şekilde uyutulmalı ve yaşadıkları yer karantina altına alınmalı. Bu önlemler hayat kurtarır" gibi tweetler atan Kincannon, daha önce de cinsiyetçi ve ırkçı açıklamalarıyla göndeme gelmişti.

SON BİLANÇO: 4 BİN 500 ÖLÜ 10 BİN VAKA

Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerine göre hastalığa yakalanarak hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 500'ü geçerken, hastalığın görüldüğü kişi sayısı 10 bine yaklaşıyor. Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi uluslararası kurumların yanı sıra Sınır Tanımayan Doktorlar (Medecines Sans Frontiers) gibi sivil toplum kuruluşları da Batı Afrika'ya yardım götürmek için çalışmalar yürütüyor. O kurumlardan biri olan İngiltere merkezli Oxfam Vakfı'nın yönetim kurulu başkanı ise "Bizim neslimizin insanlık felaketi" olarak nitelendirdiği ebola hakkında "Ebola dünya kamuoyunu korku içinde hareketsiz bırakmamalı. Her ülke bu mücadelede aktif yer almalı" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber