Maliye: 11 Eylül'e kadar tebliğ edilmeyen cezadan vazgeç

Maliye Bakanlığı: 11 Eylül 2014 tarihine kadar tahsil edilmemiş idari para cezalarından vazgeçin

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Ekim 2014 11:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Maliye: 11 Eylül'e kadar tebliğ edilmeyen cezadan vazgeç

Maliye Bakanlığı, 11/09/2014 tarihine kadar tebliğ edilmemiş olan idari yaptırım kararlarının bu tarihten sonra tebliğ edilmemesi, bu tarihten önce tebliğ edilmesine rağmen tahsil edilmemiş olanların ise tahsil edilmemesi ve tahsili için ilgili vergi dairesine
gönderilmemesini istedi.

Maliye Bakanlığı, 120 liranın altında kalan idari para cezaları eğer 11 Eylül 2014 tarihine kadar tebliğ edilmemişse bu alacaktan vazgeçilmesini istedi. Ancak Maliye'nin bu konuda iki ististası var.

4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrası ile 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 39 uncu maddesine göre verilen idari para cezalan hariç

5326 sayılı Kanunun 39. maddesi

Tütün mamullerinin tüketilmesi

MADDE 39- (1) Kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında tütün mamulü tüketen kişiye, ilgili idari birim amirinin yetkili kıldığı kamu görevlileri tarafından elli Türk Lirası idari para cezası verilir. Bu fıkra hükmü, tütün mamulü tüketilmesine tahsis edilen alanlarda uygulanmaz.
(2) Toplu taşıma araçlarında tütün mamulü tüketen kişiye, elli Türk Lirası idari para cezası verilir. Kabahatin özel hukuk kişileri tarafından işletilen toplu taşıma araçlarında işlenmesi halinde bu ceza ilk başvurulan kolluk birim yetkilileri tarafından verilir. Kamuya ait toplu taşıma araçlarında işlenmesi halinde idari para cezası verme yetkisi bakımından birinci fıkra hükmü uygulanır.
(3) Özel hukuk kişilerine ait olan ve herkesin girebileceği binaların kapalı alanlarında, tütün mamullerinin tüketilemeyeceğini belirtir açık bir işarete yer verilmesine rağmen, bu yasağa aykırı hareket eden kişiye, elli Türk Lirası idari para cezası verilir. Bu ceza, şikayet üzerine en yakın kolluk birimi yetkililerince verilir.

4207 sayılı Kanunun 5'inci maddesinin 1. fıkrası

Madde 5 - (Değişik: 3/1/2008-5727/6 md.)

(1) (Değişik: 4/7/2012-6354/11 md.) 2 nci maddenin birinci ve dördüncü fıkralarında belirtilen alanlarda tütün ürünleri tüketenler ile 3 üncü maddenin ikinci fıkrasına aykırı hareket edenler, 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 39 uncu maddesi hükmüne göre cezalandırılır. 3 üncü maddenin onikinci fıkrasına, kamu hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında aykırı davranan kişilere ilgili idari birim amirinin yetkili kıldığı kamu görevlileri tarafından; özel hukuk kişilerine ait ve herkesin girebileceği binaların kapalı ve açık alanları ile sokak veya kamuya ait sair alanlarda aykırı davranan kişilere ise belediye zabıta görevlilerince, elli Türk Lirası para cezası verilir. Meydana gelen çevre kirliliğinin ilgili kişi tarafından derhal giderilmesi halinde idari para cezasına karar verilmeyebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber