Çocukları uyuşturucudan koruma kılavuzu

Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü, veli ve öğretmenlere yönelik kılavuz hazırladı: Çocuğun davranışlarındaki ani değişiklik, uyuşturucu kullanımının işareti olabilir.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2014 22:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Çocukları uyuşturucudan koruma kılavuzu

"Uyuşturucu Maddeler, Uyuşturucu Bağımlılığı ve Önlemleri Kılavuzu" ile veli ve öğretmenlerin uyuşturucu bağımlılarının davranışları hakkında bilgilendirilmesi hedefleniyor.

Ankara Milli Eğitim Müdürü Erol Bozkurt Ankara genelindeki bin 750 rehber öğretmenin bilgilendirilmesinden sonra, okullarda çalışmalar yapıp iki milyona yakın veliye ve bir milyon öğrenciye ulaşmaya çalışacaklarını söyledi.

Kılavuzda esrar kullanan birinin davranışları örneklendi: Bu kişilerin aile bireyleri ve arkadaşlarıyla ilişkilerinin olumsuz yönde değiştiği, duygusal yönden istikrarsızlıklar yaşadıkları, anlamsız gülme ve ağlama gibi davranışlar sergiledikleri belirtildi. Ayrıca kişinin dengede kalamama, tökezleme gibi koordinasyon bozuklukları yaşadığı, genellikle içine kapanık, sessiz, çekingen, yorgun ve uyuşuk olduğuna dikkat çekildi.

Esrar kullanan öğrencilerin okuldan daha sık kaçtığı, ders dışı etkinliklere, sosyal ve kültürel aktivitelere karşı ilgisiz kaldığı, okul ile ilgili sorumluluklarını yerine getirmediği, ders notlarında beklenmeyen ani düşüşlerin gözlemlendiği belirtildi.

'Evdeki rutin dışı değişimlere dikkat'

Kılavuzda aileler, evdeki dikkat çekici değişimlere karşı uyarıldı. Evdeki ilaçların hızlı bir şekilde azalması, sigara paketlerinin çabuk boşalması, süs olarak duran alkol şişelerinin kapaklarının açılmış olması ve evde bulunan değerli eşyaların kaybolmasının, ailelerin şüphelenmesi gereken durumlar olduğuna dikkat çekildi.

Kılavuzda velilere yönelik diğer bazı tavsiyeler şöyle:

- Davranışlarındaki ani değişiklere karşı duyarlı olun. Kurallarınızda tutarlı olun. 'Hayır' demeyi öğretmeye devam edin. Arkadaş baskısına karşı nasıl tepki verileceğini öğretin.

- Spor ve diğer sosyal faaliyetlere yönlendirin. Çocuğunuzun arkadaşlarını ve onların ailelerini tanıyın ve onlarla iletişim kurmaya çalışın.

- Çocuğunuzun her konuda sizinle konuşması için koşulsuz dinleme becerisi geliştirin. Madde ve olumsuz etkileri hakkında korkularınızı değil, gerçek sonuçlarını anlatın.

- Onları yaptıklarınıza ortak etmeyin. Örneğin, sigara için çakmağınızı ya da dolaptan içkinizi getirtmeyin, sık sık ilaç kullanıyorsanız; ilacı, zorlukları gideren ve sorun çözen bir araç olarak yansıtmayın.

- Geçmişinizin çocuklarınızın geleceği olmadığını unutmayın. Davranışlarını, duygularını ve düşüncelerini yargılamayın. Anlamaya çalışın.

- Çocuğunuzu tehdit ederek veya korkutarak sadece kendinizden uzaklaştırırsınız. Aşırı sorgulayıcı olmayın. Emir cümleleri ile konuşmayın. Gereksiz teşhisler koymaktan kaçının.

- Başarısızlıklarında yanlarında olun ve cesaret verin. Çocuklarınıza güvendiğinizi hissettirin. Onları sevdiğinizi gösterin, hissettirin. Onlara karşı her an yanlış yapacaklarmış gibi davranmayın.

Öğretmenlere "Sorunu küçümsemeyin" önerisi

Kılavuzun öğretmenlere öneriler bölümünde ise sorunun küçümsenmemesi, "Benim sınıfımda, okulumda böyle şey olmaz" ifadelerinden kaçınılması gerektiği vurgulandı.

Öğretmenlere yönelik tavsiyeler şöyle:

- Önyargılarınızın farkında olun. Bilgi sahibi olun. Açık, samimi ve inandırıcı olun.

- Konuşması için fırsat verin. Eğer öğrenci maddenin etkisi altında ise onunla bu durumda konuşmayın, yararı olmaz. Kendinizi hazır hissetmeden onunla konuşmayın.

- Onu etiketlemekten kaçının çünkü bağımlı olarak etiketlenen öğrenciye yaklaşmak çok zordur.

- Öfke duyabilirsiniz, sakinliğinizi korumaya çalışın. Genellemeler yapmaktan kaçının. Söylediklerine ani tepkiler vermeyin. Korkularınıza dayanarak konuşmayın. Merakı arttırmayın. ("Şu maddenin de şöyle etkileri varmış sen biliyor musun?" gibi...)

- Şüphelerinizi ve endişelerinizi anlatarak ev içindeki davranışları ve arkadaşları ile ilgili aileden bilgi alın. Aileyi konu hakkında bilgilendirin, destek olun ve yardım alabilecekleri yerlere yönlendirin.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber