Erdoğan: Türkiye'ye rağmen Amerika bu işi yapmıştır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, PYD'ye ve IŞİD terör örgütüne geçen silahlara ilişkin, "Türkiye bu işe olumlu baktı mı? Hayır bakmadı. Türkiye'ye rağmen Amerika bu işi yapmıştır" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ekim 2014 12:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erdoğan: Türkiye'ye rağmen Amerika bu işi yapmıştır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı ikametgahında ortak basın toplantısı düzenledi.

Letonya Cumhurbaşkanı Berzins'e, kendisine ve heyetine gösterilen yakın ilgi için teşekkür ederek konuşmasına başlayan Erdoğan, 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 2013'te Letonya'yı ziyaret ettiğini, Berzins'in de Nisan 2014'te Türkiye'ye geldiğini, karşılıklı üst düzey temasların ardından gerçekleşen bu resmi ziyaretin de ilişkilerin ulaştığı noktayı göstermesi bakımından önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Letonya'yı 1925'te tanıdığını ve karşılıklı diplomatik ilişkilerin kurulduğunu kaydeden Erdoğan, "Tarih boyunca bağımsızlığı ve özgürlüğü için mücadele etmiş olan Letonya'nın bu mücadelesini gönülden desteklemiş bir ülkeyiz" dedi. Sovyetler Birliği'nin 1991 yılında dağılmasının ardından Letonya ile yeniden diplomatik ilişki kurulduğuna işaret eden Erdoğan, 1994'te imzalanan dostluk ve işbirliği anlaşmasının da iki ülke ilişkilerinin güçlü bir temele oturmasını sağladığını belirtti.

Letonya'nın NATO üyeliğine destek veren ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğine dikkati çeken Erdoğan, 2006 yılında NATO'nun "Baltık Hava Polisliği" misyonu çerçevesinde bölgenin hava sahasının korunmasına fiilen katkı sağladığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Berzins ve beraberindeki heyet üyeleriyle gerçekleştirilen görüşmelerde ikili ilişkiler çerçevesinde gelecekte neler yapılabileceğinin ele alındığını aktaran Erdoğan, ziyaretinde kendisine eşlik eden bakanların da mevkidaşlarıyla görüşeceklerini dile getirdi.

Bu görüşmelerde iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda ileriye taşınması yönünde atılabilecek adımların ayrıntılarının görüşüleceğini kaydeden Erdoğan, "İki müttefik ülke olarak bölgemizdeki önemli gelişmeler ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunduk" dedi.

Ticaret hacmi 2013'te 324 milyon dolar

Letonya'nın 2015'in ilk 6 aylık döneminde AB dönem başkanlığını yürüteceğini hatırlatan Erdoğan, bu kapsamda Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecindeki gidişatına yönelik görüşlerini Berzins ile paylaştığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Letonya'nın AB ile müzakerelerimizde ülkemize verdiği destekten ötürü Sayın Cumhurbaşkanı'na bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Yarım asırlık bir geçmişe dayanan AB ile ilişkilerimiz çok yönlü fakat kötüdür. AB'ye üyelik hedefimiz bizim için stratejik bir tercihtir. Türkiye'nin üyeliği AB'ye stratejik, jeopolitik, ekonomik, kültürel ve sosyal boyutlarda artı değer katacaktır" değerlendirmelerinde bulundu.

İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmeye devam ettiğine dikkati çeken Erdoğan, Türkiye ile Letonya arasındaki ticaret hacminin 2013'te 324 milyon dolar düzeyine yükseldiğini bildirdi.

Erdoğan, görüşmelerde ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da ileri taşınmasına yönelik fırsatların değerlendirilmesine karar verdiklerini belirtti.

"Türkiye'ye rağmen Amerika bu işi yapmıştır"

Erdoğan, PYD'ye ve IŞİD terör örgütüne geçen silahlara ilişkin, "Türkiye bu işe olumlu baktı mı? Hayır bakmadı. Türkiye'ye rağmen Amerika bu işi yapmıştır" dedi.

Erdoğan, şunları kaydetti:

"PYD'nin PKK ile aynı durumda olduğunu kendilerine (ABD Başkanı Obama'ya) telefon görüşmemde ifade ettim. 'O da bir terör örgütüdür' dedim. Dolayısıyla burada PYD'ye yapacağınız yardımlar bir terör örgütüne gitmektedir. Şu anda PYD saflarında PKK'nın lider kadrosunda olup orada savaşan kişiler var."

"Destek çözüm sürecini güçlü kılacaktır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çözüm süreci çalışmalarıyla ilgili, "İnanıyorum ki tüm halkımız, milletimiz çözüm süreci noktasında ittifak halinde ama buna tüm sivil toplum örgütlerinin, siyasi partilerin de destek vermesi süreci çok daha güçlü kılacaktır" diye konuştu.

Tarım ve sağlık alanında işbirliği

Basın toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Letonya Cumhurbaşkanı Berzins huzurunda iki anlaşma imzalandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Letonya Tarım Bakanı Janis Duklavs, iki ülke tarım bakanlıkları arasında tarım alanında teknik, bilimsel ve ekonomik işbirliği öngören protokole imza attı. Sağlık Bakanlığı ile Letonya Sağlık Bakanlığı arasındaki niyet mektubuna da Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş ve Letonya Devlet Sekreteri Rinald Mudzinc imza koydu.

"Türkiye ekonomisine asılsız eleştiriler yapıyorlar"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Letonya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada da "Bakın şu anda ABD veya Avrupa'da kimi uluslararası medya kuruluşlarının tamamen art niyetli şekilde bir koro halinde Türkiye ekonomisine karşı asılsız ve mesnetsiz eleştiriler yaptıklarını görüyoruz. Bu haberlerin diline, üslubuna, ortaya atılan iddialara bakıldığında ortada bir kampanya olduğu ve kampanyanın da aynı odaktan beslendiği görülecektir. Aynı tavrın kredi derecelendirme kuruluşlarının bazıları tarafından da yine tamamen art niyetli şekilde pompalandığına zaman zaman şahit oluyoruz. Bu kampanyalara rağmen Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber