YSK'nın hedefi konsoloslukta oy kullandırmak

HÜKÜMET, genel seçimleri önümüzdeki haziran yerine nisan-mayısa çekmeyi tartışırken, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) yurtdışında Köşk seçiminde yaşanan aksaklıkların giderilmesi için kolları sıvadı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 25 Ekim 2014 12:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YSK'nın hedefi konsoloslukta oy kullandırmak

YSK ile Dışişleri Bakanlığı ortak çalışma başlattı. Türk seçmelerin bulundukları ülkelerde düzen ve güvenlik içinde oy kullanmaları için alınacak tedbirler ve randevu sistemi tartışılıyor.

YSK Başkanı Sadi Güven ve YSK üyeleriyle, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru ve Dışişleri yetkilileriyle dün öğlen çalışma yemeğinde buluştular. YSK'nın evsahibi olduğu yemekte, ilk kez Köşk seçiminde denenen yurtdışı seçmenlerin bulundukları ülkelerde, kiralanan yerlerde randevu alarak oy kullanmaları sisteminde yaşanan aksaklıklar görüşüldü.

ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULDU

Yemekte, ortak çalışma grupları oluşturalarak, yurtdışındaki Türk seçmenlerin oylarını düzen ve güvenlik içinde kullanmaları ve yaşanan aksaklıkların giderilmesi için alınacak tedbirlerin belirlenmesine karar verildi. Genel seçimin, Köşk seçimi gibi iki turlu olmayacağından konsolosluk ve temsilciliklerde oy kullanılması seçeneği ağırlık kazandı. YSK yapılacak çalışma sonrasında yurtdışındaki seçmenlerin nasıl ve hangi sistemle oy kullanacaklarına ilişkin karar alacak.

RANDEVU SİSTEMİ AKSAMIŞTI

İlk kez 10 Ağustos'taki Cumhurbaşkanlığı seçiminde 2 milyon 722 bin 981 seçmen bulundukları 126 ülke ve 190 temsilcilikte randevu alarak oy kullanmışlardı. Ancak, randevu sistemi yüzünden aksaklık yaşanmış ve seçime katılım çok düşük düzeyde gerçekleşmişti. Özellikle Almanya'da oy kullanılacak merkezlerin sınırlı olması, vatandaşların ülke içinde uzun seyahat etmelerini gerektirmiş ve birçok vatandaşın bu yüzden oy kullanamadığı savunulmuştu. YSK ile Almanya İçişleri Bakanlığı arasındaki görüşmelerden sonra sorunun çözümü için adım atıldı. Almanya'daki Türk seçmenler önümüzdeki genel seçimde 7 değil, 13 yerde oy kullanabilcekler. Böylece, en çok yurtdışı seçmenin yaşadığı Almanya'da, Türkiye'nin temsilciliğinin bulunduğu her yerleşim yerinde Türk seçmenlerin sandığa giderek, oy vermeleri sağlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber