Elektrikli otoda farkımız 'menzil'

Yerli marka otomobilin altı yıl içinde yollarda olmasını hedeflediklerini belirten Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, çalışmalarını menzili uzatılmış elektrik araç üzerinde yoğunlaştıracaklarını söyledi. Bakan Işık, özel sektörle bu konuda iş birliği yapacaklarını da vurguladı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 26 Ekim 2014 19:26, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Elektrikli otoda farkımız 'menzil'

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil markasının 2020'den önce yollarda olmasını hedeflediklerini belirterek, 'Bu markanın da daha çok içten yanmalı motor değil, menzili uzatılmış elektrikli araç şeklinde olmasını hedefliyoruz. Buna yönelik de inşallah sektörle güçlü iş birliği hedefliyoruz' diye konuştu.

EYLEM PLANININ ÇOĞU GERÇEKLEŞTİ

Kocaeli'de düzenlenen Otomotiv Sanayi Derneği'nin toplantısında konuşan Işık, bakanlık bünyesinde oluşturdukları 'Motorlu Araçlar Teknik Komitesi' (MARTEK) sayesinde sektörle sürekli iletişim içinde olduklarını kaydetti. Işık, 2011'de başladıkları 'Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2011-2014)' neticesinde önemli çıktılar elde ettiklerini kaydederek, belgedeki eylem planlarının çoğunun gerçekleştiğini vurguladı.

KÜÇÜK FİRMALAR DA AR-GE'YE BAŞLASIN

Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi'ni revize edeceklerinin bilgisini veren Işık, 2015-2018 dönemi içinde de bu belgeyle ilerlemeyi sürdüreceklerini belirtti. Özel sektör firmalarının özellikle Ar-Ge'de ellerini taşın altına koymalarını isteyen Işık, '2014 eylül itibarıyla otomotiv ana sanayinde 12, yan sanayide de 42 olmak üzere 54 Ar-Ge merkezi yer alıyor. Ar-Ge yapmaları için küçük firmalarımızı da teknoparklara davet ediyoruz' dedi. Bu konuda sağladıkları kolaylıklara değinen Işık, Ar-Ge merkezi kurmak için gerekli Ar-Ge personeli sayısını 30'a indirdiklerine dikkat çekti.

2020'de 5 araçtan biri elektrikli olacak

2020'ye kadar, Avrupa'da her 5 araçtan birinin elektrikli olacağının tahmin edildiğini vurgulayan Bakan Işık, bu açıdan Gebze'de faaliyete geçecek Bilişim Vadisi'nin otomotiv sektörüne yeni bir ivme kazandıracağını dile getirdi. Otomotiv sanayisinin 2023 gelecek hedeflerini anlatan Işık, 'Yeni ürün geliştirmek amacıyla Türkiye'deki şirketlere daha fazla görev düşecek ve ülkemizde otomotiv alanındaki inovasyon yetkinliği artacak" dedi.

AVRUPA'YA BAĞIMLILIĞI BİTİRECEK

Sektörün gelişimine katkı sağlayacağına inandıkları otomotiv test merkezi kurulmasının öncelikleri arasında yer aldığına işaret eden Bakan Işık, Türkiye'nin Avrupa'ya bağımlılığını teknik anlamda azaltacak, yıllardır

hayalini kurdukları, dünyanın sayılı test ve inovasyon merkezlerinden birini ülkeye kazandırma yolunda çalışmaları hızla sürdürdüklerinin bilgisini verdi.

DÜNYANIN EN İDDİALI TEST MERKEZİ

Test merkezinde, özellikle otomotiv sektörünün ihtiyaç duyduğu tip onay ve Ar-Ge testlerinin yapılacağını kaydeden Fikri Işık, şöyle dedi: 'Belki şöyle bir müjdeyi de sizinle paylaşmakta fayda var. Bursa Yenişehir'de kuracağımız test merkezinde vites büyüttük. Dünyanın en iddialı test merkezlerinden birini kuracağız. Yerini değiştirdik. Testlerin çok daha iyi yapılabilmesiyle ilgili bir alanı belirledik. Şimdi o alanla ilgili bütün çalışmaları yürütüyoruz.'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber