Teziç: ÖSS'nin kalkmasını gerçekleştirecek bir güç yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2006 23:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Türkiye'de ÖSS'nin kalkmasını gerçekleştirecek bir gücü göremediğini söyledi.

Erdoğan Teziç, Türkiye'nin Yükseköğretim Stratejisi raporuna ilişkin bilgi vermek amacıyla düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı.

Gazetecilerin, raporun Cumhurbaşkanı Sezer'e sunulduğunu hatırlatarak, "Başbakan'ı da ziyaret edecek misiniz?" sorusu üzerine Teziç, "Bu rapor tamamlandığı zaman bize intikal edecek, geri dönecek düşünceleri de raporda değerlendirip son biçimini verdikten sonra hükümete de teslim edeceğiz" dedi.

"Hükümetten görüş alınacak mı?" sorusuna karşılık Teziç, "Hükümete sunulacak olan, bütün kesimlerden gelen görüşleri içeren bir rapor olacaktır. Hükümet sonra siyasi tercihini kullanırken bunları sadece değerlendirir" dedi.

Raporda, yükseköğretime giriş sistemi konusunda da önerileri bulunduğunu kaydeden Teziç, "ÖSS'nin kaldırılmasını mı tavsiye ediyorsunuz?" sorusu üzerine, "ÖSS'nin kalkmasını gerçekleştirecek bir gücü ben Türkiye'de göremiyorum. Ama bunun yapılış biçimiyle ilgili düşünceler oluşturulabilir" diye konuştu.

Arzularının üniversiteyle ilgili konuların sığ alanlardan çıkarılıp yukarı düzeylerde tartışıp ortaya koyabilmek olduğunu ve bunun cesaretle yapılmasınının zamanın geldiğini düşündüklerini söyleyen Teziç, şunları kaydetti:

"Yalnızca üniversite giriş sınavları ya da üniversitelerde giyinme biçimi gibi konularla uğraşırsak, yalnız bunlara odaklanırsak, beklediğimiz evrensel boyuttaki gelişmelerden ve değişim içindeki Türkiye'nin sorunlarını çözmekten aciz kalırız."

YÖK'ün hazırladığı Türkiye'nin Yükseköğretim Stratejisi başlıklı raporda, "Ortaöğretimi bitirme sınavı" konulması önerilerek, bu sınavın ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sisteminin ön koşulu olduğu vurgulandı.

Raporda ayrıca, YÖK'ün bugünkü yetkilerinin bazılarının Üniversitelerarası Kurul, bazılarının da doğrudan üniversitelere devredilmesi gerektiğini kaydedildi. YÖK Genel Kurulu'nun bugün olduğu gibi 21 üyeden oluşması, ancak 11 üyenin Üniversitelerarası Kurul, 5 üyenin Bakanlar Kurulu, 5 üyenin de Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmesi önerildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber