Nöbet tutamaz raporlu hemşire, hafta sonu çalıştırılamaz

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Ekim 2014 12:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Nöbet tutamaz raporlu hemşire, hafta sonu çalıştırılamaz

DAVANIN ÖZETİ: ..................İli,........................ İlçe Devlet Hastanesi'nde Hemşire olarak görev yapan davacının, sağlık sorunu nedeniyle hakkında mesai dışı çalışma uygulamasının sonlandırılması isteminin reddini istemiş,.................İlçe Devlet Hastanesi'nin ......./..../201... gün ve..............-şahsi kod ve.......... sayılı işleminin; davacı ile aynı durumdaki diğer personele yapılan uygulamanın yapılmadığı, davalı idarenin nöbet hizmetinin adının mesai olarak değiştirilmek suretiyle sağlık kurulu raporunun etkisizleştirmeye çalıştığı ve bu nedenle bu işlemin iptali için dava açılmıştır.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren ............... İdare Mahkemesi'nce gereği görüşüldü:

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 99. maddesinde, "Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir.

Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir.

Ancak özel kanunlarla yahut bu kanuna veya özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çalışma süreleri tespit olunabilir." hükmü, 101.maddesinin 1.fıkrasında, "Günün yirmidört saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan Devlet memurlarının çalışma saat ve şekilleri kurumlarınca düzenlenir." hükmü yer almıştır.

Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'nin 37.maddesinde, "Yataklı tedavi kurumlarında çalışmalar günün 24 saatinde kesintisiz devam eder.

Normal mesai saatleri dışındaki hizmetler, acil vak'aların muayene ve tedavisini acil ameliyat ve müdahalelerin yapılmasını ve yatmakta olan hastaların bakımlarının devamını kapsar." hükmü, nöbet esaslarının düzenlendiği bölümde yer alan 41.maddesinde, "Genel olarak yataklı tedavi kurumlarında nöbet; normal çalışma satleri dışında ve resmi tatil günlerinde dışarıdan gelecek hastalarla, kurum içindeki hastaların acil durumlarında tıbi ve bununla ilgili idari ve teknik yardımları vaktinde sağlıyabilmek, olması muhtemel idari ve teknik olay ve kasalara zamanında müdahale edebilmek amacını güder. a) Nöbet saat 8.00'den ertesi gün 8.00'e kadar devam eder. Nöbetçi olanlar hiçbir surete kurumdan ayrılamazlar." hükmü yer almıştır.

Dava dosyasının incelenmesinden, ............... İlçe Devlet Hastanesi'nde Hemşire olarak görev yapan davacı hakkında ............................... Eğitim Araştırma Hastanesi tarafından düzenlenen ...../.../201... günlü, 2329 no'lu Sağlık Kurulu Raporu'na göre, ............................tanısı konularak, mesai saatleri dışında çalışması kendisi ve hasta açısından risk yaratabileceğinden nöbet tutmasının uygun olmadığının belirtildiği, bunun üzerine davacı ÜYEMİZ tarafından, görev yaptığı hastane başhekimliğine verilen ......./.../2... günlü dilekçesi ile, ................tarihindeki çalışmasının Cumartesi günü normal mesai dışındaki çalışmasında olduğu gibi bundan sonraki nöbetlerinde sorun olmaması için mesai dışı çalışma uygulamasının sonlandırılmasını talep etmiştir.

Davalı idare bu başvuruya ....... tarih ve sayılı cevap yazısı red ederken gerekçe olarak,"sağlık kurulu raporuna istinaden gece nöbeti ve gece vardiyası hizmetlerine katılmayan personelin resmi ve tatil günlerinde gündüz çalışma saatlerine isabet eden 08:00-17:00 saatleri içerisinde çalıştırılmalarına engel bulunmadığına ilişkin Sağlık Bakanlığı görüşüne istinaden başvurunun reddedildiği ifade edilmiştir.

Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, memurlar için normal mesai saatlerinin günlük sekiz saatten haftada 40 saat olduğu ve Cumartesi ile Pazar günlerinin tatil günü olduğu, Ancak günün yirmidört saatinde devamlılık gösteren sağlık hizmetinin verildiği davacının görev yaptığı hastaneye ilişkin özel çalışma sürelerinin Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği ile düzenlendiği,

Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği hükmü uyarınca da normal mesai saatlerinin hafta içi sekiz saatlik bir çalışmayı kapsadığı, ancak hastane hizmetleri günün yirmidört saatinde devamlılık gösterdiğinden normal mesai saatleri dışındaki saatlerin ve hafta sonu günlerinin (Cumartesi ve Pazar günleri) nöbet ve yatan hastaların bakımı hizmetleri ile sürdürüldüğü, hafta sonu günlerinde memurların yapacağı sağlık hizmeti nöbet olarak isimlendirilmekle bu nöbetlerin saat 8.00'den ertesi gün 8.00'e kadar bir çalışma periyodu olarak tanımlandığı, davalı idarece ileri sürüldüğü gibi, hafta sonu 08:00-17:00 saatleri arasındaki çalışmanın, "hafta sonu normal mesai saatleri" olmayıp nöbet hizmetinin içinde değerlendirilebilecek bir zaman dilimi olduğu ve davacının bu saatler arası nöbet kapsamında bulunan acil nöbeti hizmeti verdiği anlaşılmıştır.

Bu durumda, davacı hakkında normal mesai saatleri haricinde çalışmasının ve nöbet tutmasının uygun olmadığına ilişkin sağlık kurulu raporu olmasına rağmen, mesai dışı çalışma (nöbet hizmeti) olduğu hususunda şüphe bulunmayan Cumartesi günleri 08:00-17:00 saatlerindeki çalıştırılması uygulamasının sona erdirilmesi isteminin reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmamaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber