Maden ocağını su bastı: 18 işçi mahsur

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında su baskını nedeniyle 18 işçinin mahsur kaldığı bildirildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ekim 2014 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Maden ocağını su bastı: 18 işçi mahsur

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında su baskını nedeniyle 18 işçinin işçinin mahsur kaldığı bildirildi.

Karaman Valisi Murat Koca, Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesindeki bir kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili, "Olay, yeraltındaki biriken suyun galeriyi işgal etmesi. Mevcut çalışılan galerinin bir kısmını işgal etmesi. Şu anda 18 işçimiz çalışılan bölümde var. Diğer galeride olanlarda sıkıntı yok. 40'ın üzerinde arkadaş vardı. Onlar çıktı. Şu anda 20 arkadaşımız yeraltında" dedi.

İlçeye bağlı Güneyyurt beldesinde faaliyet gösteren özel sektöre ait ocakta meydana gelen olayın ardından çok sayıda itfaiye, arama kurtarma ve sağlık ekibinin bölgeye sevk edildiği belirtildi.

Taner Yıldız ve Lütfi Elvan incelemelerde bulunmak üzere Konya'ya gidecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan kaza yaşanan maden ocağında incelemelerde bulunmak üzere Konya'ya gidecek.

Maden yetkilisi: Başımız sağ olsun!

Bakan Çelik olay yerine gidiyor


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez Twitter'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'le birlikte Karaman, Ermenek'e gittikleri anı böyle paylaştı. Etyemez: "Bakanımız Sn Faruk Çelik,İş TeftişKrl.Bşk. veİş Müfettişleri birlikte Askeri helikopterle Karaman Ermenek yolundayız" mesajını paylaştı.

AFAD Başkanı operasyonu yönetmek için bölgeye hareket etti

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Karaman'da maden işçilerinin mahsur kaldığı ocağa giderek arama ve kurtarma operasyonunu yönetecek.

Alınan bilgiye göre, AFAD maden kazasının ardından ilk ihbarla birlikte Konya ve Karaman'daki ekiplerini bölgeye sevk etti. AFAD ve AFAD'ın yönlendirdiği ekiplerle birlikte yaklaşık 70 kişi madende arama ve kurtarma çalışmalarına başladı.

AFAD Başkanı Fuat Oktay'ın da arama ve kurtarma operasyonunu yönetmek için bölgeye hareket ettiği öğrenildi.

TTK'NIN KURTARMA EKİPLERİ HAZIRLIKLARA BAŞLADI

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, mahsur kalan maden işçilerini kurtarma çalışmalarına katılmak üzere uzman ekiplerinin hazırlıklarına başladığını söyledi. İnan, kurtarma ekibinin uçak ya da helikopterle bölgeye ulaştırılması konusunda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığıyla (AFAD) görüştüklerini kaydetti. AFAD İl Müdürü Ahmet Güngör de ekibin en kısa sürüde bölgeye ulaştırılması için gerekli çalışmaların yapıldığını dile getirdi.

Erdoğan'dan Karaman valisine talimat

Erdoğan tüm imkanların seferber edilmesini istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Karaman Valisi Murat Koca ile telefonda görüşerek bilgi aldığı ve mahsur kalan işçilerin kurtarılması için tüm imkanların seferber edilmesini istediği bildirildi.

GÖNÜLLÜLER ORDUSU

Bölgede çalışan tüm madenciler olay yerine gelerek gönüllü olarak arama-kurtarma çalışmalarına katılmak istedi. Ocaktaki suyun boşaltılması için dev plastik borular getirildi.

"ALLAH'TAN ÜMİT KESİLMEZ"

Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde kömür ocağında, su kaynağının patlaması sonucu 20 işçi mahsur kaldı. Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Mustafa Aktaş, ''Şu an su çekme işlemleri başlatıldı. Allah'tan ümit kesilmez'' dedi

Karaman'daki Hasşekerler Madenciliğe ait kömür ocağında ilk belirlemelere göre ocaktaki suyan galeriyi işgal etmesi sonucu işçiler mahsur kalmıştı.

Maden yetkilisi: Başımız sağ olsun!

Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili soruşturma başlattı

Ermenek ilçesinde kömür ocağında maden işçilerinin mahsur kalmasına ilişkin, Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Ermenek'e yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Takanderesi mevkisindeki özel şirkete ait bir maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılması için çalışmalar sürüyor.

Olayın ardından Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığının da işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi.

Öte yandan, olayın ardından bölgeye ulaşan Ermenek Kaymakamı Eyüp Güngör ve Emniyet Müdürü Hüseyin Ekici, maden ocağındaki çalışmaları yerinde inceliyor.

Olayı duyarak çevredeki maden ocaklarından gelen işçiler ve vatandaşlar da kurtarma çalışmalarına destek veriyor.

"Suyun tahliyesi en az 2 gün sürer"

Kömür ocağının sahibi Saffet Uyar'ın yeğeni Şahin Uyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, madendeki suyun tahliye edilme çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Madende mahsur kalan işçilerin ailelerinin, olay yerinde kaygıyla beklediklerini anlatan Uyar, şunları kaydetti:

"Madende 18 can var. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Madendeki 350 metrelik bölümün yaklaşık 50 metresi suyla dolmuş durumda. Su tahliye çalışmaları devam ediyor. Oksijen de veriliyor. İstanbul'dan özel bir ekip geliyor. Dalgıçla girilmesi halinde mahsur kalan işçilere kısa sürede ulaşılabilir. Aksi durumda oradaki suyun tahliye edilmesi en az iki gün sürer. Mahsur kalan işçilerin, suyun geldiği yönün tersine hareket edebilmişlerse hayatta kalma şanslarının yüksek olduğunu düşünüyorum. Tek umudum da bu..."

Mahsur kalan işçilerin kurtarılması için başlatılan çalışmalar sürüyor

Ermenek'teki özel şirkete ait maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılması için başlatılan çalışmalar sürüyor.

Olayın ardından bölgeye ulaşan çevre maden ocaklarında çalışan işçiler de galerideki suyun boşaltılması için yürütülen çalışmalara destek veriyor. Mahsur kalan işçilerin bulunduğu bölgeye oksijen verilirken diğer taraftan da galerideki su tahliye ediliyor.

Haberin duyulmasının ardından ocaktaki işçilerin yakınları da maden ocağına akın etti. Gözü yaşlı aileler, yakınlarının kurtarılması için dua ederek gelecek iyi haberleri bekliyor.

Olay yerine sevk edilen çok sayıda ambulans da maden ocağı önünde hazır bekletiliyor. Çevrede güvenlik önlemi alan güvenlik güçleri ise kurtarma çalışmalarının sağlıklı şekilde yürütülmesi için uyarılar yapıyor.

İşçilerin mahsur kaldığı maden ocağına ulaşan Karaman Valisi Murat Koca ise yardım çalışmaları hakkında görevlilerden bilgi aldı.

Türk Silahlı Kuvvetlerince iki uçak ve helikopter görevlendirildi

Türk Silahlı Kuvvetlerince, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılması çalışmalarına destek vermek üzere iki uçak ve helikopter görevlendirildi.

Alınan bilgiye göre, TSK tarafından Zonguldak ve Kütahya'dan arama-kurtarma çalışmalarına katılacak AFAD ekiplerinin bölgeye ulaştırılması için iki askeri uçak görevlendirildi.

Askeri uçakların Konya'daki 3. Ana Jet Üssü'ne inmelerinin ardından AFAD ekipleri askeri helikopterle Ermenek'e sevk edilecek.

Öte yandan Jandarma Genel Komutanlığınca da iki komando timi arama-kurtarma çalışmalarına destek vermek amacıyla olay yerine sevk edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber