Döviz yükselince doğalgazda zam ihtiyacı yüzde 20'yi aştı

Haber Giriş : 04 Temmuz 2006 09:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Döviz kurunun artmasıyla birlikte Boru Hatlarıyla Petrol Taşıma A.Ş.'nin (BOTAŞ) maliyetleri de artınca, doğalgaza zam ihtiyacı iyice belirginleşti.

Hesaplara göre temmuzdan itibaren doğalgaz tüketim fiyatlarına toplam yüzde 20'nin üzerinde zam yapılması gerekecek. Oysa yılın başında, 2006'nın 2. yarısı için zam ihtiyacı yüzde 10-15 olarak belirlenmişti. Kurdaki hareketliliği göz önünde bulunduracak olan BOTAŞ'ın zarar etmemesi için ekime kadar her ay en az yüzde 5 oranında zam yapması gerekiyor.

2006 başında hazırlanan finansman programında KİT'lerle ilgili hesaplamalar yapılırken döviz kuru 1.420 YTL olarak baz alındı. Doğalgaz maliyetleri ile ilgili hesaplamada döviz kuru kadar etkili olan petrol fiyatlarının varil başına fiyatının ise 55 dolar olacağı hesaplandı. Ama yılın ilk 5 ayında ortalama 1.330 YTL olması gereken döviz kuru 1.600 seviyelerine yükseldi.

Petrol fiyatları ise ortalama 70 dolar civarında bulunuyor. İlk 5 aydaki beklentiler yıl başındaki programla uyum göstermeyip artış gerçekleşince, ithal edilen doğalgazın maliyeti de arttı ve bu artışın tüketiciye yansıtılması gündeme geldi.

Aylık zam yüzde 5'i geçebilir

Hazine Müsteşarlığı'nın döviz kurunda yaşanan son dalgalanma sonrasında finansman programında revizyona gitmesi ve hesaplamaları ortalama 1.500 YTL'lik döviz kuru üzerinden yapması bekleniyor. Bu revizyonun yapılmasının ardından BOTAŞ'ın tüketici fiyatları ile ilgili olarak yapılan hesaplamaya uyması gerekecek. Ama Hazine'nin finansman programı ile ilgili olarak yapacağı yeni düzenlemeye göre aylık zam ihtiyacının yüzde 5'i geçebileceği de kaydedildi. Zamların ise ağustos, eylül ve ekimde; yani doğalgazın yoğun kullanıldığı kış aylarından önce yapılması gerektiği bildirildi.

Doğalgaz santrallerinde artış var

Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaz döneminde doğalgazdan elektrik üretimini artırma yoluna gitti. Bunun nedeninin, kışın doğalgaza ısınma amaçlı ihtiyacın artması ve bu dönemde hidroelektrik santrallerinden elektrik üretiminin maliyet açısından hesaplı olmasından kaynaklandığı öğrenildi. Bu nedenle doğalgaza yapılacak zam Elektrik Üretim A.Ş.'ye (EÜAŞ) de yansıtılırsa elektrik üretiminden kaynaklı doğalgaz faturası da artacak.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber