D vitamini ile gribe savaş açın

Soğuk algınlığı ve gribin kapımıza dayandığı şu günlerde, bol bol D vitamini almak bu hastalıklardan koruyor.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 29 Ekim 2014 23:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
D vitamini ile gribe savaş açın

Koruyucu hekimliğin, daha genç ve daha güzel görünme kaygısının ön plana geçtiği günümüzde, vitamin kullanımı tüm dünyada bir salgın halini almış durumda. Bünyesinin zayıf kaldığını düşünen ya da sağlıklı yaşamayı isteyen birçok kişi eş dost tavsiyesiyle vitamin kullanıyor. Çoğunlukla reçetesiz ve bilinçsiz olarak kullanılan vitaminler bazen yarar yerine zarar veriyor. Kimler vitamin kullanmalıdır? Vitamin kullanırken nelere dikkat etmek gerekir? Vitamin ve mineralleri yediklerimizden içtiklerimizden alabilir miyiz? Sağlık veren süper gıdalar var mı?

Bu soruları, vitamin ve minerallerin sağlık üzerindeki etkisini bilimsel verilere dayanarak anlattığı "Hayat Kurtaran Vitaminler ve Mineraller" kitabının yazarı İç hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Özata'ya sorduk. Yeterli vitamin almanın en iyi yolunun dengeli beslenmek ve farklı gıdalar yemek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özata "Yeterli ve dengeli şekilde beslenen kişinin ilave vitamin ve mineral alması gerekmez" diye ekliyor. İşte Prof. Dr.?Özata'nın "Vitamin kullanma rehberi"...

Bebeğin sağlığı için

Hamileler, kalsiyum, folik asit, biotin ve demir almalı

Sık hastalanan kişilerin bağışıklık sistemi zayıftır. Bunun temelinde vitamin eksikliğinin olup olmadığı araştırılmalı; eksikse takviye edilmelidir.

Prof. Dr. Metin Özata, bazı şartlar altında ve belirli yaş grubunda ilave vitamin ve mineral desteğine ihtiyaç olduğunu belirterek şunları söyledi:

Vitamin eksikliğinde sağlık problemleri yavaş yavaş ortaya çıkar. Zaman içinde yorgunluk veya başka şikayetler baş gösterebilir. Bir sonraki adım bedensel rahatsızlıktır. Vitamin eksikliği giderilmezse ölümle sonuçlanabilecek ciddi hastalıklar ortaya çıkabilir. Şu durumlarda desteğe ihtiyaç olur:

-65 Yaşın üzerindeki kişiler B6, B12, folik asit ve D vitamini almalıdır.

- Sigara içenler C vitamini, B6 vitamini ve folik asit kullanmalıdır.

- Hamileler kalsiyum, folik asit, biotin ve demir desteği almalıdır.

- Şeker hastaları damarlarını korumak için benfotiamin vitamini almalıdır.

- Bağırsak hastalıkları nedeniyle alınan yiyeceklerin bağırsaklardan emiliminin bozukluğu varsa ilave vitamin kullanılmalıdır.

- Menopozdaki kadınlar ilave kalsiyum ve D vitamini kullanmalıdır.

TÜRKLERDE EKSİK

Bu vitaminin kaynağı güneş

-Ülkemizde eksikliği saptanan en önemli vitaminin D vitamini olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özata, D vitamininin faydalarını şöyle açıklıyor: "Soğuk algınlığı ve gripten sanılanın aksine C vitamini değil, D vitamini korur. Herkes C vitamini alıyor ama bağışıklık sistemini kuvvetlendiren, soğuk algınlığı ve kanserden koruyan D vitaminidir. D vitamini Çok az balıkta ve mantarda bulunuyor ama asıl D vitamini kaynağı güneştir. Bu nedenle yazın güneşin dik geldiği dönemde akşamüstü ve sabah olmak üzere her gün en az 15-20 dakika güneşe çıkmak gereklidir. D vitamini seviyesi 30'un altında ise takviye edilmesi gerekir.

DEMİR İLACINI SÜTLE İÇMEYİN

Türkiye'de demir eksikliği anemisinin çok yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Metin Özata, tedavi sırasında kalsiyum içeren besinler ya da kalsiyum hapı ile demir haplarını aynı öğünde alınmaması gerektiğini söylüyor. Besinlerle alınan kalsiyumun demirin emilimini bozduğunu hatırlatan Prof. Dr. Özata, demir ilaçlarının yemekten en az yemekten bir saat önce alınması gerektiğini ifade ediyor.

Ziyneti KOCABIYIK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber