Finansal okuryazarlık okullarda öğretilecek

TEB, MEB ve UNICEF işbirliğiyle hayata geçirilen ilköğretim öğrencilerine yönelik 'Sanat Yoluyla Sosyal ve Finansal Eğitim' projesi 2. Finansal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi'nde ilk kez açıklandı. Projeyle finansal okuryazarlık, 11 milyon çocuğun eğitim müfredatına girdi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 30 Ekim 2014 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Finansal okuryazarlık okullarda öğretilecek

Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve FODER işbirliğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen Finansal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi'nde, "Sanat Yoluyla Sosyal ve Finansal Eğitim" projesi açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), TEB ve UNICEF işbirliğiyle hayata geçirilen projeyle finansal okuryazarlık eğitim müfredatına girdi. Proje ile 6-14 yaş aralığındaki 11 milyon çocuğa sanat dersleri aracılığıyla ulaşılarak finansal okuryazar bir nesil yetiştirilmesi hedefleniyor. İlk adımı zorunlu görsel sanatlar dersleriyle atılan proje kapsamında finansal okuryazarlık eğitiminin diğer branşlar içine dahil olması yönünde de çalışmalar sürüyor.

TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, MEB ve UNICEF'in yönettiği bu projede yer almaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti ve şunları söyledi: "Çocuklarımız hem bugünün hem de yarının sosyal ve ekonomik aktörleri, ülkemizin geleceği... Onların ileride alacakları kararlar toplumun gelişimini şekillendirecek. Ülke olarak 2023 hedeflerine doğru ilerlerken, sadece ekonomik hedeflere odaklanmak, girişimciliği teşvik etmek yeterli değil. Aynı zamanda ekonomiyi bilen ve sağlıklı finansal kararlar alabilen, tasarruf alışkanlığı gelişmiş bireyler yetiştirmeliyiz. Bunun bilinciyle, biz de banka olarak finansal okuryazar bir toplum için geleceğe şimdiden yatırım yapmak gerektiğine inanıyoruz."

ÇOCUKLARI BİLİNÇLENDİRECEK

'Ağaç yaşken eğilir' anlayışından da yola çıkarak çocukların erken yaşta finansal okuryazarlık ve tasarruf bilinci kazanmasının önemine dikkat çeken Mendi, "TEB olarak bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. MEB ve UNICEF ile birlikte hayata geçirdiğimiz bu projeyle de çok önemli bir adım attık. Sanat yoluyla, severek ve eğlenerek öğrenilen bilgilerin daha akılda kalıcı olduğunu gözlemliyoruz. Birçoğumuz ilkokul çağında öğrendiğimiz bilgilerin büyük bir kısmını hatırlamayız ama hepimiz eğlenceli bir şarkıyı, severek öğrendiğimiz oyunları hala hatırlarız. Bu projeyle de 11 milyon çocuğa görsel sanatlar ve müzik yoluyla, eğlenceli bir şekilde ekonomiyi, bütçeyi, tasarrufu ve birikimin önemini anlatacağız" dedi.

Toplumdaki bireylerin yaşamları boyunca farkındalıklarının ve bilinçlenmelerinin artırılabileceği en etkili ortamların okullar olduğuna dikkat çeken MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, "Okullarımızda sadece öğretim değil, aynı zamanda eğitim faaliyetleri de gerçekleştiriyoruz. Diğer derslerde de geçerli olmakla birlikte beden eğitimi, spor, görsel sanatlar, müzik gibi derslerimizde teorik bilgiden çok uygulamaya ağırlık veriliyor ve öğrencilerin eğlenerek daha rahat bir ortamda öğrenim görmeleri sağlanıyor. Bakanlığımız ile UNICEF Türkiye Milli Komitesi iş birliğiyle ve TEB'in finansal desteğiyle yürütülen Sanat Yoluyla Sosyal ve Finansal Eğitim Projesi ile Genel Müdürlüğümüze bağlı okullarda öğrenim gören milyonlarca çocuğumuzun hem sosyal gelişimlerine hem de finansal konularda bilinçlenmelerine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu projeyle sanat yoluyla bilinçlenmeyi artırmak amacıyla, zorunlu ve seçmeli görsel sanatlar ve müzik derslerinde sosyal ve finansal okuryazarlık konuları ele alınacak" dedi.

İlk kez müfredata girdi

Finansal okuryazarlık konusunun müfredata eklenmesinin Türkiye'de bir ilk olduğunu dile getiren UNICEF Türkiye Milli Komitesi Başkanı Prof.Dr. Talat Halman ise, "Diğer ülkelerde yapmış olduğumuz çalışmaların bulguları, bize erken yaşta verilen finansal okuryazarlık eğitiminin çocukların sosyal hayata entegrasyonunu da güçlü biçimde desteklediğini gösteriyor. UNICEF olarak, bu bulgularından yola çıkarak Sanat Yoluyla Sosyal ve Finansal Eğitim projesini geliştirdik ve Milli Eğitim Bakanlığımız ile birlikte, TEB'in de desteğiyle hayata geçirdik" dedi.

Sorumlu bankacılık anlayışımızla finansal okuryazarlığa odaklandık

Finansal okuryazarlık ve tasarruf konusunun tüm dünyada önemli gündem maddeleri arasında yer aldığını vurgulayan TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, son üç yılda ülkemizde de önemli adımlar atıldığını ifade etti. Leblebici, "TEB olarak, Sorumlu Bankacılık anlayışımızla bu çalışmalara destek olmayı amaçlıyoruz. Ülkemizde finansal okuryazarlık seviyesini yükselterek tasarruf bilincini geliştirmek üzere iki yıl önce hayata geçirdiğimiz TEB Aile Akademisi ile bugüne kadar 140 bin kişiye ulaştık. Toplumun geleceğini düşünerek, çocuklarımız için de bu konuda harekete geçtik. İnternet üzerinden TEB Çocuk projesiyle 650 bin çocuğumuza eğlenceli ve basit dille ekonomiyi ve tasarrufun önemini anlattık. Sanat yoluyla öğrenilen bilgilerin daha akılda kalıcı olduğundan yola çıkarak TEB Çocuk Tiyatrosu'nu hayata geçirdik. Yıl sonuna kadar TEB Çocuk Tiyatrosu ile de 15 bin çocuğumuza ulaşarak tasarruf ve birikimin önemine dikkat çekmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber