Erdoğan: Türkiye'ye müjdeyle döneyim

Cumhurbaşkanı Hollande'yle görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce bloke edilen fasıllarla ilgili Fransa'nın adım atmasını istedi.

Haber Giriş : 31 Ekim 2014 14:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erdoğan: Türkiye'ye müjdeyle döneyim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande'yle görüştü.

Erdoğan ve Hollande, görüşmenin ardından açıklama yaptı.

"Suriye'de aslında iki düşman var; Biri IŞİD, diğeri Esad rejimi" diyen Hollande, mücadelenin kazanılması için Özgür Suriye Ordusu'na destek verilmesi gerekdiğini dile getirdi.

Hollande, "Uçuşa yasak ve güvenli bölge olmalı" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı "Hedefimiz aynıdır; birlikte IŞİD'e karşı mücade etmek. Sadece Kobani yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bölgesel sorunlar yaşıyor. Irak ve Suriye ülkeleriyle ilgili bakışta Fransa ile Türkiye arasında herhangi bir fark yok. Terör örgütü, Irak'ın yüzde 40'ını işgal altında tutuyor, Suriye'de de işgal altına aldı. Dünya buna seyirci kalmamalı.

Niçin Kobani? Yüzde 40'ı işgal altında olan Irak değil. Varsa yoksa Kobani. Kobani'de insan yok. 200 bin insan ülkemizde. Orada 2 bin savaşçı var, bundan dolayı mı sürekli bombalanıyor.

Devlet terörü estiren Esed var. Esed giderse halk ne istiyorsa o olacak diyebiliyorsak demokrasiyi savunuyoruzdur. Irak ordusu kaçmakta yerini de IŞİD'e bırakmaktadır."

Türkiye'nin "Uçuşa yasak bölge, güvenli bölge ve eğit donat talebini bir kez daha hatırlatan Erdoğan, IŞİD'e destek verildiği iddiasına da ser tepki gösterdi.

Erdoğan, "Türkiye hiçbir zaman terör örgütüne destek vermemiştir" diye konuştu.

Fransa'dan daha önce bloke ettikleri fasılların açılması konusunda destek isteyen Erdoğan, "Türkiye'ye ben bu müjdeyle döneyim. Türkiye AB muktesabatına en hazır ülkedir. Bazı fasıllar konusunda Türkiye tüm hazırlıklarını yapmıştır. Fransa'nın bloke edildiği fasıllarla ilgili adım atılırsa sonrası gelecektir. Türkiye ve AB bütünleşsin istiyoruz" dedi.

'TÜRKİYE'YE GÜVENİYORUZ'

Erdoğan'dan sonra tekrar söz alan Hollande, Kobani konusunda Türkiye'ye güvendiklerini söyledi. Hollande, "Bizim için anahtar bir şehir de Halep... Özgür Suriye Ordusu ve demokratik muhalefete destek veriyoruz. Ama Kobani de önemli konular arasında. Gerçi şehir boşaltıldı ama gerekli desteği vermek zorundayız. Bu konuda Türkiye'ye güveniyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin AB üyelik sürecine de değinen Fransa Cumhurbaşkanı, şunları kaydetti:

"Avrupa'da Türkiye'nin üyeliği konusunda bazı blokajlar vardı. Ben 22 ve 23. başlıklar konusunda ilerleyebileceğimizi belirttim. Herhangi bir koşula bağılı kalmaksızın ikili ilişkilerimizi de üst düzeye çıkarmamız gerekiyor. Önemli olan bazı konularda ilerleme olmasıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber