Memura, emekliye asgari ücretliye yüzde 3 zam

2015 yılı memurlar, emekliler, asgari ücretliler ve kamu için zor geçecek. 2015 yılı programına göre, memura, emekliye ve asgari ücretliye gelecek yıl verilecek zam yüzde 3'ü geçmeyecek. Kamu da tasarruf önlemlerinden payını alacak. Kırtasiyeden, temizliğe kadar tüm alanlarda kamuda tasarruf geçerli olacak.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 03 Kasım 2014 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Memura, emekliye asgari ücretliye yüzde 3 zam

Hacer BOYACIOĞLU

ASGARİ ÜCRETLİYE 3+3

Bakanlar Kurulu'nun 2015 yılı Programı kararı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlandı. Buna göre, halen brüt 1.134 TL düzeyinde olan asgari ücret için gelecek yıl yüzde 3 artı 3 zam verilmesi planlanıyor. Asgari ücret, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor ve aralık ayı sonunda açıklanıyor. Bu nedenle programda yer alan oranlar kesinlik taşımıyor, ancak hükümetin bu konudaki hazırlığını göstermesi açısından önem taşıyor.

DİĞER ÜCRETLİLER İÇİN DE ZOR GEÇECEK

Programda yer alan bilgilere göre, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları da benzer bir şekilde artırılacak. Bu kapsamda SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları ocak ve temmuz aylarında sırasıyla yüzde 3.45 ve yüzde 3.63 oranında artırılacak.

Memurlar için de Memur-Sen'le yapılan toplu sözleşme kapsamındaki hükümler geçerli olacak. Bu çerçevede memur maaşları ve memur emekli aylıkları 2015 yılının Ocak ayında yüzde 3 ve Temmuz ayında yüzde 3.63 oranında artacak. Yüzde 3'ün üzerine gelen 0.63 ise enflasyon farkı olarak memur ve emekliye verilecek.

HER YERDE TASARRUF

Kamu da sıkı tasarruf tedbirlerinden payını alacak. Bu çerçevede, savunma ve güvenlik giderlerinde reel artış yapılmayacak; buna karşılık kırtasiye ve büro malzemesi alımları, temizlik hizmetleri, temsil, tanıtma ve personel taşıması hizmetlerinde tasarrufedilecek. Bununla birlikte, 2015 yılı içerisinde özel okul desteği programı kapsamında 0,6 milyar TL harcama yapılacak. Ayrıca, 2015 yılında yapılacak genel seçimler nedeniyle siyasi partilere yardım için 0,5 milyar TL; genel seçim giderlerine yönelik olarak 0,3 milyar TL ödenek ayrılacak.


Çalışan ve emeklileri 2015'te bekleyen zamlar

ANKARA (AA) - Asgari ucrete gelecek yılın ocak ve temmuz aylarında yuzde 3, emekli aylıklarına onceki altı aylık enflasyon tahminine gore ocak ve temmuz aylarında sırasıyla yuzde 3,45 ve yuzde 3,63 zam yapılması ongorulüyor.

2015 Yılı Programı'nda, çalışan ve emeklilerin merakla beklediği ücret ve aylıklara gelecek yıl yapılacak zamlara ilişkin hedeflere yer verildi.

Buna göre, asgari ucrete gelecek yılın ocak ve temmuz aylarında yuzde 3'er zam yapılması planlanıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumuna devredilen SSK ve Bag-Kur emekli aylıklarının onceki altı aylık enflasyon tahminine gore ocak ve temmuz aylarında sırasıyla yuzde 3,45 ve yuzde 3,63 artırılması ongorulüyor.

Kamu gorevlileriyle yapılan toplu sozlesme hukumlerine gore memur maasları ve memur emekli aylıklarının ocak ayında yuzde 3 ve olusacagı tahmin edilen yuzde 0,63'luk enflasyon farkı nedeniyle temmuz ayında yuzde 3,63 artırılması planlanıyor.

- Sosyal güvenlikte açık beklentisi 18,1 milyar lira

Öte yandan, gelecek yıl sosyal guvenlik kuruluslarının gelirlerinin 198,9 milyar, giderlerinin 217 milyar ve gelir-gider acıgının 18,1 milyar lira olması ongorulüyor. Gayri safi yurtiçi hasılaya oran olarak, gelirlerin yuzde 10,23, giderlerin yuzde 11,16 ve acıgın yuzde 0,93 olması hedefleniyor.

Gelecek yıl Sosyal Güvenlik Kurumuna, faturalı odemeler, ek karsılıklar, emeklilere yapılan ek odeme, devlet katkısı, prim tesviklerinden kaynaklanan transferler ile prim odeme gucu olmayanların genel sağlık sigortası primi de dahil olmak uzere 80,6 milyar lira tutarında ve gayri safi yurtiçi hasılanın yuzde 4,15'i oranında butce transferi yapılması planlanıyor.

- İşsizlik Sigortası Fonu 92,1 milyar liraya ulaşacak

Programda Issizlik Sigortası Fonuna ilişkin hedeflere de yer verildi.

Fonun toplam giderlerinin gayri safi yurtiçi hasılanın yuzde 0,28'i oranında gerceklesmesi bekleniyor. Boylece, 2015'te toplam fon varlıgının 92,1 milyar lira ile gayri safi yurtiçi hasılanın yuzde 4,7'sine ulasması hedefleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber