Gümrük muhafaza memurları şikayetçi

Bir üyemizin, Gümrük Muhafaza Memurlarının sorunlarının ele alan yazısını yayımlıyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Kasım 2014 00:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gümrük muhafaza memurları şikayetçi

Haber Gönder yoluyla gelen aşağıdaki içerik, uygun bulunarak yayıma alınmıştır

Gümrük Muhafaza Memurları, Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı olarak çalışan ve asli görevleri kaçakçılığı önlemek olan memurlardır. İdari hizmet sınıfında çalışırlar, adli kolluk olarak çalışan kısmı da vardır ancak bu küçük bir topluluktur.

Gümrük Muhafaza Memurları yurdun dört bir yanında hizmet veren personellerdir. Toplumda bilindiğinin aksine sadece sınır kapılarında görev yapmazlar. Yurtdışından direkt ya da aktarmalı uçakların geldiği havalimanları, gemi limanları, ticari faaliyet gösteren serbest bölgelerde, kısacası 81 ilde hizmet vermektedirler.

Peki bu kadar geniş bir ağda, çok az sayıda personelle hizmet vermeye çalışan Gümrük Muhafaza Memurlarının durumunu kimler bilmektedir veyahut umursamaktadır?
Cevap:Gümrük Muhafaza Memurlarının kendileri ve aileleri..

Sorunları sıralayacak olursak;

-Öncelikle toplumdaki "yiyici bunlar" önyargısıyla mücadele etmek zorunda kalmaktayız. Eski yönetimlerin uygulamaları neticesinde, bu leke halen yeni memurları da etkilemektedir. Evine helal rızık götürme gayretinde olan memurlar, bir kısım şeref yoksunu memurun harama tenezzül etmeleri neticesinde sıkıntı çekmektedir. Ancak çok şükür yavaş da olsa bu yanlışın önüne geçiliyor artık.

-Gümrük Muhafaza Memurları vardiya usulü çalışmaktadır. En yaygın olan vardiya 24-24'tür.Yani 24 saat aralıksız çalışıp, 24 saat istirahat etmektir. 12-24 ve 24-48 gibi vardiyalar da vardır. Normal bir memur ayda ortalama 160-180 saat çalışırken, gümrük muhafaza memurları 240-260 saat çalışmaktadırlar. Bu çalışma sisteminden dolayı herhangi bir yıpranma, ek ücret almamaktadırlar.

-Gümrük Muhafaza Memurlarının maaşı 1400 TL dir. Evet yanlış okumadınız, en düşük memur maaşının 1800 TL olarak lanse edildiği ülkemizde, bu memurlar 1400 TL almaktadır. Buna ilaveten, 1200 TL mesai adı altında bir ücret alırlar, bu mesai ücreti ne kadar çok çalışırsanız çalışın, değişmez. Az da çalışsanız değişmez. Dolayısıyla, Gümrük Muhafaza Memurlarının emeklilikleri 1400 TL den hesaplanmaktadır. Rapor, soruşturma vs gibi durumlarda, 1400 TL üzerinden maaş alırlar.1400 TL net maaş olmayıp, tayin bedeli gibi bazı ek ödemeler de bu meblağın içindedir.

-Gümrük Muhafaza Memurları silahlı personellerdir. Ancak silah taşıma tazminatı almadıkları gibi, emekli olmaları durumunda silahlarına el koyulur.

-Gümrük Muhafaza Memurları, 4 yıllık üniversite mezunları arasından KPSS puanıyla ve kurum sınavıyla atanırlar. Ancak bu personellere kaçakçılığı önleme işi değil, bekçilik yaptırılmaktadır.Kapıdan kim girdi-kim çıktı, müdürlerin, daire başkanlarının, bunların eşlerinin her türlü karşılanması, arabalarının park edilmesi, eşyalarının taşınılması gibi işler Gümrük Muhafaza Memurlarının asli görevidir. Kaçakçılığı önlemişsiniz, önlememişsiniz bunun önemi yoktur. İdareciyi memnun etmek önemlidir.

-Bazı gümrük bölgelerinde yolluk uygulaması vardır, bunlar nadirdir, parmak sayısını geçmez, burada çalışan personelin maaşı 3.500 TL yi geçmektedir. Bu söylemde genel gibi lanse edilip, yanlış bir algı oluşturulmaktadır.

-Gümrük Muhafaza Memurları vardiya usulü çalıştığından, çoğu yerde bu memurlara kurum servis tahsis etmez, diğer kurumların servislerine ricacı oluruz ya da otostop çekerek işe gideriz.Türkiye gelirinin %20 sini karşıladığını iddia eden kurum, personeline bir servis ayarlayamamaktadır.

-Geçici göreve çok sık başvurulan bir kurumdur. Doğuda bir memur her sene 3 ay, batıda 2-3 yılda bir üç ay geçici görevlendirme çıkar memurlara. Dolayısıyla başınızdaki idarecilere karşı çıkamazsınız, geçici görevlendirme hemen çekmecededir çünkü.

İyi yönleri yok mudur peki bu mesleğin? Elbette vardır;

-Her şeyden önce bir işimiz var, Allah'a çok şükür.

-Bütün araya giren milletvekilleri, yönetici, idarecilere rağmen, kaçakçıyı yakalayan ve işlem yapan, Allah korkusu taşıyan aslan yürekli amirler ve memurlar vardır

-Vatan için nöbet tutan, kendisini tehdit edip sürdüreceğini söylediği halde, "benim maaşımda 75 milyonun hakkı var, işimi yapacağım" diyen delikanlı adamlar vardır.

-Memuruna sahip çıkan müdürler vardır, müdürüne sahip çıkan memurlar.

Ancak bunlar azdır, az da olsa bizce çoktur.Lütfen artık sesimizi duyun, bir avuç adam ülkenin sınır kapılarında ülkenin namusunu bekliyor, yeri geliyor "ülkeye" rağmen bekliyor. Allah için arkamızda durun artık, bizi kaçakçıya, vatan hainine ezdirmeyin, maaşa zam yapmayın tamam, ama bizi namerde ezdirmeyin,Allah için...

Gümrük Muhafaza Memuru..

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber