Danimarka basını: Türkiye'ye sopa gerek!..

Haber Giriş : 05 Temmuz 2006 11:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BBC TÜRKÇE

Danimarka basınında bugün Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili yorumlar dikkat çekti. Information gazetesi, Türkiye'ye saunada buhardan fazlasına ihtiyaç duyulduğunu, en az huş ağacı sopasıyla bir kez vurmak gerektiğini yazdı. Berlingske Tidende göre ise Türkiye Avrupalı olmaya en iyimserlerin bile düşündüğünden daha az hazır ve müzakereler Kıbrıs nedeniyle büyük bir krize sürükleniyor...

Information gazetesi, haberine Rum lider Tasos Papadopulos ile KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, 2004'ten bu yana ilk kez Pazartesi günü buluştuğunu belirterek başladı.

AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın, bu görüşmenin devamını sağlamak için 'sauna diplomasisi'nden bahsettiğini hatırlatan gazete şu yorumu yaptı:

"Türkler sauna ile hamam arasında benzerlik kuruyor ve Avrupa'da Türklere en olumlu bakan ülke olan Finlandiya'nın dönem başkanlığı sırasında, ülkenin geleceğinin biraz daha netleşebileceğini umuyor.

Ancak Kıbrıs sorununda ilerleme sağlanması ve Türkiye ile AB arasında bu konuda bir krizin önlenmesi için buhardan daha fazlasına ihtiyaç olduğu açık. En azından, huş ağacından sopa ile en az bir kez vurmak gerekli." Gazete bu sözlerle kuzey ülkelerindeki sauna geleneğinin bir parçası olan ağaç dallarıyla vücuda vurma yöntemine gönderme yapıyor.

MÜZAKERELER BÜYÜK BİR KRİZE SÜRÜNLENMEK ÜZERE

Information böyle derken bir başka Danimarka gazetesi, Berlingske Tidende de Türkiye'nin üyelik müzakerelerinin Kıbrıs nedeniyle büyük bir krize sürüklenmek üzere olduğunu yazıyor.

Ayrıca Türkiye'nin AB ailesine katılmak için önünde çok uzun bir yol olduğunu hatırlatan gazete şöyle devam ediyor:

"Galiba gerçek şu ki, Türkiye bu konuda en iyimser olanların bile düşündüğünden daha az hazır Avrupalı olmaya.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Muhammed Peygamber karikatürleri krizi ardından bir Danimarka gazetesine verdiği demeçte sarfettiği, düşünce özgürlüğünün sınırlanması gerektiği yönündeki sözler gösteriyor ki, Türkiye ile Avrupa arasında somut bir anlayış farkı var.

Kıbrıs krizi ve Kopenhag'dan yayın yapan Roj TV'nin kapatılmaması için Danimarka Başbakanı'na mektup yazan 56 Kürt belediye başkanına dava açılması, AB'ye girmek istediğine şüphe olmayan, ancak tam üye olmadan önce çok şeyini değiştirmesi gereken bir ülke tablosu çiziyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber