Özelleştirmeler hız kesmeyecek

Özellestirme uygulamaları sonucunda Ozellestirme Fonu'na bu yıl 8,5 milyar lira nakit girisi bekleniyor. Fonun gelecek yıl 8,6 milyar lira ozellestirme geliri elde etmesi öngörülüyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Kasım 2014 11:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Özelleştirmeler hız kesmeyecek

- GÖKSEL YILDIRIM

Özellestirme uygulamaları sonucunda Ozellestirme Fonu'na bu yıl 8,5 milyar lira nakit girisi bekleniyor. Fonun gelecek yıl 8,6 milyar lira ozellestirme geliri elde etmesi öngörülüyor.

AA muhabirinin 2015 Yılı Programı'ndan derlediği bilgilere göre, fonların gelirlerinin bu yıl 8,9 milyar lira, giderlerinin ise 9,2 milyar lira olacağı tahmin ediliyor. Boylece, fon sistemi finansman acıgının 0,3 milyar lira olması bekleniyor.

Bu yıl ozellestirme uygulamaları sonucunda Ozellestirme Fonu'na 8,5 milyar lira nakit girisi öngörülüyor. Söz konusu fonun gelecek yıl elde edeceği özelleştirme gelirinin 8,6 milyar lira olacağı tahmin ediliyor.

Fon gelirlerinin gelecek yıl 10,1 milyar, fon giderlerinin 8,1 milyar, fon sistemi finansman fazlasının 2 milyar lira olması hedefleniyor.

Onay ve imza aşamasındaki özelleştirmeler

Satıs ve devir islemi tamamlanan ozellestirme uygulamalarının toplam tutarı geçen yıl 12,5 milyar dolar iken, bu yılın ekim ayı itibarıyla 1,7 milyar dolar olarak gerceklesti. Aynı donemde, ihalesi tamamlanmıs onay veya sozlesme imza asamasındaki ozellestirme uygulamalarının toplam tutarı ise 9 milyar doları buluyor.

Elektrik Üretim AŞ'ye (EÜAŞ) ait bazı akarsu santralleri, Kemerkoy, Yenikoy, Yatagan ve Catalagzı termik santralleri ile Kemerkoy Liman Sahası, TCDD'ye ait Derince Limanı, Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ'ye ait Fenerbahce-Kalamıs Yat Limanı ile Milli Piyango Idaresine ait sans oyunları lisans hakkının devrine iliskin Ozellestirme Yuksek Kurulu onayları alındı ve devir sozlesmeleri imza asamasına geldi.

Santral özelleştirmelerine devam

Gelecek yıl ozellestirme kapsamında izlenen kuruluslar dahil Kamu İktisadi Teşebbüsü (KIT) sisteminin finansman fazlasının gayri safi yurtiçi hasıyala oranı yuzde 0,01 olarak programlandı.

Programa göre bu hedefe ulasılabilmesi, Genel Yatırım ve Finansman Programı'nda ongorulen fiyat politikalarının gerceklestirilmesi, tarım KIT'lerinde alım miktar ve fiyatlarının ongorulenin ustunde stok artısına yol acmayacak sekilde tespit edilmesi, yatırım harcamalarının belirlenen seviyede kalması ve butceden yapılacak transferlerin gerceklestirilmesiyle mumkun olabilecek.

KIT'ler, 2015 yılı basından itibaren bagımsız denetime tabi olacak ve finansal raporlarını Turkiye Muhasebe Standartlarına gore hazırlayacak.

EUAS'a ait elektrik uretim santrallerinin ozellestirme calısmaları surdurulecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber