Her Kaymakam Vali Olamayacak

Bugünkü Resmi Gazetede yayımlanan Kanun ile 1700 sayılı Dahiliye Memurları Kanunu ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunununda değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişiklikler ile mülki idare amirliği hizmet sınıfından Valiliğe yapılacak atamalarda sınır getirilmiştir. Buna göre, birinci sınıfa ayrılmayan kaymakamlar (On beş yıl hizmet şartı vardır) artık Vali olamayacak. Detaylı açıklama için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Temmuz 2006 14:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bugünkü resmi gazetede yayımlanan Kanunun ismi "Dahiliye Memurları Kanunu, İl İdaresi Kanunu, İçişleri Bakanlığı Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun ve Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"dur. Bu Kanun ile 8 maddede değişilik yapılmıştır.

Değişikliğin bazı bölümleri bu dosyamıza ilişkindir. 1700 sayılı Dahiliye Memurları Kanununda bazı değişiklikler yapılmıştır. Yapılan değişiklikler ile birinci sınıf mülki idare amirliğine atanabilme şartları belirlenmiştir. Belirlemeye göre, Mülki idare amirliği hizmetleri sınıfında; kaymakam adaylığı dahil olmak üzere, fiilen onbeş yılını doldurmuş ve kazanılmış hak aylıkları birinci derecede olanlar birinci sınıf mülki idare amirliğine atanabilecektir.

Yine Kanun ile yapılan düzenlemeye göre,
1- İçişleri Bakanlığı müsteşar yardımcıları, genel müdürler, kurul başkanları ve Birinci Hukuk Müşaviri, birinci sınıfa yükselmiş ve birinci sınıfa yükseldikten sonra birinci sınıfa yükselme niteliğini kaybetmemiş mülki idare amirleri arasından atanacaktır. (1700 sayılı Dahiliye Memurları Kanunu/ Ek madde 4)
2- Mülki idare amirliği hizmetleri sınıfından vali olarak atanacaklarda; birinci sınıfa yükselmiş ve birinci sınıfa yükseldikten sonra birinci sınıfa yükselme niteliğini kaybetmemiş olma şartı aranacaktır. (5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası)

Bu iki yeni düzenlemeye göre mülki idare amirliği hizmet sınıfında yer alan her kaymakam artık vali olmayacaktır. Vali olacak kaymakamların birinci sınıf mülki idare amirliğine atanma şartlarına hazi olması gerekmektedir.

Uygulama ne zaman yürürlüğe girecek?

Kanunun yürürlük maddesine göre, her iki düzenleme de yayım tarihinden bir yıl sonra yürürlüğe girecektir. Bu da düzenlemenin 05.07.2007 tarihinde yürürlüğe gireceği anlamına gelmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber