Eski 'cep'in kimlik numarası, kayıtdışı olana kopyalanıyor

Haber Giriş : 06 Temmuz 2006 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cep telefonu kaçakçıları, kayıtdışı görünen telefonları temize çıkarmak için yeni taktikler geliştirdi. Taktiklerden en ilginci, parasal değeri kalmamış, ıskartaya ayrılmış yasal bir telefonun 15 haneli kimlik numarasını (IMEI), ucuza alınmış kaçak bir telefona kopyalamak. Özellikle aynı model telefonlar arasında yapılan bu "klon" işlemini fark etmek güç oluyor. Diğer bir yol ise eskiden olduğu gibi, yasal bir telefonun IMEI numarasını binlerce kaçak telefona kopyalayıp, bu durumu bilen ya da bilmeyen kişilere satmak. Bu durumda ?IMEI'yi ilk kullanan gerçek sahibidir? demek kolay değil. Çünkü kopyalama öyle bir boyuta ulaştı ki, yetkililer IMEI'si klonlanan telefonun, bazen gerçeğinden önce satılabildiğini söylüyor. Bu durumda aboneleri büyük bir mücadele bekliyor. Mağdur tüketici, faturasını ibraz ederek, kopyalanmış görünen IMEI numaralı cep telefonu ile telefon numarasını eşleştirerek telefonunu açtırabilecek.

Telekomünikasyon Kurumu (TK), 12 Temmuz 2005'ten sonra satılan kaçak ve kopya IMEI'li 1 milyon civarında telefonu iki hafta önce kapatmaya başladı. Ancak özellikle IMEI kopyalama yöntemi, olaylardan habersiz birçok tüketiciyi mağdur etti. Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Murat Dursun, bilmeden faturalı ama IMEI'si kopyalanmış cep telefonu satın alan tüketicileri, bayilere başvurmaya çağırdı. Dursun, "Tüketicinin bilmeden aldığı faturalı ve klonlanmış bir cihaz bizim kanımızca 'ayıplı mal' statüsüne girer. Bu durumla karşılaşan tüketicilerin satın aldıkları firmaya başvurmaları gerekir. Öte yandan faturalı aldığınız telefonun klonlu olduğunu bayi de bilmeyebilir. Zincirde bu ayıp kimden ileri geldiyse ona bakılmalı" dedi.

TK, 12 Temmuz 2005'te çıkarılan yasaya dayanarak 3-15 Aralık 2005 tarihleri arasında, çıkardığı listede yer alan faturasız cep telefonlarını kayıt altına alınmak için süre vermiş ve 5 YTL karşılığında telefonları kayıt altına almıştı. Ancak kapatma dalgası bitmedi, bitmeyecek de. Çünkü IMEI kopyalama faturalı telefonlarda bile giderek artıyor.

Yüzde 100 kontrol mümkün değil

Murat Dursun, son durumu şöyle anlattı: "Kayıtdışı ticaret yapanlar, sizin cep telefonunuzun IMEI numarasını kaçak telefona kopyalıyor ve bir anda sizin telefonunuzdan on binlerce oluyor. Diyelim ki sizin numaranızdan 30 bin tane kopyalama yapıldı. Bunların sadece bir tanesi gerçek. Sistemin bu bir tanenin hangisi olduğunu algılaması mümkün değil. Birtakım teknikler kullanılıyor ama yüzde 100 sonuç almaya yönelik değil. Burada ilk kullananın kim olduğu önemli. ?Kullanılmaya ilk başlanılan IMEI bunların içinde gerçektir' denilebilir ama sektörde çok hızlı bir sirkülasyon var. Bazen klonlanmış telefon, gerçek telefondan daha önce satılmış olabiliyor."

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber