20 bin personel alımı, Aralıkta netleşecek

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, 2015 yılında alınacak 20 bin personeli alımına ilişkin detayların Aralık ayına netleşeceğini belirtti.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Kasım 2014 14:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
20 bin personel alımı, Aralıkta netleşecek

Edip Üzen/Memurlar.net

Memurlar.net olarak bugün, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş ile makamında bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmede, hem çalışan sağlık personeli hem de sağlık personeli adaylarına yönelik önemli konuları sorup cevap almaya çalıştık. Örneğin Eyüp Gümüş, 20 bin sağlık personeli alımına ilişkin detayların Aralık ayında netleşmiş olacağını belirtti. Yine başka bir soru üzerinde perfomansa dayalı ödeme sisteminin yeni halinin 2015 yılı başı itibariyle yürürlüğe gireceğini vurguladı.

İşte sorularımız ve Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş'ün açıklamaları...

20 BİN PERSONEL ALIMINI, ARALIK AYINDA NETLEŞTİRMİŞ OLACAĞIZ

2015 yılında 20 bin civarında personel alınacağını ifade ettiniz. Bunların ne kadarı sözleşmeli ne kadarı memur olacak? Siz açıklamanızda yüksekokul mezunlarına ağırlık vereceğinizi belirtmiştiniz. Bu konuda daha detaylı bir bilgilendirme yapabilir misiniz?

Biz 20 bin olarak bunu hedefledik. Bütçe görüşmelerinden sonra netleşecek. Hangi personeli alacağımız konusunda yönetim hizmetlerimiz bir çalışma yapıyor. Halk sağlığı kurum başkanlığımız başta olmak üzere Kamu Hastane Kurum Başkanlığımız da kendi çalışmalarını yapıyor. Büyük oranda hemşire başta olmak üzere daha ziyade yüksekokul mezunu olanları tercih edeceğiz. Ama lise mezunu olanlarla ilgili de bir mevzuat hazırlıyoruz. Sağlık meslek lisesi mezunlarımızı da değerlendireceğiz. Ama bunun çalışmalarını Aralık ortaları gibi netleştireceğiz.

Ayrıca bazı yeni hastanelerimiz açılıyor burada ihtiyaçlar oluyor. Bunlar yılsonu itibari ile netleşecek. Hangi illere, hangi bölgelere alacağımız hususunda netleştireceğiz. Ama genel anlamda 20 bin personel alacağız.

2015 yılında alacağınız personeller için tam olarak hangi ayda ilana çıkacağınız belli mi?

Aylar henüz belli değil.

Bu sayısın ne kadarı sözleşmeli ne kadarı memur olacak?

Bunların hepsini Aralık sonu itibari ile netleştireceğiz.

YENİ PERFORMANS SİSTEMİNİ DE ARALIK AYINDA İLAN EDECEĞİZ

Performansa göre ödeme sisteminin gereksiz tetkik ve girişimsel işlemleri arttırdığı ve bu yolla sağlık giderlerini büyüttüğü ifade ediliyor. Bu ödeme türünün personelin motivasyonunu etkilediği muhakkak. Ancak bir yönüyle olumlu olan bu işlemde döneminizde ayrıca bir çalışma yapılacak mı?

Performans sisteminde adaleti sağlamak zorundayız. Tabi her sistemin bir artısı bir eksisi oluyor. Performans sitemi çalışanın hakkını, hukukunu aldığı bir sistem. Ek bir gelir kaynağı, burada adil bir sistem olması noktasında talimatımızı Kamu Hastane Kurum Başkanlığı'na verdik. Bunu oturun yeniden değerlendirin dedik. Sonuçta performans dediğimiz bir havuzumuz var bunu personelimize dağıtıyoruz, dağıtırken de hakkaniyetli dağıtmamız lazım. Az çalışana çok verirsek bu hakkaniyet bozulur. Önümüzdeki ay içerisinde yeni yıla başlamadan yeni performans sitemini ilan edeceğiz. Kritik noktalarda nöbet tutan, acil servislerde, yoğun bakımlarda çalışan personellerimizin döner sermayesini artırmayı planlıyoruz. Asistanların yaptığı işlerden kendi adlarına performanslarını ortaya koyacağız. Hekimlerin de tekrar klasifikasyonu yaparak hakkaniyetli bir duruma getirmeyi hedefliyoruz. Yıl sonu itibari ile yeni performans sitemi yürürlüğe girecek.

YIPRANMA PAYINDA DÜŞÜK VE YÜKSEK RİSK GRUBU AYRIMI OLACAK

Dönemin Başbakanı Sayın Erdoğan sağlık çalışanlarının yıpranma payı ile ilgili bir söz vermişti. Bu konu ile ilgili çalışmalar ne durumda?

Bu konu hakkında çalışmalarımızı tamamlıyoruz. Ön çalışma tamamlandı. Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı beraber bir çalışma yaptık. Burada Maliye Bakanlığı devreye girecek. Sağlık çalışanlarına yıpranma payı konusu 2015 yılbaşı itibariyle inşallah meclise gider. Burada şunu hedef alıyoruz. Bütün hekimlere, bütün sağlık çalışanlarına yıpranma payı verelim ama bir de kırk saatten fazla nöbet tutan çalışanlara biraz daha pay verelim. Bunun üzerinde çalışıyor arkadaşlarımız. Çünkü biliyorsunuz iki farklı kategori var. Birincisi düşük orta risk grubu bir de yüksek risk grubu. Burada da adaletli bir çalışma yapmayı hedefliyoruz. Daha yoğun çalışan, daha çok nöbet tutan çalışanlara araştırmalar sonucu daha adaletli bir dağıtım yapılacak. 2015 yılında bu müjdeyi verebiliriz.

DÖNER SERMAYEDEN ALINAN PAYIN BİR KISMININ EMEKLİLİĞE YANSITILMASINI AMAÇLIYORUZ

Sizin döneminizde sağlık çalışanlarıyla ilgili orta ve uzun vadeli planlarınız nelerdir? Neleri hayata geçirmeyi düşünüyorsunuz?

Sağlıktaki 12 yıllık dönüşümde büyük bir ivme kazandı. Bunun mimarı sağlık çalışanlarıdır. Biz de sağlık çalışanı olarak geldik. 1990 yılından beri 24 yıldır sağlık çalışanı olarak görev yaptık. Doktora ulaşım 3'lerden bugun 8'lere gelmiştir. Bir hastanın yıl içerisinde hastaneye başvurusu hemen hemen üç kat artmıştır. Tabi bu yükü kaldıran sağlık personelidir. Hasta memnuniyeti de %30'lardan %70'lere çıkmıştır. Buradaki başarı sağlık çalışanlarınındır. Tabi yoğun bir çalışma periyoduna girdiler.

Biz ilk etapta bundan sonraki dönemde sağlık çalışanlarımızın özlük hakları ile ilgili bizim ajandamız var. Bunlar yıpranma payı başta olmak üzere başlamıştır. Daha sonra emeklilik hakları yani bizim sağlık çalışanımız emekli olduğunda rahat yaşayacağı bir ücret alması gerekiyor. Tekrar emekli olduktan sonra bir doktor, bir hemşire tekrar bir özel hastanede çalışması bir ekonomik ihtiyaç gereğinden dolayı çalışması bizim eksikliğimizdir. Bu noktada da emeklilik hakları konusunda da başka bir çalışmamız devam ediyor. Döner sermayede aldığı payın bir kısmını emekli olduğunda direk maaşa yansıtmayı planlıyoruz. Emekli olunca döner sermaye payı hiçbir şekilde maaşına yansımıyor. Bunun en azından %30'unu maaşına ilave edilerek emekli olduğunda daha yüksek emekli maaşı ve prim alması için böyle bir çalışma planlıyoruz. Tabi bu çalışmayı Maliye Bakanlığı ile yapmak zorundayız. Biz uğraşıyoruz ama bu devletin bir de Maliye boyutu var.

Bunun yanında yeni şehir hastanelerimizle beraber yeni mekanlarla personelimizin çalışacağı alanların, dinlenme alanları dahil yeniden planlıyoruz. personellerin çalışma ortamlarını iyileştiriyoruz. Birçok hastanemizi geziyoruz koğuş sistemi devam eden yerler var. Bunları 3 yıl içerisinde kaldıracağız.

SERTİFİKA ALANLARA DAHA YÜKSEK DÖNER SERMAYE VERMEK İSTİYORUZ

Nöbet ücretleri konusunda devam eden bir çalışma var mı?

Nöbet ücretleri konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Sağlık çalışanımız nöbet tuttuğunda kayde değer bir ücret alsın, nöbet tutmaya teşvik edelim adeta. Tabi bunların hepsinde maliye boyutlarında mücadele verdiğimiz hususlar. Hizmet içi eğitim konusunda bazı sertifikasyonlar noktasında bir sağlık eğitim merkezi kuruyoruz. İzmir'de olmasını planlıyoruz çalışmalarımız devam ediyor. Burada da hekimimiz, hemşiremiz, sağlık personelimiz ara eğitimlerini burada alsın kendilerine gelişme olanakları verelim ve sertifika verelim. Bu sertifika alanları yine döner sermaye açısından kendini geliştirmiş olan personelimize daha üst limit döner sermaye verme konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Kendini geliştiren, bir kuruma sadık personelimizi desteklemek istiyoruz. Bu konu da arkadaşlarımız çalışıyor.

Peki bu konular içerisinde Maliye'den onay aldığınız noktalar var mı?

Maliye'den yıpranma payı hakkında görüşüyoruz. Diğerlerinin çalışması da bitince yılsonu itibariyle paket olarak hepsini değerlendireceğiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber