Askerde virüse 22 yıl sonra maaş

Askeriyede bulaşan Hepatit B virüsü nedeniyle yıllar sonra siroz hastalığına yakalanan ve karaciğerini kaybeden Nevzat Gökmen, eşinin karaciğerinin yarısı ile hayata tutundu. Dava açarak "hastalığın askerde kaptığı virüsten kaynaklandığını" ispatladı, 22 yıl sonra malulen emekli olmaya hak kazandı.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 13 Kasım 2014 11:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Askerde virüse 22 yıl sonra maaş

Hayati ARIGAN

NEVZAT Gökmen, 1982 yılında vatani görevini yapmak için Ankara Etimesgut Zırhlı Birlikler Tümen Komutanlığı'na teslim oldu. Tankçı er olduğu acemi birliğinde 10-15 askerle birlikte kendisine de aynı enjektörle aşı yapıldı. 3 ay sonra sarılığa yaka-lanan Gökmen, önce 'Enfeksiyöz Hepatit' teşhisiyle askeri hastanede tedavi altına alındı, ardından hava değişimine gönderildi. Hava değişiminin ardından askerliğini tamamlayarak terhis oldu ve yaşamına devam etti.

Aradan 20 yıl geçti ve Gökmen bu defa siroz hastalığının pen-çesine düştü. Organ nakli gere-kiyordu, eşi Kiraz Gökmen'in karaciğerinin yarısıyla hayata tutundu. Korkunç gerçek ise karaciğer nakli olduktan sonra aldığı ilaç raporuyla ortaya çıktı. Nevzat Gökmen'in siroza yakalanmasının sebebi, 20 yıl önce askerde kaptığı Hepatit B virüsüydü. Yıllarca çalışarak aldığı evi organ nakli için satmak zorunda kalan Gökmen, Genelkurmay Başkanhğı'na baş-vurup evin parasının kendisine ödenmesini talep etti. Genelkur-may, Gökmen'in 'askerlik hizmeti sırasında Hepatit B virüsü kaptığını ve tedavi gördüğünü' kabul etmesine rağmen, mevzuat gerekçesiyle talebi reddetti. Bunun üzerine Gökmen, Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'ne göre 'Malul Gazilik unvanı' almak için

SGK'ya başvurdu ama bu talebi de reddedildi. Gökmen de son çare, 'askerlikte kaptığı Hepatit B virüsü nedeniyle 20 yıl sonra siroz hastalığına yakalanarak karaciğerini kaybetmesi nede-niyle vazife malulü sayılması gerektiğini' bildirerek, Ankara İdare Mahkemesi'ne dava açtı.
Ancak İdare Mahkemesi davayı reddetti. Gökmen'in avukatı Dilek Şahbaz da kararı temyiz etti. Dosyayı görüşen Danıştay, "Hepatit B virüsünün kuluçka süresiyle hastalığın başlama tarihi dikkate alındığında hastalığının askerlik hizmeti nedeniyle mey-dana geldiğinin kabulünün gerek-tiğini" belirterek, Ankara İdare Mahkemesi'nin kararını bozdu.

Danıştay'ın bozma kararı üze-rine dava Ankara 2. İdare Mahkemesi'nce görülmeye başlandı ve mahkeme SGK'nın verdiği "Malul sayılamaz" kararını iptal etti. Şimdi, askerliğini yaptıktan 22 yıl sonra gazi malul olarak emekli olan Nevzat Gökmen'e, geriye dönük olarak ne kadar emekli maaşı verileceği hesaplanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber