Üniversite adayı en çok Gazi Üniversitesi'ni tercih etti...

Haber Giriş : 06 Temmuz 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversiteye yerleştirmede adayların en çok, giriş kolaylığı ve kontenjanları dikkate alarak Gazi Üniversitesi'ni tercih ettiği ortaya çıktı. Boğaziçi, ODTÜ ve İTÜ gibi okullar ise çok gerilerde kaldı.

Üniversite adayları, önümüzdeki ay yapılacak üniversite tercihlerinin heyecanını yaşarken, geçtiğimiz yıl üniversite tercihleri arasında birinci tercihlerde ve toplamda Gazi Üniversitesi ilk sırayı aldı. ÖSYM'nin istatistiklerine göre, 2005 yılı ÖSYS lisans üstü programlarına yerleştirilen adayların üniversite ve tercih dağılımlarına göre, geçtiğimiz yıl sınava giren 1 milyon 650 bin aday arasından sıyrılıp, tercihlerinde ilk sıraya Gazi'yi yazanların sayısı bin 879 oldu. Konya Selçuk Üniversitesi ise şaşırtıcı bir tırmanış izleyerek sıralamada 8 bin 584 kişiyle ikinciliğe yerleşti.

Üniversitelere kaydolma esaslarında, tercih yapılan üniversitelerin kadro boşlukları göz önünde bulundurulurken ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ gibi Türkiye'nin önde gelen üniversiteleri birinci tercih istatistiklerinde gerilerde kaldı. Çalışmaya göre, Boğaziçi Üniversitesi'ni 711 öğrenci birinci tercihe yazarken, ODTÜ'yü ilk tercihine yazan öğrenci sayısı 592, İstanbul Teknik Üniversitesi'ni (İTÜ) ilk tercih yapan öğrenci sayısı da 270'de kaldı.

KAYBETME KAYGISI

Bu durumun, oldukça kaliteli eğitim veren ve dört yıllık fakülte puanları standardın çok üzerinde olan bu tür üniversiteleri birinci tercih yaparak, sıralamada daha aşağılarda tercih yapılan fakültelerin kaybedilme kaygısından kaynaklandığı ifade edildi. Örneğin bir öğrencinin girdiği ÖSS'den aldığı puana göre tercih sıralamasına yüksek puanla öğrenci alan üniversiteler tercih edip yerleştirilemediği takdirde alt sıralarda yazdığı düşük puanlı üniversite tercihlerini de kaybetmiş olmasının bu kararda etkili olduğu da öğrenildi.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber