Katliamdan kurtuldu bilim adamı oldu

Eruh'ta terör örgütü PKK tarafından 25 kişinin katledildiği köy baskınında annesinin buğday çuvalında saklayarak kurtardığı Haci Baykara, Siirt Üniversitesi'nde öğretim üyesi oldu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2014 12:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Katliamdan kurtuldu bilim adamı oldu

- Zekeriya Güneş

Siirt'in Eruh ilçesinde terör örgütü PKK tarafından 27 yıl önce 25 kişinin katledildiği köy baskınında annesinin buğday çuvalında saklayarak kurtardığı Haci Baykara, özel harekat polislerinin desteğiyle eğitimini sürdürerek Siirt Üniversitesi'nde (SÜ) öğretim üyesi oldu.

Kılıçkaya köyüne bağlı Milan mezrasındaki katliamda yakınlarını kaybeden Baykara, yıllar önce yaşadığı acılara tanıklık eden kentteki üniversitede öğrencilere bilim öğretiyor

SÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Baykara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1987 yılında terör örgütünce gerçekleştirilen katliam esnasında 8 yaşında olduğunu ve buğday çuvalında saklanarak kurtulduğunu anlattı.

Mezradaki 25 evin yakıldığını anımsatan Baykara, olayda amcasının da yanarak öldüğünü söyledi.

"Polislerin desteğiyle okudum"

"Yaşadıklarımın hayatımda olumsuz etkileri oldu. O dönemde kesinlikle çocukların görmemesi gereken konulara şahit olduk" diyen Baykara, şöyle dedi:

"Olaydan sonra köy güvenlik nedeniyle boşaltılınca herkes yaşam tarzını bilmediği bir yerlere dağıldı. Köyün zengin insanları şehirde yoksulluk içinde yaşamaya başladı. Maalesef köyde tapulu 26 arazimiz olmasına rağmen her şeyi bırakıp şehre yerleştik. O dönemde köyde iki evi olan insanlar şehre göç ettiklerinde bir odalı evde 8 kişi yaşamak mecburiyetinde kaldı."

Katliamdan sonra köye gelen özel harekat polislerinin kendilerine sahip çıkmasıyla eğitim hayatına başladığını ifade eden Baykara, şunları söyledi:

"1998 yılına kadar özel harekat polislerinin desteğiyle okuyup, eğitimimi kesintiye uğratmadan sürdürdüm. O polislerin üzerimizde emeği var. Babamın felç geçirmesiyle maddi ve manevi sıkıntı yaşadık. Kafkas Üniversitesi Kimya Bölümü'nü kazandım. Okulu birincilikle bitirdim. Yıllar sonra geldiğim Siirt Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaya başladım."

Yurt dışında kimya alanında bazı çalışmalara da katıldığını kaydeden Baykara, "Yurt içi ve yurt dışından doktora için danışmanlığını yaptığım birçok öğrencim var" dedi.

"Barışın kaybedeni olmaz"

"Devam eden bir çözüm süreci var. Bunun kesinlikle sonuna kadar gidilmesi gerektiğini düşünüyorum" diyen Baykara, 30 yıllık süreçte bir neslin cahillikle yok olduğunu ifade etti.

Baykara, şunları dile getirdi:

"Barışın kaybedeni asla olmaz ama bakın bu şekilde bir nesil kaybedilmiş oldu. Şu kardeşlik ve çözüm projesinde kesinlikle sonuna kadar gidilmesi, silahların sustuğu, hakikatten kardeşlik kavramının içinin doldurulduğu bir ortama getirilip sonlandırılması gerekiyor. Bu ülkede herkesin kardeşçe yaşayabileceği bir ortamın sağlanabileceğini düşünüyorum."

Baykara, Milan mezrasındaki katliamıyla ilgili "Türkiye'nin Milan'ı" konulu kitap çalışması yaptığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber