Sigara, arka arkaya kansere yakalanma riskini artırıyor

Kanseri yenen tiryakilerin tekrar bu hastalığa yakalama riski 5 kat fazla

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2014 16:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Sigara, arka arkaya kansere yakalanma riskini artırıyor

Sigaranın kansere yol açtığı biliniyor ancak yeni bir araştırma, günde en az 20 sigara içen ve kanseri yenenlerin ikinci kez bu hastalığa yakalanma riskinin arttığını gösterdi.

Amerikalı bilim adamları, 2 bin 552 akciğer, 6 bin 386 mesane, 3 bin 179 böbrek kanseri hastası ile beyninde tümör bulunan 2 bin 967 kişinin sağlık verilerini inceledi.

Erken teşhis sayesinde 5 yıl hayatta kalan, diğer bir deyişle kanseri yenen tiryakilerin tekrar bu hastalığa yakalanma riskinin sigara içmeyenlerden 5 kat fazla olduğu belirlendi. Riskin, nispeten az da olsa, sigarayı bırakmış kişilerde de arttığı görüldü.

Bununla beraber kanser teşhisinden sonra sigaraya devam etmenin ölüm riskini de artırdığı ortaya çıktı.

Bilim adamlarından Meredith S. Shiels, sigara nedeniyle kansere yakalananlar tedaviler sayesinde kanseri yense de tütün kullanımının ikinci kez hastalığa yakalanma riskini artırdığını belirtti. Shiels, sağlık yetkililerinin özellikle kanseri atlatanlara sigarayı bırakmanın önemini hatırlatmaları gerektiğini vurguladı.

Araştırmanın sonuçları "Journal of Clinical Oncology" dergisinde yayımlandı.

California Kanseri Önleme Enstitüsü'nün geçen yıl yayımladığı rapor, kanser teşhisinden sonra sigara içmeye devam eden ya da başlayanların ölüm riskinin yüzde 59 fazla olduğunu ortaya koymuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber