Kalp krizini önleyen hücre

Turgut Özal Üniversitesi'nde geliştirilen ve ünlü Amerikan Üniversitesi MIT tarafından ödüllendirilen 'Kalbin Değişimi Projesi'yle, kalp krizini önceden belirleyerek engellemek mümkün olabilecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Kasım 2014 12:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Kalp krizini önleyen hücre

MERT İNAN İstanbul

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi bilim ekibinin geliştirdiği 'Kalbin Değişimi' isimli bilimsel proje, Amerika'nın saygın üniversitelerinden MIT (Massachusetts Institute of Technology) tarafından düzenlenen Dünya Üniversitelerarası Genetik Mühendisliği ve Sentetik biyoloji Yarışması'nda altın madalya kazandı.

MIT tarafından 2004 yılından itibaren düzenlenen yarışmanın 10'uncusu bu yıl 30 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında Boston Massachusetts'te gerçekleştirildi. Yarışmada aralarında Harvard, Oxford'un da olduğu 80 saygın üniversiteden 245 takım ile 2 bin 500'den fazla lisans ve lisansüstü katılımcı yer aldı. Türkiye'den Turgut Özal Üniversitesi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin katıldığı yarışmada Turgut Özal Üniversitesi ekibinin Kalbin Değişimi Projesi altın madalya kazandı.

Türk genetik uzmanlarının projesi sayesinde kalp krizi gerçekleşmeden önce kalp damar hücrelerinin genetik olarak geliştirilmesi ve deneysel ortamda pıhtı oluşumunu fark ederek tedaviye yönelik harekete geçmeleri sağlanıyor.

Projeyle ilgili bilgi veren Doç. Dr. Esra Gündüz, genetiği değiştirilen hücreye oksijenin az olduğunu algılayan bir sensör konulduğunu belirterek, "Bu sensör bize oksijenin az olduğunu belirtiyor. Bu da damarın tıkalı olduğunu gösteriyor. Hücreye yerleştirilen sensör damardaki pıhtıyı çözen bir salgı bırakıyor. Bu salgı yoluyla kalp krizi önlenmiş oluyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber