Kamu Sen ek zam için miting yapacak

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, toplu sözleşmede memura haksızlıkların yapıldığını belirterek, "Ek zam için 6 Aralık 2014 tarihinde Ankara'da yürüyüş ve miting yapacağız" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Kasım 2014 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamu Sen ek zam için miting yapacak

Hanefi Bostan, sendikalarına bağlı Araştırma Geliştirme Merkezi'nin yaptığı çalışmayla kamu görevlilerinin toplu sözleşme masasında uğratıldığı zararın memurlara olan toplam maliyetini hesapladığını açıkladı.

Bostan, "Eğer yetkili konfederasyon, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde 123 TL'ye imza atmayıp, enflasyon farkını unutmasaydı ve hükümetin teklifi olan yüzde 3+3'e bile razı olsaydı, şu anda memurlar çok daha fazla zam alacaktı. Kaldı ki yüzde 3+3; hükümetin ilk teklifiydi ve eğer toplu sözleşme görüşmeleri 23 gün erkenden bitirilmeyip gerçek anlamda pazarlık yapılsaydı bu oran yüzde 4+4 ya da yüzde 5+5 de olabilirdi" dedi.

"MEMURLAR ASIL KAYBI 2015 VE SONRASINDA YAŞAYACAKTIR"

Memurların düşük maaş aldığını memurlar adına dile getiren Bostan, "Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen AR-Ge Merkezi'nin yaptığı çalışmaya göre memurun alacağı, memurların toplu sözleşmeden dolayı yaşadığı kayıp sadece 2014 yılı ile sınırlı kalmayacak. 2014 yılında olması gerekeninin altında maaş zammı almaları nedeniyle memurlar asıl kaybı 2015 ve sonrasında yaşayacaklar. Toplu sözleşme görüşmelerinde yapılan bu stratejik hata, memurların bütün meslek hayatı boyunca ve emekliliklerinde de daha düşük maaş almasına neden olacaktır. Buna göre, toplu sözleşmede yapılan hatanın 10 yıllık maliyeti bile memurlar açısından 10 binlerce lirayı geçecektir. Toplu sözleşmedeki hata nedeniyle ortaya çıkan zararın önümüzdeki 10 yıl içerisinde, en üst dereceden maaş alan bir müsteşar için enflasyon farkı ve maaş zammı hesaba katılmadığı durumda bile 72 bin 480 liraya ulaşacağını ortaya koydu" diye konuştu.

Diğer meslek gruplarında da durumun farklı olmadığını savunan Hanefi Bostan, şunları söyledi: "Önümüzdeki 10 yılda bir doktorun 2013 toplu sözleşmesinden kaynaklı kaybı 27 bin 300 lira, avukatın kaybı 23 bin 520 lira, mühendisin kaybı 26 bin 220 lira, müdürün kaybı 14 bin 220 lira, müezzinin kaybı 11 bin 340 lira, memurun kaybı 7 bin 500 lira, şoförün kaybı 6 bin 900 lira, hemşirenin kaybı 9 bin 660 lira, en düşük dereceden maaş alan bir hizmetlinin ise 10 yıllık toplam maaş kaybı 5 bin 220 lirayı bulacak. Ortaya çıkan rakamlar şaibeli bir şekilde yalnızca iki toplantı sonucunda mutabakatla sonuçlandırılan toplu sözleşme görüşmelerinin önümüzdeki 10 yılda ortalama maaş alan bir memurun 15 bin lira zarar etmesine neden olduğunu gösteriyor."

Bostan, memurların emekli olduklarında maaşlarının daha düşük hesaplanacağını, Memur-Sen'in yapmış olduğu hatanın da memurun peşini hayatı boyunca bırakmayacağını söyledi.

"MEMURUN GELECEĞİNİ ÇALANLAR HESAP VERMEKTEN KAÇAMAZ"

"Rakamlarla ortaya çıkan gerçekler, 2013 yılında Memnun-Sen, iktidar işbirliğinin memurları uğrattığı zararın ne boyutta olduğunu göstermesi açısından son derece önemlidir" diyen Bostan, "Çeşitli oyunlarla bir şekilde yetkili olarak toplu sözleşme masasında bu ihanet senedine imza atanlar memurların geleceklerini çalmışlardır. Sendikacılık yüksek sorumluluk gerektiren, bilgiye ve tecrübeye dayanma zorunluluğu taşıyan son derece önemli bir olgudur. Toplu sözleşmelerde altına imza atılan metinler, milyonlarca dar ve sabit gelirlinin geleceğini doğrudan etkilemektedir" ifadelerini kullandı.

Memura yapılan toplu sözleşme, memurların ve emeklilerin hayatları boyunca yaşayacakları kayıpların temelini oluşturduğunu vurgulayan Bostan, "Bugün bir memurun 10 yıllık kaybı ortalama 15 bin lira dolayındadır. Ortalama 30 yıl çalışan bir memurun kaybı 45 - 50 bin lirayı bulacaktır. Bu durumda ortaya çıkan bu zarar, kul hakkını yemekten başka bir şey değildir. Memurlarımız üzerlerine oynanan oyunun büyüklüğünü görmek ve kendilerini temsil edecek sendikaları dikkatli seçmek zorundadır. Aksi halde bu zararlar artarak devam edecektir. 2013 yılında imzalanan bu şaibeli toplu sözleşmenin bir tekrarı daha yaşanırsa memurluk mesleği çok daha büyük yaralar alacaktır. Bu kayıplar, tarihi olarak lanse edilen toplu sözleşme skandalının bir getirisidir. Hal böyle iken, memurun gözünün içene baka baka yalan söyleyenlerin, ne kadar hesap bildikleri tartışılır" şeklinde konuştu.

"EK ZAM İÇİN 6 ARALIKTA ANKARA'DA YÜRÜYÜŞ VE MİTİNG YAPIYORUZ"

Memur maaşlarının yeniden gözden geçirilmesinin hayati derecede önem arz ettiğini dile getiren Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, Konfederasyon olarak, "Ek Zam" talebiyle haftalardır meydanlardayız. Sesimizi Ankara'ya daha gür duyurmak için 6 Aralık 2014 tarihinde Ankara Yürüyüş ve Mitingi adı altında bir eylem düzenliyoruz. Birilerinin yandaş olma sevdasına sattığı memurlara biz sahip çıkıyoruz. Hak adına hakkımızı almak için, sesimizi duyurana dek meydanlar bizim... Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytan olmayacağız" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber