Bir müfettişten iki kritik 'hata'

302 eserin kayıp olduğunun ortaya çıkmasının ardından yaşanan gelişmelerle gündemde olan Ankara Devlet ve Resim Heykel Müzesi'nde, son olarak yaşanan, 'sayım komisyonu skandalına' neden olan Müfettiş Fuat Şen'e iki ayrı kınama cezası verildiği ortaya çıktı.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Kasım 2014 09:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Bir müfettişten iki kritik 'hata'

SERTAÇ KOÇ Ankara

Milliyet, yaklaşık 5 bine yakın paha biçilemeyen sanat eserine ev sahipliği yapan Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde son olarak, "sayım komisyonu" skandalı yaşandığını ortaya çıkarmıştı.

Komisyonun çalışmalarını sürdürdüğü sırada 14 Mayıs 2009'da, müzede ünlü Türk ressamı Hoca Ali Rıza'ya ait 13 adet karakalem çalışmasının çalınarak, yerlerine fotokopilerinin konulduğu anlaşıldı. Şen'in bu bilgiyi derhal Teftiş Kurulu Başkanlığı'na iletmesi gerekirken, herhangi bir işlem yapılmadı. Dönemin müze müdürü Ömer Osman Gündoğdu, Teftiş Kurulu'na gönderdiği şikayet dilekçesinde, Şen'in "birilerini kurtarmaya çalıştığını" öne sürdü. Gündoğdu'nun şikayeti üzerine başlatılan soruşturmada, eserlerin sahteleriyle değiştirildiğinin anlaşıldığı güne ait güvenlik kamerası kayıtlarının silinerek yerine, eski tarihli görüntülerin montajlandığı ortaya çıktı.

Eğer görüntüleri kimin sildiği anlaşılabilseydi, büyük soygunu da önemli ipuçlarına ulaşılmış olacaktı. Müfettiş Şen daha sonra hazırladığı raporu bakanlığa sundu, ancak eserlerin orijinalliğinin belirlenmediği için bu rapor kabul edilmedi. Soruşturma kapsamında Fuat Şen'e iki ayrı kınama cezası verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber