Asansörlerin yüzde 70'i güvensiz

Tüm Asansör Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Levent Akdemir, Türkiye'deki asansörlerin yüzde 70'inin güvensiz seviyede olduğunu söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2014 14:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Asansörlerin yüzde 70'i güvensiz

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Asansör Mevzuatı Uygulamalarına İlişkin Kamu Otoritelerinin Farkındalığının Arttırılması Karadeniz Toplantısı" Samsun'da yapıldı. Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Zühtü Bakır, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Nazmi Gedikli, Tüm Asansör Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Levent Akdemir, Asansör Dernekleri Federasyonu Başkanı Yusuf Atik katıldı. Toplantı öncesi konuşan Tüm Asansör Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Levent Akdemir, "Türkiye'de 60 yıldır yerli asansörler yapılıyor. Bu süreçte toplam 430 bin civarında asansör yapıldı. Bu 430 bin asansörün yeni Avrupa Birliği mevzuatları gereği yeniden kontrolü yasal zorunluluk haline geldi. 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren de bu süreç başladı. Muayeneler sonucunda bu asansörlerin güvenlik seviyeleri ortaya çıktı. Yaklaşık olarak Türkiye'de yüzde 70 civarında asansörlerin güvensiz olduğu tespit edildi. Bu 430 bin asansörün tamamı da maalesef muayene edilemedi. Süreç doğru ve hızlı bir şekilde devam ediyor. Yüzde 70'in kusurlu çıkması, tamamının güvensiz olduğu anlamına gelmez. Mevzuat gereği kontrollerde çıkan sonuç budur. Bu asansörlerin revizyonları başladı. Avrupa Birliği mevzuatlarına göre asansörlerde birebir tabiyiz. Avrupa Birliği'nde bir asansör nasıl denetleniyorsa, aynı şekilde bizde de denetleniyor. Bu süreç hızlı bir şekilde işliyor" dedi.

Önümüzdeki birkaç yıl içersinde asansörlerin standart hale geleceğini belirten Akdemir, "Bu 430 bin asansörün kontrolünü yapacak olan iki tane önemli aktör var. Bunlardan birisi Makine Mühendisleri Odası, diğeri de Türk Standartları Enstitüsü'dür. Sahanın büyük bir kısmının ihalelerini bu iki kuruluş aldı. Bunun yanında da çok sayıda özel kuruluşlar var. Bu yüzde 70 rakamı kimseyi korkutmasın. Avrupa Birliği ülkelerinde de geçmişte yapılan kontrollerde benzer sonuçlar ortaya çıktı. Avrupa Birliği de aynı süreçten geçti. Avrupa Birliği'nin hazırladığı güncel standartlara göre revize etti ve bizim de yolumuz aynıdır. Bu rakam bizi korkutmasın. Önümüzdeki birkaç yıl içersinde asansörlerimizin standartlara uygun hale geleceğini ve kazaların önemli ölçüde azalacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Seminerin amacı hakkında da bilgi veren Akdemir, "Bu seminerdeki amacımız kamu yetkililerinin asansörle ilgili algılarını değiştirmek ve farkındalığını arttırmaktır. Asansöre verilen önemi arttırmak istiyoruz. Bu seminerlerimiz 7 bölgede yapılıyor. Bu bölgeden 5 ilde yapıldı. Samsun'daki seminerimizden sonra da Adana'da yapacağız. En büyük katılım Samsun'da oldu. Yaklaşık 400 kişilik katılım oldu" şeklinde konuştu.

"SAMSUN'DAKİ ASANSÖRLER SIKINTILI DEĞİL"

Samsun'daki asansörlerde çok fazla sıkıntının olmadığını ifade eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Şube Müdürü Aycan Türker, "Asansörlerle ilgili mevzuat 2005 yılında asansör yönetmeliği yayınlandı. Bu yıldan sonra piyasaya arz edilen asansörlerin yapımcıları ve montajcıları bu asansörleri güvenli olarak piyasaya çıkartmak durumundalar. Yani 'CE' işareti olan asansörler güvenlidir. Bunu firma o işareti asansöre iliştirdiğinde 'benim asansörün güvenlidir' diye taahhütte bulunuyor. 2014 yılında yaklaşık 25 asansörü denetledik. Bu asansörlerden 10 tanesi güvensizlik şüphesiyle test ve muayene işlemine tabi tutulmaktadır. Bu test sonuçlarında asansörler güvensiz çıkarsa bu asansörlere hem para cezası verilecek hem de kullanımdan alıkonulacak. Bunun dışında belediyeler asansörler için bir kuruluşla protokol imzalamak zorundalar. Ancak ilimizde Atakum, İlkadım, Canik, Tekkeköy, Bafra, Terme ve Havza belediyelerinin dışında diğer belediyelerimiz bir muayene kuruluşu ile anlaşma imzalamadıkları için asansörlerin yıllık kontrolünü yaptıramamaktalar. Özellikle merkez ilçe belediyesindeki asansörlerle ilgilenen arkadaşlarımız hassas ve titiz bir şekilde görevlerini yerine getirdiklerinden bu ilçelerimizde çok fazla asansörlerle ilgili olumsuz ifadeler kullanamayız" ifadelerini kullandı.

ASANSÖR SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI SAMSUN'DA TARTIŞILDI

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Nazmi Gedikli de, şunları kaydetti:

"Yapılarda dikey yönde ulaşımın vazgeçilmez en önemli araçlarından biri olan asansörlerin bütün kullanım ömrü boyunca işletilmesi, bakımı ve kontrolüne ilişkin kriterlerin mevzuata konulduğu ve uygulandığı bilinmektedir. 7'den 77'ye kullanıcısı bulunan ve yüksek riskli grupta yer alan asansörlerin hizmete alınmasından sonra işletilmesi, bakımı ve kontrolleriyle ilgili hususların belirlenmesi, asansörlerin kullanım ömrü boyunca kontrol altında tutulabilmesi amacıyla yönetmelik hazırlanmış ve mevzuatımıza kazandırılmıştır. Bu toplantımızda asansör sektörünün sorunları masaya yatırılarak çözümler bulunacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber