Müezzinoğlu: İlacı domates gibi tüketmeyin

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, NTV canlı yayınında aşırı ilaç tüketimini "İlaç bir torba domates değil, bilinçli tüketmek gerekiyor" sözleriyle değerlendirdi.

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 19 Kasım 2014 16:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Müezzinoğlu: İlacı domates gibi tüketmeyin

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Müezzinoğlu programda Türkiye'deki aşırı ilaç kullanımına değindi. İlaçların bilinçli kullanılması gerektiğin dikkat çeken Bakan, "İlaç bir kimyasaldır. Manavdan aldığımız bir torba muz, portakal, elma değil veya domates, salatalık sebze değil" ifadelerini kullandı.

Bakan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"İlaç tüketiminde ülke olarak bazı sorunlarımız var. Onu birlikte paylaşarak çözüm üretmemiz gerekiyor. Yaklaşık yıllık 2 milyar kutu ilaç tüketiyoruz. Bu kişi başı 25-26 kutuya tekabül ediyor. Bu yüksek bir rakam, tüketilip tüketilmediği ayrı bir konu.

Burada vatandaşlarımıza söylemek istediğim şey şu; ilaç bir kimyasaldır. Manavdan aldığımız bir torba muz, portakal, elma değil veya domates, salatalık sebze değil. Dolayısıyla kimyasal olarak evimize gelen ilaçları bilinçli kullanmamız lazım. Hekim kontrolünde kullanmamız lazım.

Doktora gidenlerden 'bir antibiyotik bile yazmadı' cümlesini duyuyorum. Ama ben 'antibiyotik yazılması şart mı' diye yaklaşılmasını önemsiyorum. Reçete bilgi sisteminde 440 milyon kutu ilaç yazılmış bunun 56 milyonu antibiyotik. Antibiyotikler sağlıklı bilinçli kullanılmazsa baktarilerde direnç gelişiyor.

Bunun üzerine her seferinde daha pahalı ve kuvvetli antibiyotikler kullanmak zorunda kalıyoruz. Komşuya iyi gelmiş bana da iyi gelir diye ilaç kullanmayalım. Hekimin gerek gördüğü ilaçları kullanalım. Hekimleri ilaç kullanmaya zorlamayalım.

'KARNEMİZ ZAYIF'

Antibiyotik kullanımında ülkemiz, direnci yüksek ülkeler arasında. Bu anlamda karnemiz iyi değil. Bilinci yükseltmemiz lazım. Antibiyotik kullanımının o anki ve gelecekteki sağlığımıza etkisi yok. En ufak problemde ilaca el uzatmamalıyız. Direnç kabiliyetimizi yükseltmemiz lazım.

Biz bilinçli ilaç kullanma kamu spotlarıyla olabildiğince insanımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Biz hekime ve ilaca ulaşma konusunda imkanları artırdık ama bu bilinçsiz ilaç kullanımını da artırdı. Bizim birinci görevimiz toplumu bilinçlendirmek. Sağlıklı bir yaşam bilincini yerleştirmeliyiz.

Pahalı bir antibiyotiğin en iyisi olduğu zannediliyor. Muayene bile olmadan doktordan ilaç yazmasını isteyen var. Bu sağlıklı bir yaklaşım değil. Yine aynı şekilde başım ağrıyor MR çekin... Doğru olan yaklaşım başım ağrıyor, gerekeni yapın demek.

TAM GÜN YASASI

Anayasa Mahkemesi'ne teşekkür ediyorum. Bundan sonra tıp alanındaki hocalarımızın yol haritası belli. İsteyen ilave mesai yapabilecekler. Mesaiden sonraki durumda kurumsal bir sözleşmeyle planlayabilecekler. Kazanılmış hak olarak muayenesi olan hocalarımız, 400 civarında, Anayasa Mahkemesi bu haklarının devam etmesi yönünde bir kararı var. Biz de bunu kabul ettik. Bundan sonraki süreçte sürdürülebilir bir sistem kurduk. Muayenesi olan hocalarımızla ilgili de, tasarıya bir madde koyduk. Son oylaması biterse Cumhurbaşkanı'na onaya gidecek.

Buna göre, muayenesi olan hocalarımıza 2 yol gösterdik. Mayıs sonuna kadar muayenesini kapatacağım diyenlere, döner sermaye ek ödemelerini Mayıs sonuna kadar alacaklar. Benim muayene hakkım var diyenlerin bu hakkı devam edecek. Onlar da ünivrsitelerinde aynı şekilde devam edecek ama ek ödeme ve döner sermaya alamayacaklar. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karara saygı duyuyoruz. İstismar olursa çalışma ruhsatlarını ve izinlerini iptal için yargıya müracaat edeceğiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber