Antibiyotik dost mu düşman mı?

Doktora danışmadan gereksiz yere antibiyotik kullanmak faydadan çok zarar getiriyor.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 20 Kasım 2014 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Antibiyotik dost mu düşman mı?

Yanlış antibiyotik kullanımının, dirençli bakterilerin gelişmesine yol açtığını belirten uzmanlar, bu şekilde en etkili antibiyotiklerin bile basit hastalıklarda etkisiz hale gelmesine neden olduğunu bildiriyorlar. Antibiyotik direncini engellemek için bu ilaçların gereksiz yere kullanılmaması gerektiğini söyleyen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahar Güçiz Doğan, ''Antibiyotikler sadece hekim tarafından reçete edildiğinde kullanılmalıdır. Önceki hastalıklardan kalan ya da reçetesiz antibiyotikler kullanılmamalıdır'' diye konuştu.

REÇETESİZ KULLANMAYIN

Antibiyotiklerin, sadece bakterilere etki ettiğini hatırlatan Prof. Dr. Doğan, "Özellikle gereksiz yere, yaygın ve yanlış antibiyotik kullanıldığında bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler gibi mikroorganizmalar şekil değiştirerek bu antimikrobiyal ilaçlara karşı dirençli hale gelebilirler. Bakteriler de çevrelerine hızla uyum sağladıklarından, antibiyotik direnci geliştirebilirler. Uygunsuz ya da aşırı şekilde kullanılan antibiyotikler, bu direncin oluşumuna neden olmaktadır'' diye konuştu.

DİRENÇ GELİŞİMİ ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR

Sonradan gelişen direnç nedeniyle, bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin öldürme ya da çoğalmayı engelleme etkisinin ortadan kalktığını ifade eden Prof. Dr. Doğan, ''İlaca karşı direnci gelişen bakteriler, tedavinin ve hastanede yatış sürelerinin uzamasına, ölümle sonuçlanan enfeksiyonlara, hasta olmayan kişilere yayılmaya neden olarak, kişi ve toplum için sıkıntılı sonuçlara neden olabilir'' diye konuştu.

TÜKETİM ŞAMPİYONUYUZ

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oral Öncül, reçete bilgi sistemine göre geçen yıl Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde antibiyotik kullanımının yüzde 55'lere ulaştığını belirterek, "Türkiye'de hastalara yazılan reçetelerin yüzde 40'ında antibiyotikler yer almakta. Türkiye'de gereğinden çok fazla antibiyotik kullanılıyor. Antibiyotik kullanım oranının yüksek olmasının başlıca nedeni bu tür ilaçlara kolay ulaşılması, tedavi edici özelliklerinin yüksek olması ve hekimler tarafından kolayca reçete edilmesidir" dedi.

DİRENÇLİ BAKTERİLER HASTA EDİYOR

Antibiyotiklerin, doktora danışmadan "her derde deva" gibi kullanılması sonucu gelişen dirençli bakteriler, hastanede yatış süresini uzatıyor. Dirençli bakteriler ölümle sonuçlanabilen enfeksiyonlara ve bu enfeksiyonların sağlıklı kişilere bulaşmasına sebep oluyor.

Antibiyotikler ağrı kesici ve ateş düşürücü değildir

Antibiyotik direncini engellemek için gereksiz yere kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Doğan, antibiyotik kullanırken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:

-Antibiyotikler, ateş düşürmez, ağrı dindirmez. Özellikle grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yerinin olmadığını unutmayın.

-Sadece o hastalığınız için gittiğiniz doktorun yazdığı antibiyotiği kullanın. Önceki hastalıklardan kalan ya da reçetesiz alınan antibiyotikleri kullanmayın.

-Doktorun reçete ettiği antibiyotikleri, reçete edildiği doz, zaman ve önerilen sürede kullanın. Tedavinizi yarıda bırakmayın.

-Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için öksürdükten ya da hapşırdıktan sonra başka kişilerle temas etmeden önce ellerinizi mutlaka yıkayın.

-Hekimler, reçete edilen antibiyotiğin nasıl ve ne kadar süre kullanılması gerektiğini hastalara uygun bir şekilde açıklamalı, virüslere bağlı gelişen grip, nezle gibi hastalıkların tedavisinde antibiyotiklerin kullanılmadığı hastaya detaylı bir şekilde anlatılmalıdır.

-Alerjik bir durumunuz varsa bunu doktorunuza bildirin. Kullandığınız ilacın olası yan etkilerini, ilacın besin ve ilaç etkileşimlerini araştırın.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber