Bozkır: Polis, molotof atanı vurabilecek

Paketin Bakanlar Kurulu'nda sekiz saat müzakere edildiğini belirten Bozkır "AB normlarına aykırı hiçbir şey yok. Molotof kokteyllini silah gibi kullanan insanlar var Türkiye'de. Polis duruma göre gerekirse molotof atanı vurabilecek" dedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Kasım 2014 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bozkır: Polis, molotof atanı vurabilecek

TOLGA ŞARDAN

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır, hükümetin hazırlıklarını tamamladığı yeni iç güvenlik paketini değerlendirirken duruma göre polisin molotof atacak kişiyi vurabileceğini açıkladı. Hükümetin yeniden hızlandırdığı AB çalışmaları kapsamında Lüksemburg'a gelen Bozkır, beraberindeki gazetecilerin sorularına şu yanıtları verdi:

İç güvenlik paketinin AB normlarına uygun olmadığı değerlendirmelerini nasıl karşılıyorsunuz?

- 'İç güvenlik paketi, AB normlarına uygun değildir' demek algı yaratılması çabasıdır. İç güvenlik paketi, Bakanlar Kurulu'nda sekiz saat müzakere edildi. Şu anda AB normlarına aykırı hiçbir şey yoktur. Molotof kokteylini silah gibi kullanan insanlar var Türkiye'de. ABD'ye, Fransa'ya, Almanya'ya, İspanya'ya bakıldı. Molotof kokteyli silah olarak alınmış.

Elinde molotof kokteyli olan bir adam polis vurabilecek mi?

- Duruma göre gerekirse vurabilecek.

Durumun takdirini kim yapacak?

- Molotof kokteyli elinde birisi maskeli, içinde 40 kişi olan bir otobüse kapıyı açmış giriyor. İkaz ediliyor. Farzedin ki makinalı tüfek veya molotof kokteyli veya el bombası var. El bombası olan birine karşı polis, ne yapacaksa molotofa karşı da onu yapma hakkına sahip olacak.

Bozkır, başta Gaziantep'deki Zeugma ve diğer kazılar olmak üzere Türkiye'nin kültürel mirasının sergilenmesi için AB fonlarının kullanılacağını açıkladı. Bozkır, şöyle dedi: "Türkiye'de çok önemli hazineler var. İki haftadır Burdur ve Uşak'a gittim. Burdur Müzesi'nde 60 bin eser depoda, 3 bin eser sergileniyor. Uşak'ta ise sergilenen 2 bin 500 eser, depoda 40 bin eser var. Gaziantep'te bir proje geliştiriyoruz. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile AB arasında bu proje sonuçlandırılacak. Gaziantep için AB fonu tahsis edilecek. Burdur Müzesi'ni Belçika Prensi finansa ediyor. Gaziantep'de sadece Zeugma değil tüm kazıları kapsayan bir fon oluşacak. Bütçesi şu anda belli değil, kazı yapıldıkça ortaya çıkacak."

5 milyon dolar katkı

Bozkır, Türkiye'nin Afrika ülkelerinde ortaya çıkan ve ölümcül vakalarla sonuçlanan Ebola ile mücadeleyle de ilgileneceğini açıkladı. Ebola konusunda TİKA üzerinden Afrika ülkelerine 5 milyon dolar katkı sağlanacağını bildirdi.

Suriye değerlendirmesi

Bozkır, Suriye'de devam eden olaylarla birlikte Halep'ten gelmesi olası mültecilerle ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanı, Fransa'ya gittiği zaman Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile yapılan görüşmelerde durum çok detaylı şekilde konuşuldu. Uzun zaman Kobani diye bir kavram üzerinden Türkiye insanların ölümü konusunda tenkit edildi. Böylece Türkiye'nin AB'ye nasıl gireceği söylemlerine tanolduk. Ancak doğru tablolar gösterilirse Kobani'nin bir sivrisinek olduğu, esasen Suriye'nin yüzde 30'unu, Irak'ın yüzde 40'ını işgal etmiş olan bir terör örgütü niteliğindeki yapının bulunmasıdır. Bu grubun esas amacı sadece Kobani'yi ele geçirmek değil bölgeyi dalgalandırıp Halep'e belki de Lübnan'a geçmek. Dolayısıyla Fransa Cumhurbaşkanı ile görüşmede durumun vahametinin Fransa da son derece bilincindeydi. Halep'in düşmemesi için çok daha gümüdahale edilecektir. Fransa Cumhurbaşkanı da aynı şekilde kararlılığını ifade etti."

'ABD'nin bazı sıkıntıları var'

Bozkır, Türkiye'ye gelecek olan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in ziyaretinin ne beklendiğine yönelik bir soruyu yanıtlarken, "Biden'in ziyaretinde tüm bunlar görüşülecek. ABD'nin bazı sıkıntıları var. ABD kamuoyu artık Amerikan askerinin yurtdışına gönderilmesini kesinlikle kabul etmiyor. Türkiye olarak Esad'ın, ABD'nin de dahil olduğu ülkeler tarafından planladığı gibi artık değiştirilmesi ve Suriye halkının seçeceği, Rusya'nın da kabul edeceği bir düzenleme olmasını savunuyoruz" diye konuştu.

'3 yıl sonra vizeler kalkar'

Bozkır, 14 Haziran 1985'te sınırları kaldıran tarihi Schengen Anlaşması'nın imzalandığı bölgeyi gezdi. Bozkır yaptığı açıklamada, "Türkiye çok kısa bir süre içinde vizelerin kalkmasıyla Schengen üyesi olacak. İmzaladığımız geri kabul anlaşmasına bağlı olan vizelerin tamamen kaldırılması anlaşmasında Türkiye'den yaklaşık 72 beklenti var. Türkiye bunların 62'sini tamamen veya kısmen karşılamış vaziyette. Önümüzdeki 3 yıl zarfında AB Komisyonu raporlarıyla bu teyit edilecek. 3 sene sonra komisyonun nihai bir kararıyla vizelerin kalkma süreci tamamlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber