Diş bakımıyla ilgili doğru bildiklerinizi gözden geçirin

Dişleri beyazlatmak için karbonatla ovmak gerekir... Elma, dişleri güçlendirir... Alkol, diş ağrısına iyi gelir... Bunlar; halk arasında yaygın olan, ağız ve diş bakımıyla ilgili birçok hatalı bilgiden bazıları. Ağız, diş ve sindirim sisteminizin sağlığı için alışkanlıklarınızı gözden geçirin

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Kasım 2014 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Diş bakımıyla ilgili doğru bildiklerinizi gözden geçirin

Sindirim sorunları yaşıyorsunuz ve bunun nedeninin mideniz veya bağırsaklarınız olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyor olabilirsiniz. Çünkü sindirim sisteminin başlangıç noktası, ağızdır. Diş Hekimi Aslı Ercanlı, ağız ve diş sağlığının, sindirim sistemi sağlığını yakından ilgilendirdiğini söylüyor. Halk arasında ağız ve dişlerin bakımıyla ilgili birçok hatalı bilgi ve uygulama olduğunu belirten Ercanlı, bu noktaları şöyle sıralıyor:

ELMA MASUM DEĞİL!

Hepimiz elmanın dişleri güçlendirdiğini duyar ve biliriz. Oysa elma, şekerli ve asitli meyveler arasında yer alır ve kalıntıları diş çürüklerine yol açar.

Dişlerin, karbonatla ovulduğunda beyazladığı söylenir. Dişleri karbonatla ovmaktansa, dişlerin kendi renginde kalması çok daha iyidir. Ayrıca dişleri parlatmak için karbonat, çilek ve tuz gibi maddelerden yararlanılabileceği söylense de, bunların tamamı yanlıştır. Üstelik karbonat dişleri beyazlatmadığı gibi diş minesini de çizerek dişlere zarar veriyor.

Toplumumuzun en sık yaptığı yanlışlardan biri de; ağrıyan dişe rakı veya alkol basmak. Bu şekilde bir uygulama ağrıyı azaltmadığı gibi, dişin etrafındaki diş etinde yanıklara yol açarak zarar veriyor. Ağrıyan dişinize, çok az karanfil yağı emdirilmiş pamuk koyabilirsiniz. Ancak pamuğu iyice sıkıp dişinize çok çok az dokundurmak şartıyla...

Diş sağlığı için en önemli gıdalar; süt ve peynirdir. Sigara ve alkol kullanımı; diş eti çekilmesi, diş kaybı, ağız yaralarını ve ağız kanseri riskini artırır. DİŞ ETİ KANAMASINA DİKKAT!

Halk arasında diş etlerinin kanamasının iyi olduğu söylenir. Oysa ki, bu her durumda geçerli değildir. Diş etinin kanaması ya da kaşınması, diş etinde problem olduğunu gösterir. Özellikle de lösemi gibi bazı kan hastalıklarının en önemli belirtisi; diş etinin kanamasıdır. Diş eti kanamalarını önemsemek gerekir.

Doğru yapılmış bir diş taşı temizliği dişlere zarar vermez. Aksine düzenli olarak her altı ayda bir temizlik yaptırmak, ağız-diş sağlığımız için faydalıdır.

İÇME SUYUNDAKİ FLORUN ETKİSİ

Araştırmalar, kullanılması tavsiye edilen florlu tabletlerin aslında etkisiz olduğunu ortaya koydu. İçme suyunda bulunan flor ve dişlerin düzenli fırçalanması, bu tabletlerden çok daha etkili.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber