Sinagog haberi için Vali Şahin'den açıklama

EDİRNE Valisi Dursun Şahin, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskına kızınca şehirde restore edilen sinagogun kullanımıyla ilgili kısıtlama kararı aldı.

Tarihi Edirne Büyük Sinagog, 2010 yılından bu yana 3 milyon 700 bin liraya restore ediliyor. Musevi Cemaati, restorasyonu bitmek üzere olan sinagog'da ibadet ve düğün töreni yapmak için valiliğe başvurmuştu.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 22 Kasım 2014 22:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sinagog haberi için Vali Şahin'den açıklama

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, bazı basın yayın organlarında yer alan Vali İsraile kızdı, sinagogu müzeye çevirdi başlıklı haberlere ilişkin yaptığı açıklamada, Büyük Sinagogun müze olarak kullanılması kararının Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olduğunu kaydetti.
Vali Şahin, restorasyonu devam eden sinagog ile ilgili açıklamaların birçok yazılı ve görsel medya kuruluşlarınca haber yapıldığını belirterek, yapılan haberlerde kendisinin açıklamalarının yanlış bir mecraya çekilmesini önlemek adına yazılı açıklama yapma gereği duyduğunu belirtti. Şahin, kentte yer alan ve restoresine 2010 yılında başlanılan Büyük Sinagogun, idare binası ve müştemilat binasının Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü marifetiyle onarıldığını söyledi. 2014 yılı içerisinde restorasyonu bitirilmesi planlanan sinagog binasının kullanım şekliyle ilgili kararın, Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olduğunu ve müze olarak kullanılmasına karar verildiğini hatırlatan Vali Şahin, Eylül 2014 tarihinden itibaren de bu karar doğrultusunda ilgili birimlerle yazışmalarımız gerçekleştirilmiştir dedi.
Vali Şahin, Mescid-i Aksada meydana gelen üzücü olaylara dikkat çekmek üzere Sinagogun ihya edilmesinden bahsedildiğini dile getirerek, Tüm dinlere ait kutsal mekanlar ile kültürel miras addedilen eserlerin korunması ve yaşatılması gerektiğini vurgulamak ve Mescid-i Aksada yaşanan olayları tasvip etmediğimi ifade etmek adına bu açıklamalarda bulundum ifadelerini kullandı.

Vali İsrail'e kızdı Sinagogu müzeye çevirdi

Planlama da bu yönde yapılıyordu. Ancak Edirne Valisi Şahin, bu planı askıya alıp sinagogun müze olarak kullanılmasına karar verdiklerini söyledi:

'BÜYÜK KİNLE SÖYLÜYORUM'

"Mescid- i Aksa'nın içinde savaş rüzgarları estiren o eşkıya kılıklı insanlar Müslümanları katlederken, biz de onların sinagoglarını yapıyoruz. İçimde büyük bir kinle söylüyorum bunu. Biz de onların mezarlıkların etrafını temizliyor, projelerini kurula gönderiyoruz. Buradaki tadilatı sona gelen sinagog sadece müze olarak tescil edilecek. İçinde bir sergileme vitrinleme yapılmayacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber