'İnternet Emniyeti ve Güven' anketi sonuçları açıklandı

Kanada'nın başkenti Ottawa merkezli düşünce kuruluşu CIGI ile IPSOS araştırma şirketinin yaptığı "İnternet Emniyeti ve Güven" anketi sonuçları açıklandı. 24 ülkede yapılan ankette "hükümetin internet erişimine kısıtlama getireceğine inanıyor musunuz" sorusuna en çok Türkler evet dedi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 25 Kasım 2014 11:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
'İnternet Emniyeti ve Güven' anketi sonuçları açıklandı

Türkiye'de internet kullanıcılarının yüzde 89'u "uygun fiyatla internete erişimin" en temel insan hakları arasında olması gerektiğini düşünürken, bu oran dünya ortalamasında yüzde 83'te kalıyor.

7-12 Kasım tarihleri arasında 24 ülkeden 23 bin 376 internet kullanıcısına uygulanan ankete katılanların yüzde 64'ü internet güvenlikleri konusunda endişe duyuyor. Ankete katılan ülkeler arasında yer alan Türkiye ise yüzde 63'lük oranla bu konuda dünya ortalamasına çok yakın duruyor.

TÜRKİYE İLK SIRADA

Anketin en çarpıcı bölümünde ise "hükümetin internet kullanımına kısıtlama getireceğine inanıyor musunuz" sorusuna evet cevabı en çok Türkiye'de verildi. Türkiye bu konuda yüzde 62'lik oranla diğer 23 ülkeyi geride bırakarak ilk sırada yer aldı.

BANKA HESAPLARI TEHDİT ALTINDA

Global internet kullanıcıları en fazla şahsi banka hesaplarına hacker saldırısı düzenlenmesinden korkuyor. Bu konuda dünya ortalaması yüzde 78 iken Türkiye'de internet kullanıcılarının yüzde 85'i banka hesaplarının güvenliğinden endişe duyuyor.

Banka hesabı saldırılarını yüzde 77'lik oranla özel mesaj ve fotoğraf gibi "kişisel bilgilerin çalınması endişesi" takip ediyor. Ankete katılanların yüzde 74'ü özel şirketlerin internet kullanıcılarının hareketlerini izleyerek elde ettikleri bilgileri ticari amaçla satması takip ediyor.

İnternet kullanıcılarını tedirgin eden bir diğer konu ise diğer ülke ve terörist organizasyonların kendi ülkelerinin interneti üzerinde yarattığı tehdit. Ankete katılanların yüzde 72'si bu tehditten endişe duyarken Türkiye'de bu oran yüzde 84.

SANSÜRDEN ENDİŞE EDENLERİN ORANI YÜZDE 77

İnternet kullanıcılarının üçte ikisi hükümetlerin internet üzerinde uyguladığı sansürden ve diğer ülkelerin gizli servislerinin gizlice kendi aktiviteleri üzerinde yaptığı izlemeden endişe duyuyor. Türk internet kullanıcıları arasında hükümetin uyguladığı sansürden endişe duyanların oranı yüzde 77. Bu rakamla dünya sıralamasında Meksika ve Hindistan'ın arkasında üçüncü sırada yer alıyoruz.

Ankete göre Türkiye'de polis ve istihbarat tarafından izlendiğine dair endişe duyanların oranı yüzde 77 iken bu rakamla da Meksika'dan sonra dünya sıralamasında ikinci sırada yer alıyoruz. Bu konuda dünya ortalaması ise yüzde 61.

Ankette yer alan bir başka önemli soruya göre de dünyada internet kullanıcılarının yalnızca yüzde 36'sı özel bilgilerinin güvende olduğunu düşünüyor. Ankete göre global internet kullanıcılarının yüzde 39'unun düzenli olarak şifrelerini değiştirdiği ortaya çıktı.

Ankete katılan ülkeler Türkiye, Kanada, Avustralya, Mısır, Endonezya, Çin, Brezilya, Almanya, ABD, Fransa, Hindistan, Pakistan, Japonya, Kenya, Hong Kong, İtalya, Polonya, Güney Kore, Güney Afrika, Meksika, Nijerya, İsveç, Tunus ve İngiltere olarak açıklandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber