Ilgaz Tüneli'nde ışık, 2015'in sonunda görülecek

Ankara-Kastamonu arasındaki mesafeyi 1,5 saat kısaltacak olan Ilgaz Tüneli'nde ışık, 2015 yılının sonunda görülecek.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Kasım 2014 10:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ilgaz Tüneli'nde ışık, 2015'in sonunda görülecek

Başkenti, İnebolu ve Cide sahilleri ile denize açacak olan Ilgaz Tüneli'nde çalışmalar aralıksız devam ediyor. Sürücülerin korkulu rüyası olan Ilgaz Dağı, yapılacak tünelle 8 dakikada geçilebilecek. Bunun dışında Ilgaz Tüneli'nin yılda ülke ekonomisine katkısı ise 38.2 milyon lira olacak.

Kastamonuluların özlemle beklediği Ilgaz Tüneli'nin 2015 yılının sonunda kış ayına gelmeden tamamlanıp hizmete açılmasının hedeflendiğini belirten Karayolları 15. Bölge Müdürü Sami Uyar, "Tetek'teki köprülü kavşağımızdan başlayıp Ilgaz Dağı istikametine devam etmekte olan 15 kilometrelik projemizin çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Bu seneki programımız kapsamında bu kesimdeki asfalt çalışmalarımızı başlattık. Önümüzdeki yılda 15 kilometre boyunca BSK (Bitümlü Sıcak Asfalt) ile kaplayarak bitirmiş olacağız" dedi.

Ilgaz Tüneli projesiyle birlikte tünellerin bulunduğu kesimler dahil 27 kilometrelik yol boyunca toplam 500 bin ton alt temel malzemesi diye tabir edilen temel malzemesi kullanacaklarını ifade eden Bölge Müdürü Uyar, "Bunun üzerine 300 bin tonda sıcak asfalt malzemesi diye tabir ettiğimiz malzeme kullanacağız. Dolayısıyla tünelimizde birlikte 15 kilometrelik yolumuzda proje kapsamında 2015 yılının sonunda tamamlanmış ve araç trafiğine açılmış olacak. Tünel güzergahımızdaki asfaltlama çalışmalarında çift koldan makinelerimiz asfaltlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Ekipmanlarımız ve malzemelerimiz hepsi hazır. Her türlü güvenlik önlemleri alındı. Trafik işaretlemelerimizi yaptık" diye konuştu.

Ilgaz Tüneli'nin Çankırı girişinden yani başlangıç noktasından Ilgaz Kayak Merkezine bağlantı sağlayacak bir kavşağın yapılacağını açıklayan Uyar, "İmalatlarına başladık, şu anda üç sıra kazık imalatlarımız devam ediyor. Bu kazık imalatlarımızı tamamladıktan sonra da kazıkları bağlayan baş krişleriyle birlikte köprü imalatımız devam edecek. Ancak bundan önce toplayıcının dolgusunu yapabilmemiz için köprülü kavşak projemizde uyguladığımız yeni bir yöntem var. Bu yöntemin adına biz, jeo donatılı duvar diyoruz. Jeo donatılı duvarın imalat çalışmaları şu anda devam ediyor. Zeminin tamamen iyileştirmesi sağlandıktan sonra yani taban zemini iyileştirildikten sonra jeogrit dediğimiz gritler, yüzeye serilecek. Yüzeye serilen jeogritlerin üzerine de yine projesine göre 40 santimetre kalınlığında seçme malzemeler serilerek bu tabakalar halinde dolgunun yükselmesi sağlanıyor. Bu imalatlar daha çok betonarme binaların, taş duvarların uygulanamadığı yüksek dolguların yapılması gerektiği durumlarda kullandığımız bir yöntemdir. Bu yüzden bu kavşağımızda da yüksek dolgular söz konusu olduğundan 27 metre yüksekliğinde bir dolgu yüksekliği var. Dolayısıyla buraya da bu şekilde dolgu yapmış olacağız" ifadelerini kullandı.

Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü olarak sadece Kastamonu'dan sorumlu olmadıklarını anlatan Bölge Müdürü Uyar, şunları söyledi: "Kastamonu ile birlikte sorumluğu olduğumuz, Çankırı, Karabük, Bartın ve Zonguldak illeridir. Biz, bütün illerimizde yoğun ve tempolu bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle bölünmüş yol çalışmalarımızı ve bitümlü sıcak kaplama dediğimiz BSK yol kaplamamız var. Göreve geldiğimiz günden itibaren bu çalışmalara ağırlık verdik. Bu tempoyu hızlı bir şekilde devam ettiriyoruz. Bölge Müdürlüğümüze bağlı illerimizde bölünmüş yolda sadece yaklaşık 11 kilometrelik bir kesimde sıcak asfalt varken, bugün bu sıcak asfalt kaplı bölünmüş yol ağımız 400 kilometre daha artarak 411 kilometrenin üzerine çıktı. Bunun 134 kilometreye yakını da Kastamonu'da gerçekleştirildi. Dolayısıyla biz, bölünmüş yolumuzun da 286 kilometre olduğunu düşündüğümüzde Kastamonu'da bölünmüş yollarımızın yarısını BSK'lı yani sıcak karışım kaplama dediğimiz kaplamayla hizmete sunmuş durumdayız. Bu çalışmalarımız devam edecek. Hedefimiz özellikle ana asklarımızda Kastamonu-Çankırı, Kastamonu-Karabük, Kastamonu-İnebolu, Kastamonu-Taşköprü gibi güzergahlarımızın tamamını kaliteli asfalt dediğimiz sıcak asfalt ile kaplayıp daha konforlu ve ulaşımı daha rahat yollarda vatandaşlarımız seyahat etmesini sağlamayı planlıyoruz"

Ilgaz Tüneli'nin zemin şartlarından kaynaklanan sıkıntı ve bazı sorunlarının olduğunu vurgulayan Uyar, şunları kaydetti: "Tünellerin zorluk şartları herkes tarafından biliniyor. Dolayısıyla bu güzergahımızda da zemin şartlarından kaynaklanan ve tünellerin boyutunda uzama oldu. Zeminlerin kazısı ile ilgili problemlerle karşılaştık. Bu problemleri çözmek için de yeni destekleme sistemlerinin yapılması gerekti. Bunların hepsi maliyet. Bu yüzden bizde, bu projede zaman kaybına uğramadan hedeflediğimiz 2015 yılında tamamlanabilmesi için ikmal ihalelerimizi de yaptık. Tünel projemizle birlikte bağlantı yolları dahil Tetek güzergahına kadar olan yollarımızı da bu ikmal ihalelerimizle birlikte bitirmiş olacağız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber