Kar yağışı etkili oluyor...

Antalya'yı Konya'ya bağlayan Akseki-Seydişehir karayolunda ulaşım, yoğun tipi nedeniyle sağlanamıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Kasım 2014 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kar yağışı etkili oluyor...

Antalya'nın Akseki ilçesinde etkili olan kar yağışı nedeniyle Akseki-Seydişehir karayolu trafiğe kapandı.

İlçede dünden bu yana etkili olan kar yağışı, hayatı olumsuz etkiliyor. Antalya'yı Konya'ya bağlayan 1825 rakımlı Akseki-Seydişehir karayolunda, yoğun tipi nedeniyle ulaşım sağlanamıyor.

Bölgede önlem alan trafik ekipleri, Akseki Kavşağı'ndan itibaren araçların geçişine izin vermiyor. Araçlar, yolda tipinin dinmesini bekliyor.

Yetkililer, yola çıkacak sürücüleri araçlarında çekme halatı bulundurmaları ve kış lastiği kullanımı konusunda da uyardı.

Artvin-Erzurum karayolu ulaşıma kapandı

Artvin-Erzurum karayolu, ikinci kilometresinde yola kapa parçaları düşmesi nedeniyle ulaşıma kapandı.

Artvin-Erzurum karayolunun ikinci kilometresinde yamaçtan kaya parçalarının düşmesi, yolun iki yönlü olarak trafiğe kapanmasına neden oldu. Jandarma ekipleri, heyelan tehlikesine karşı bölgede önlem aldı.

Bölgeye sevk edilen Karayolları ve Devlet Su İşleri ekipleri, iş makineleri ile yaklaşık 600 metrelik alandaki kaya parçalarını kaldırarak yolu açma çalışması başlattı. Yaklaşık 3 saattir ulaşıma kapalı olan yolda ekipler, kaya parçalarını kaldırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Öte yandan jandarma ekipleri, acil işi olan ve Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavına yetişecek öğrencileri kaya parçalarının düştüğü alandan kontrollü şekilde yaya olarak geçirerek, diğer tarafa ulaştırdı. Bu kişiler daha sonra araçlarda kent merkezine götürüldü.

Öğrenciler karlı yolda mahsur kaldı

Ermenek'te kar kalınlığı 25 santimetreye ulaştı

Maden ocağı bölgesinde dün sabah saatlerinde başlayan kar yağışı, gece de etkisi sündürdü. Aralıksız devam eden yağış nedeniyle kar kalınlığı, arama kurtarma çalışmasının devam ettiği maden ocağı çevresinde 25 santimetreye ulaştı.

Yoğun kar yağışı sonrasında madenden çıkan kömürün depolandığı silonun çatısının büyük kısmı, kar kütlesini taşıyamayınca çöktü.

Ocak çevresindeki kar, belirli aralıklarla iş makineleriyle kürünerek temizleniyor. Gece başlayan temizleme çalışmaları ile desandre bölümüne giden yol ve maden girişi kardan temizlendi.

Madende 315'i arama kurtarma olmak üzere

Doğu'da kar yağışı

Kar yağışın etkili olduğu Doğu Anadolu Bölgesi'nde, gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında 5 dereceyle Ardahan'da ölçüldü.

Meteoroloji Tahmin ve Uyarı Merkezi yetkililerinden alınan bilgiye göre, alçak basınç merkezi altındaki bölgede hava yer yer parçalı ve çok bulutlu, Erzincan, Erzurum, Ardahan, Kars ve Ağrı'da kar yağışlı, Iğdır'da ise karla karışık yağmur bekleniyor.

Gece en düşük hava sıcaklığı Hakkari'de 2, Iğdır'da 1, Muş'ta 0, sıfırın altında olmak üzere Ardahan'da 5, Kars ve Erzurum'da 4, Erzincan, Ağrı ve Bitlis'te 3 ve Van'da 1 derece kaydedildi.

Günün en yüksek hava sıcaklıkları da Iğdır'da 6, Van ve Muş'ta 5, Erzincan'da 4, Ağrı'da 3, Hakkari'de 2, Kars, Erzurum ve Bitlis'te 1, Ardahan'da 0 derece tahmin ediliyor.

- Kar kalınlıkları

Kar kalınlıkları Kars'ta 8, Ardahan'da 5 ve Erzurum'da 1, Palandöken Kayak Merkezi'nde 10, Konaklı kayak merkezlerinde 15, Sarıkamış Cıbıltepe Kayak Merkezi'nde 28, Kop Dağı'nda ölçüldü.

Ardahan'da kar yağışı ve soğuk hava günlük yaşamı olumsuz etkilerken, etkili olan soğuk ve kar yağışı, yüksek kesimlerde tipiye dönüştü.

Karayolları 183. Şube Şefliğinden yapılan açıklamada, Ardahan-Posof karayolunun Ilgar Dağı mevkisiyle Ardahan-Şavşat karayolunun Sahara mevkilerinde kar yağışının yanı sıra tipinin de etkili olduğu bildirildi.

Açıklamada, söz konusu yollarda buzlanmanın da mevcut olduğu ve sürücülerin tedbirli olmaları vurgulandı. Özellikle yüksek kesimlerde kar yağışı ve beraberinde buzlanmanın etkili olduğu hatırlatılarak, sürücülerin yanlarında zincir, takoz ve çekme halatı bulundurmaları istendi.

Abant ve Kartalkaya'da kar yağışı

Bolu'da etkili olan yağış nedeniyle kar kalınlığı Abant'ta 15, Kartalkaya'da 25 santimetreye ulaştı.

Bolu'nun yüksek kesimlerinde aralıklarla etkili olan yağışın ardından Abant Tabiat Parkı'nda kar kalınlığı ölçüldü. Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden Kartalkaya'da ise kar kalınlığı 25 santimetreye çıktı.

Kartalkaya'da kayak için gerekli olan kar kalınlığının oluşmasının ardından sezon açılacak.

Öte yandan Abant Tabiat Parkı'nda zaman zaman etkili olan sis nedeniyle görüş mesafesi 35 metreye kadar düşüyor. Abant'a gelen tatilciler, yağan kar altında yürüyüş yaparak fotoğraf çektirdi ve faytonla dolaştı.

Kente yaklaşık uzaklıkta bulunan Yedigöller Milli Parkı'nda ise kar kalınlığı ölçüldü.

Mersin'deki kar yağışı

Kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapanan Erdemli-Ayrancı karayolunda mahsur kalan tırlara ulaşıldı.

Alınan bilgiye göre, Karaman'ın Ayrancı ilçesine bağlı Divaz köyünden Mersin Limanı'na mermer taşıyan tırların sürücüleri gece etkisini artıran kar nedeniyle zor anlar yaşadı.

Yolun kapanması nedeniyle mahsur kalan 20 tırdan 15'i gece kurtarılırken, karayolları ekiplerinin yoğun çabası sonucu diğer 5 tıra sabah saatlerinde ulaşıldı.

Ekiplerin yol temizleme çalışmaları sürerken, Erdemli-Ayrancı karayolunu kullanacak sürücülerin dikkati olması uyarısında bulunuldu.

Öte yandan, Mersin İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekiplerinden alınan bilgiye göre, kar yağışının etkili olduğu Toroslar ilçesindeki Değnek Köyü'nde de bazı araçların yolda kaldığı ve yapılan çalışmalarla araçların kurtarıldığı öğrenildi.

Yozgat'ta kar yağışı etkili oldu

Kentte gece başlayan ve sabah devam eden kar yağışına hazırlıksız yakalanan sürücüler, zor anlar yaşadı. Kar lastiği bulunmayan araçlar, yokuşları çıkamadı.

Kar kalınlığının yer yer 10 santimetreye ulaştığı kentte yağış nedeniyle küçük çapta maddi hasarlı trafik kazaları meydana geldi.

Yozgat Belediyesi ekipleri, yollarda kar temizleme çalışması yaptı. Yozgat-Sivas karayolunda denetimlerini sürdüren polis ekipleri, zincir takmayan ve kar lastiği olmayan araçların geçişine izin vermiyor. Trafik ekipleri, sürücüleri buzlanmaya karşı uyarıyor.

Karayolları ekipleri ise güzergahlarda yol temizleme ve tuzlama çalışması yapıyor.

Ilgaz'a erken yağan kar turizmcileri sevindirdi

Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden Ilgaz Dağı'nda hazırlıklarını tamamlayan otel işletmecileri, beklenenden erken yağan karın sevincini yaşıyor.

Çankırı Kayak Antrenörleri Derneği Başkanı İmdat Yarım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turizmcilerin "beyaz altın" olarak tanımladıkları karın yağmaya devam ettiğini, aralık ayı başından itibaren kayak sezonunun açılmasının planlandığını söyledi.

Geçen sezon beklenen oranda yağış gerçekleşmemesinin turizmcileri üzdüğünü anlatan Yarım, "Bu sezon erken gelen karla sektör canlanmaya başladı. Turizm acenteleri, spor malzemesi satıcıları, otel işletmeleri ve kayak tesis işletmeleri hareketlendi. Birçok tesis rezervasyonlar almaya başladı. Genelde aralık sonu sezona başlanıyordu. Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden Ilgaz Dağı'na erken düşen kar sayesinde sezonun 1 ay önce başlayacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Yarım, sezonun daha uzun sürmesi için suni kar sistemine geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kış turizminde 'beyaz altın' olmadan başarı zor. Ilgaz Dağı'ndaki kayak merkezleri için suni kar sistemi çok önemli. İvedi karlama sistemi kurmalı. Bölgemiz ormanlar arasında. Ağaç ve havasıyla birçok kayak merkezinden üstün konumda ama kar olmadığında bu güzellikler eksik kalıyor. İşte bu yüzden bölgede suni kar sistemi şart. Bu yapıldığında Ilgaz, parmakla gösterilecek bir kayak merkezi olacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber