Aktif eylemciye 'profesyonel' damgası

Güvenlik paketinde 'profesyonel' eylemci ayrımı geliyor. Polisler şehir içi ve şehirlerarası 'mobilize' olan bu eylemcileri, 'koruma altına' alma yoluyla etkisiz hale getirecek. Düzenlemenin gerekçesi seyahat özgürlüğüne de kısıtlama getiriyor.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Kasım 2014 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aktif eylemciye 'profesyonel' damgası

ŞEBNEM HOŞGÖR

Polis, TBMM'ye sunulan iç güvenlik paketindeki yetkileriyle, "profesyonel" ve "seyyar" eylemcileri "koruma" yoluyla etkisiz hale getirecek.

Hükümetin geçen pazartesi TBMM Başkanlığı'na sunduğu 43 maddelik iç güvenlik paketi, tartışılacak düzenlemeler getiriyor. Gezi ve Kobani eylemlerini örnek veren Ak Parti kurmayları, son dönemdeki toplumsal olaylara aktif katılım sağlayanlar hep belli gruplar olduğunu, bu grupların şehir içinde ve şehirler arasında mobilize hareket ettiğini anlattı. Ak parti yetkilileri iç güvenlik tasarısında polise "koruma" ve "uzaklaştırma" yetkisi tanıyan hükme, bu çerçevede yer verildiği bildirildi. Tasarıya göre, "polis durumun ve eylemin niteliğine göre, kendisinin, diğer vatandaşların can güvenliğini tehlikeye düşürenleri koruma altına alabilecek, uzaklaştırabilecek, yakalayabilecek ve gerekli kanuni işlemleri yapacak.

Seyahat özgürlüğü kısıtı

Tasarının gerekçesinde düzenlemeye ilişkin polisin bu yetkisini, "Görevlilerin çalışmasına engel olan ya da bir olay yerinde polisin aldığı tedbirlere uymayan kişilere karşı" kullanacağı örneği verilirken, gerekçedeki "Bu düzenleme anayasanın seyahat özgürlünün suç işlenmesini önlemek amacıyla kanunla sınırlandırılabileceğini öngören 23. maddesine de uygundur" ifadesi ise asıl amacın şehir değiştiren eylemlerciler olduğunu ortaya koydu.

Yetki çerçevesinde polis, bir kentten başka bir kente veya kent içinde farklı bölgelerdeki toplantı ve gösteriler ile anma toplantılarına katılmak isteyenleri 'muhtemel tehlikeleri önleme' gerekçesiyle kendisine tanınan yetkiler çerçevesinde engelleyebilecek.

Teşebbüse bile cevap silahla

Molotofu "silah" kapsamına alan ve molotofa karşı polisin artık silahla karşılık vermesini sağlayacak pakete göre, güvenlik güçleri "teşebbüs" halinde dahi bu yetkisini kullanabilecek. Gezi eylemlerinin sembolleri arasında yer alan "sapan" da tasarı uyarınca artık toplantı ve gösterilerde yasak aletler arasında olacak. Tasarıyla havai fişek, molotof, demir bilye ve sapan da toplumsal olaylarda bulundurulamayacak aletler arasına alındı.

'Emri yerine getirdi'

Saldoğan'ın avukatı Mutlu Karayılan, savcı mütalaasını kabul etmediklerini söyleyerek, "Müvekkilim kendisine verilen talimatı yerine getirmiştir. Eskişehir Emniyet Müdürü, Valisi, İçişleri Bakanı ve Başbakan da davaya dahil edilip, ifadeleri alınmalıdır" dedi. Mahkeme heyeti esas hakkındaki savunmaların yapılması için duruşmanın 26 Aralık'a bırakılmasını kararlaştırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber