Stajını borçlanan erken emekli olur

AVUKATLIK mesleğine başlayabilmek için staj zorunluluğu var. Avukat olmak isteyen adaylar 6 ay mahkemelerde, 6 ay da bir avukatın yanında staj yapmak zorunda.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Kasım 2014 10:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Stajını borçlanan erken emekli olur

OKAN GÜRAY BÜLBÜL

Avukat olmak için gereken bu 1 yıllık staj süresi, emeklilik hesabında borçlanılabiliyor. Ancak bunun için bazı şartlar söz konusu. Avukatlık stajı yapan kişi için sigorta yatırılması zorunlu değil. Staj gören avukat adayına ilişkin sigorta primleri yatırılabilir. Diğer yandan avukatlık stajında sigortası yatan avukat adayının borçlanma hakkı yok. Bu durumdaki kişiler adına zaten staj süresince sigorta yatırıldığı için bu süreyi borçlanma durumu söz konusu değil. Fakat avukatlık stajı süresince adına prim yatırılmamış olanlar bu süreyi borçlanabiliyor.

1 yıllık sürenin tamamı

Bu 1 yıllık staj süresinin tamamı borçlanılabilir. Ancak bunun için önemli bir şart var, avukatlık stajının tamamlanmış olması. Avukatlık stajını tamamlamayanlar bu süreyi borçlanamazlar. Avukatlık stajında geçirilen sürenin borçlanmasında askerlik borçlanmasında olduğu gibi borçlanılacak süre sigortalının isteğine göre belirlenebiliyor. Yani sigortalı isterse avukatlık stajının tamamını borçlanabildiği gibi daha kısa bir süreyi de borçlanabilir. Fakat 1 yılı aşan süreler için avukatlık stajı borçlanması yapılamaz.

BORÇLANMA NE KADAR?

Avukatlık stajını borçlanmak isteyen bir kişi kendi belirleyeceği prime esas kazanç üzerinden borçlanma yapabilir. 2014 yılının ikinci altı ayı itibarıyla prime esas kazanç alt sınırı 12,1 TL'dir. Yani bir gün borçlanmanın karşılığı olarak ödenebilecek en düşük tutar budur. En yüksekten borçlanmak isteyen kişi ise günlük 78,6 TL ödeyebilir. En alt limitten 1 yıllık avukatlık stajı borçlanacak kişinin ödeyeceği rakam 4 bin 356 TL, en yüksekten borçlanmak isteyen kişinin ödeyeceği rakam ise 28 bin 303 TL olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber