HSYK'da paralel tasfiyesi

HAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1'inci Dairesi'nin adli ve idari yargıyı kapsayan 80 kişilik ilk kararnamesi, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın verdiği listelerden oluştu. Kürsü hakimleri ise bu kararnameye alınmadı. Yargı kulislerinde "HSYK'daki Paralel Yapı'yı tasfiye kararnamesi" iddiaları gündeme geldi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 29 Kasım 2014 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HSYK'da paralel tasfiyesi

Oya ARMUTÇU

12 Ekim'deki HSYK seçimlerinden sonra göreve başlayan HSYK Genel Kurulu'na, HSYK Genel Sekreterliği ve Teftiş Kurulu'nca "Bu isimlerle çalışmak istemiyoruz" diye HSYK Başmüfettiş, müfettiş ve tetkik hakimlerini kapsayan liste sunuldu. Bakan Bozdağ da 'kürsü görevine gönderilmesini istediği bakanlık bürokrat ve tetkik hakimlerinin listesini' HSYK'ya verdi. HSYK Genel Kurul'u ise yasa gereği bu talepleri görüştü ve 'atama' kararı verdi. HSYK 1'inci Dairesi, Genel Kurul'un bu kararına uyarak, 74 kişilik adli 6 kişilik idari yargı kararnamesi hazırladı. Kararnamede sadece HSYK Başmüfettiş, müfettiş ve tetkik hakimleriyle, bakanlık tetkik hakimi ve bakanlık bürokratları yer aldı. Kararnameye, HSYK'dan 13'ü tetkik hakimi, 26'sı müfettiş 39 kişi de eklendi.

2 HSYK ADAYI GİTTİ

HSYK'nın 74 kişilik adli yargı kararnamesine 12 Ekim'deki seçime bağımsız giren 2 kritik ismin alınması dikkat çekti. Kararnameyle, son HSYK seçimlerinde 'Cemaat'in desteklediği bağımsız adaylar arasında bulunduğu öne sürülen Ankara Hakimi Ayşe Neşe Gül ile HSYK Başmüfettişi olan kocası Cevat Gül, Edirne'ye atandı. Ayşe Neşe Gül, hakim olarak atanırken, kocası düz savcı olarak gönderildi.

TAPU KAYDINI YAYINLADI

Seçime bağımsız aday olarak giren diğer isim İdris Berber ise HSYK Tetkik Hakimliği'nden Elazığ Hakimliği'ne atandı. Berber, propaganda çalışmaları sırasında yaptığı harcamalar için evini sattığını iddia edip adalet.org'ta tapu kayıtlarını yayınlamıştı.

DENİZ FENERİ MÜFETTİŞİ DÜZ SAVCI

Adli yargı kararnamesiyle, Deniz Feneri soruşturmasını yürüten Cumhuriyet savcılarının resmi belgede sahtecilik ve görevi kötüye kullanmak suçundan Yargıtay'da yargılanıp beraat ettikleri davadaki HSYK soruşturmasına ilişkin raporu hazırlayan HSYK Başmüfettişi Arif Kavasoğlu da Gaziantep'e düz savcı olarak atandı. Kavasoğlu'nun yanı sıra 26 HSYK Başmüfettişi ve Müfettişi de çeşitli illerde düz savcı olarak görevlendirildi. Kararname ile Adalet Bakanlığı ve HSYK'da görevli 46 tetkik hakiminin görev yerleri değiştirilmiş oldu.

MÜDÜR DE ATANDI

Kararnamede Adalet Bakanlığı'nda bir süre Kanunlar Genel Müdürü olarak görev yapan ve daha sonra bakanlık Yüksek Müşavirliği'ne çekilen Yüksel Hız da ilk sırada Antalya Hakimi olarak atandı. HSYK Başmüfettişleri Mustafa Yılmaz, Abdulvahap Yılmaz, Hasan Hendek, Mustafa Duran ve Eşref Köse Samsun, Kütahya, Afyonkarahisar ve Sivas gibi illere savcı olarak gönderildi.

HSYK KENDİ KADROSUNU OLUŞTURUYOR

Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Karadağ Hürriyet'e, HSYK'nın ilk kararnamesinin tasfiye kararnamesi olduğunu belirterek, "Yeni HSYK kendi kadrosunu oluşturuyor. Beraber çalışmayı istemediği ve güvenmediği müfettişleri ve tetkik hakimlerini tasfiye edildi. Bu nedenle bu kararname kritik önem taşıyor" dedi. HSYK 1'inci Dairesi, adli yargıda 50, idari yargıda 6 kişiden oluşan 56 kişilik eş birleştirme kararnamesi de yayımlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber