'Devlet, şiddet mağduru kadını koruyamıyor'

TÜRK Kadınlar Birliği Isparta Şube Başkanı Prof.Dr. Aynur Gül Karahan, "Devlet, sığınma evleri yetersiz olduğu için şiddet mağduru kadınları yeterince koruyaması ölümle sonuçlanan şiddet vakalarının sayısını artırıyor" dedi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 30 Kasım 2014 17:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Devlet, şiddet mağduru kadını koruyamıyor'

Türk Kadınlar Birliği Isparta Şube Başkanı, Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Aynur Gül Karahan, kadına yönelik şiddetin önemli bir sorun olduğunu vurguladı. Prof.Dr. Karahan, şiddetin, kadının insan olma onurunu elinden alan, toplumsal hayatta yer almasını engelleyen, ruhsal ve fiziksel sağlığını etkileyen, insanlık dışı bir durum olduğunu söyledi. Son dönemde kadına yönelik şiddetin artmasının tüm kadınları derinden üzdüğünü vurgulayan Prof.Dr. Karahan, şöyle dedi:

"Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda yasal düzenlemeler yapılmaktaysa da bu düzenlemelerin uygulamada yeterince yer bulamaması, kadınların yasal haklarından haberdar olmamaları nedeniyle kadına yönelik şiddet sonucu oluşan ölüm vakaları her geçen gün artmaktadır. Türkiye hem yurt içi hem de uluslararası sözleşmelerde önemli adımlar atıyor. Kadın haklarına yönelik sözleşmelere imza atıldı. Ama uygulamada bu anlamda yeterince adımlar atılamadı."

"EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİ"

Yasal düzenlemelerin uygulamaya aktarılabilmesi için yeterli kaynak bulunamamasının da önemli bir sorun olduğuna işaret eden Prof. Dr. Karahan, şöyle konuştu:

"Bu düzenlemelere kişilerin inanması da çok önemli. Uygulayıcıların eğitimi, kadına yönelik şiddetle ilgili yaklaşımları çok büyük önem taşımaktadır. Emniyet teşkilatında bu işle ilgilenen birimlerin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilgilendirilmesi ve eğitim verilmesi gerekmektedir. Devletin bu alanda önemli adımlar atan sivil toplum kuruluşlarına destek olması gerekmektedir. Çözümde yer almalarının sağlaması kadın cinayetlerinin sayısının düşürülmesine önemli katkı sağlayacaktır."

"KADIN SIĞINMA EVLERİ YETERSİZ"

Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde ekonomi faktörünün göz ardı edilemeyeceğine vurgu yapan Prof.Dr. Karahan, insanların yaşam kalitesi arttıkça şiddet olaylarının da azalacağına değindi. Türkiye'deki kadın sığınma evi sayısının 50 civarında olduğunu belirten Prof.Dr. Karahan, "Bu kadar kısıtlı sığınma evi varken, verilen hizmet de istenilen düzeyde değildir. Bu durumda devlet, sığınma evleri yetersiz olduğu için şiddet mağduru kadınları yeterince koruyamamaktadır. Bu da ölümle sonuçlanan şiddet vakalarının sayısını artırmaktadır" dedi.

Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber