Milli saraylardaki soygunun faturası personele çıktı

TBMM, saraylarda kaybolan, çalınan ve yıpratılan tarihi eşyalar için dava açtı. Mahkeme zararın personelden tanzimine karar verdi. Dolmabahçe Sarayı'ndaki asırlık halıların çürümeye terk edilmesi de yargıya taşındı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 01 Aralık 2014 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milli saraylardaki soygunun faturası personele çıktı

NEVİN BİLGİN

Dolmabahçe Sarayı'nda bulunan asırlık halıları su bastı. Tarihi masa örtüleri, masa zilleri çalındı. Sudan geçen bedeviler tablosu harap edildi. Talan ve soygunun ardından herekete geçen Meclis Başkanlığı, saraylarda kaybolan, çalınan ve yıpratılan tarihi eşyalara verilen zarar için zimmet çıkarıp kamu davaları açtı. Mahkeme sonunda personele zimmet çıkarılarak zararların parası tazmin edildi. Dolmabahçe Sarayı'ndaki asırlık halıların çatı onarımı sonrasında yağmur altında bırakılarak çürümeye terk edilmesi de yargıya taşındı.

6 halı çürümeye terkedilmiş

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yaptığı açıklamada, "Dolmabahçe Sarayı'nda rulo halinde bulunan 6 adet tarihi halı çatı onarımı sonrasında yağmur ıslanmıştır. Olaydan sonra gerekli idari soruşturma başlatılmış ve sorumlular hakkında idari soruşturma dışında kamu davası açılmıştır" dedi. Olayın ardından halıların hasar görmesine sebep olan Saray Müdür Yardımcısı Beykoz Kasrı'na şef, koruma amiri Beylerbeyi Sarayı'na memur olarak atandı. Çok sayıda memurun da görev yerleri değiştirildi. Bu arada Beylerbeyi'ndeki 8 adet gümüş şamdan onarıma gönderildi. Dönüşte evsaf kaybına uğradı. Soruşturma sonucunda iki personele aylıktan kesme cezası verildi.

113 bin lira tablo parası alındı

Yılldız Şale'deki masa zili teşhirdeyken kayboldu. 5 bin lira personelden alındı. Sudan geçen bedeviler tablosu Sakıp Sabancı Müze Müdürlüğü'nde hasar görünce 113 bin 895 lira üniversiteden tehsil edildi. Dolmabahçe Sarayı'nda 4 adet dolap üstü, 2 aplik kayboldu. 270 bin lira personelden alındı. Aynalı Kavak Kasrı'ndan kaybolan masa örtüsünün parası da yine personelden tanzim edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber