Öğrenci sayısı 100'ün altına düşen liseler kapanma yolunda

Haber Giriş : 10 Temmuz 2006 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de 180 genel lisenin öğrenci sayısı 100'ün altında. Kaynak israfını önlemek isteyen Milli Eğitim Bakanlığı, bu okulları kapatmaya hazırlanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, öğrenci sayısı 100'ün altında olan genel liseleri mercek altına aldı. Mevcudu az liselerin tespiti için çalışma başlatan Bakanlık, valiliklerden gelecek tekliflere göre okulları kapatacak. Müfettiş incelemesi sırasında durumdan haberdar olan bazı idareci ve veliler, ?okullarını kurtarmak için' siyasîleri devreye sokmaya başladı. Manisa'da faaliyet gösteren Güneşli, Karataş ve Gökçeören liseleri de az öğrencili. Okula gelen müfettişler, öğrenci sayısını tutanakla belirleyince yöneticiler endişeye kapıldı. Belediye başkanlarını araya koyan okul idarecileri, kendileri hakkındaki kararı öğrenmeye çalıştı. Amaçları olumsuz bir kararı engellemek. Lisenin kapanması durumunda öğrencilerin okumayı bırakarak köylerine döneceğini belirtiyorlar. Zaman'ın sorularını cevaplayan belde yöneticileri, ?Fakir halk, çocuklarını ilçeye gönderemez. Hiç olmazsa burada eğitim alıyorlar.? dedi.

Bakanlık ise bu taleplere, ?Öğrenci sayısı 100'ün altındaki her liseyi kapatmayacağız. Yörenin durumunu en iyi bilen iller, bize teklif yapacak. İlin ?kapatmayın' dediğini biz kapatmayız.? karşılığını veriyor. Ancak öğrenci kaynağı yok olmaya yüz tutan okulların da kaynak israfına yol açtığı vurgulanıyor. Bakan Hüseyin Çelik, öğrenci ve öğretmenlerin mağdur edilmeyeceğinin altını çizdi.

Valiliklere, ?ilinizdeki öğrenci sayısı 100'ün altında bulunan liselerle ilgili en az iki ilköğretim müfettişi görevlendirerek inceleme yapın' talimatı veren MEB, ?eğitim öğretim faaliyetine kademeli olarak son verilmesinde yarar görülen liselerin' vali imzalı bir görüşle bakanlığa gönderilmesini istedi. Bunun üzerine müfettişler öğrenci sayısı 100'ün altında olan liselere teftişe çıktı. Teftiş sırasında ?liselerinin kapatılma ihtimali'ni fark eden okul yönetimi ve öğrencileri panik yaşarken devreye siyasiler sokulmaya başlandı. Manisa'nın Kula ilçesinde Gökçeören, Salihli'de Karataş ile Gördes Güneşli liseleri bunlardan bazıları. Müfettişlerin raporundan endişe eden okul yönetimi, belediye başkanını devreye sokarken, okul idarecileri ise ?Bu okul olmazsa öğrenciler ilçeye gidip okumaz. Fakir halk, çocuklarını ilçeye gönderemez. Hiç olmazsa burada lise eğitimi alıyorlar.? diye konuştu.

Bakanlık ise bu tür taleplere, ?Öğrenci sayısı 100'ün altındaki her liseyi kapatmayacağız. Öncelikle yörenin durumunu en iyi bilen iller bize bu teklifi yapacak, ilin ?kapatmayın' dediğini biz zaten kapatmayız. Ayrıca il ?kapatın' dese bile biz tekrar inceleyeceğiz. Bir ilçede tek bir lise varsa veya lise yatılıysa (başka yerlerden yatılı öğrenci yönlendirmesi yapılabileceği için) o liseyi kapatmayacağız.? cevabını verdi. ?Öğrenci kaynağı yok olmaya yüz tutmuş, verimlilikleri azalmış ve azalmaya da devam eden, fizikî altyapı ve öğretmen eksiklikleri olan' kasabalardaki bu liselerin yaşamasının eğitimin niteliğini olumsuz yönde etkilediğini ve maliyeti yükselttiğini belirtti. İllere ?öğrenci sayısı az olan liseler' konulu bir genelge gönderen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise, ?kırsal kesimde fizikî altyapı ve öğretmen eksikliklerinin eğitimin niteliğini olumsuz etkilediğini' kaydediyor. Köyden kente yaşanan göçün, küçük yerleşim birimlerinde genç nüfusun azalmasına yol açtığını belirten Bakan Çelik, ?Bu yörelerdeki liseler günümüzde yeterli öğrenci bulamıyor, üniversiteye öğrenci hazırlayamıyor, okul birincileri bile herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleşemiyor.? diyor.

Mevzuata göre öğrenci sayısı 30'un altına düşen liselerin doğrudan kapatılması gerekiyor. Ancak iller 25 öğrencili liselerin kapatılmasını bile bakanlığa teklif etmiyor. MEB ise liselerin 4 yıla çıkarılmasıyla birlikte her sınıfa en az 20 öğrenci kontenjanı vererek, öğrencisi 80'in altına düşen ve artma ihtimali olmayan liselerin kapatılması için yeni bir düzenleme hazırlıyor.

İstatistiklere göre ülke genelinde 181 genel lisenin öğrenci sayısı 100'ün altında. Ülke genelinde toplam bin 670 genel lise faaliyeti yürütüyor. Bu arada bakanlık birden fazla lise türünü bünyesinde barından ve 177 bin öğrencinin okuduğu çok programlı liselerden öğrenci sayısı 100'ün altında olan 250 liseyi ?kaynak israfına neden olduğu için' kapattı.

Altyapı eksikliği eğitimin kalitesini düşürüyor

25-30 öğrencili bir lisede en az 6 öğretmen, 1 idareci ve bir müstahdem görev yapıyor. Ayrıca yakıt ve temizlik gibi diğer giderlerin de ödenmesi gerekiyor. İllere ?öğrenci sayısı az liseler' konulu bir genelge gönderen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, köyden kente göçün küçük yerleşim birimlerindeki genç nüfusu azalttığını belirtti. Çelik, ?Bu yörelerdeki liseler öğrenciyi bulamıyor, üniversiteye hazırlayamıyor, okul birincileri bile yükseköğretim kurumuna yerleşemiyor.? dedi.

MEB: Paniğe gerek yok

Bakanlık yetkilileri öğrenci sayısı 100'ün altına düşen her liseyi kapatmayacaklarını belirtiyor. ?Paniğe gerek yok.' diyen yetkililer, kararda illerin görüşünün de etkili olacağını bildirdi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber