YÖK: Mali konularda postacıyız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Temmuz 2006 12:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerin bütçelerin belirlenmesinde, "postacı" rolünden daha fazla bir görev üstlenemekten şikayet etti.

Üniversiteye giriş sınavı, yükseköğretimin kurumlarının akademik ve yetki düzeyindeki sorunlarını ayrıntılı bir şekilde ele alan "Türkiye'nin Yükseköğretim Stratejisi Taslağı" raporunda, YÖK'ün mali konulardaki "yetkisizliği"nden yakınıldı. YÖK'ün başlangıç tasarımında yükseköğretim sisteminin yönlendirilmesinde mali teşvik unsurlarından yararlanması düşünülerek, bütçe süreçlerinde önemli roller oynamasının öngörüldüğü ifade edilen raporda, bu işlevin yerine getirilemediği kaydedildi.

"POSTACI"LIK YAPIYORUZ

Yükseköğretim sisteminde zaman içerisindeki büyüme ve değişimlere paralel olarak YÖK'ün yapısında tamamlayıcı değişiklikler gerçekleştirilmediği vurgulanan raporda, "YÖK, zaman içerisinde ve özellikle yaklaşık son 15 yıldır, üniversitelerin bütçelerinin dağıtımında, bir çeşit 'postacı' rolünden daha fazla bir görev üstlen(e)memiştir. İdari yapısı da şu anda bu işlevi taşıyabilecek kapasitelere sahip olacak şekilde gelişememiştir" denildi.

MEVZUAT SİL BAŞTAN

Raporda yükseköğretimin yönetimine ilişkin mevzuatta da karmaşa yaşandığına dikkat çekildi. Ayrıntılı olan YÖK Yasası'nda zaman zaman yapılan değişikliklerle çok sayıdaki yönetmelikte yapılan düzenlemelerin, Başkanlık, Yürütme Kurulu veya Genel Kurul tarafından yürütmeye yönelik alınan kararların mevzuatı "içinden çıkılması çok zor bir yumağa" çevirdiği belirtilen raporda, yönetmeliklerin kaldırılması teklif edildi. Raporda, "Belki de bu tür kararların tümünü iptal edip sıfırdan başlamak sistemi rahatlatacaktır. Yönetmeliklerin tümünün yeniden ele alınması, ekler-değişiklikler şeklinde değil, 'yürürlükten kaldırma' ve yeni yönetmelikler çıkarma daha rasyonel bir seçim olacaktır" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber