KPSS Yerleştirmelerinde ÖSYM'ce Yapılan Hata

Haber Giriş : 11 Şubat 2004 12:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KPSS Yerleştirmelerinde ÖSYM'ce Yapılan Hata

2003 yılı sonuna doğru ÖSYM tarafından sınırlı sayıda kadro için memur yerleştirmesi yapıldı. Yerleştirme yapılan kadrolardan birisi de Toprak Mahsullari Ofisine ait "Eksper" kadrosu idi ve bu kadro için "Bitkisel Üretim Bölümü mezunu olmak" şartı getirilmişti. Oysaki, "Bitkisel Üretim Bölümü", 1999-2000 öğretim yılında yapılan yeniden düzenleme ile Tarla Bitkileri, Bahçe Bitkileri ve Bitki Koruma Bölümlerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuş bir bölümdür. Ancak, daha önce sitemizde bir çok defa belirtmiş olduğumuz hata, burada bir kez daha tekrarlanmıştır. Bu hata, bölüm sınırlamasının bilgisayar başında yapılmasıdır. Bilindiği üzere, hangi bölümlerin birbirine denk olduğu YÖK tarafından belirlenmektedir. Bu nedenlede, sadece Bitkisel Üretim Bölümü mezunlarının tercihlerini dikkate alan, ancak birleşmeden önce ayrı birer bölüm olarak varolan (YÖK tarafından bu bölüme denk olduğu belirtilen) Tarla Bitkileri, Bahçe Bitkileri ve Bitki Koruma bölümleri mezunlarının tercihlerini dikkate almayan işlem yanlıştır. Bu bağlamda, 1996 yılı Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri bölümü mezunu olarak başvuruda bulunan, ancak Bitkisel Üretim Bölümü mezunu olmadığı için tercihleri yok sayılan ve ilgili kadroya kendisinden daha düşük puanlı kişiler yerleşen adayların, ÖSYM'den alacakları olumsuz yanıt üzerine 60 gün içinde dava açmaları gerekmektedir.


Bu soruna benzer bir sorun aşağıda yer almaktadır. Sitemizce bu soruya 9 Ocak 2004 tarihinde cevap verilmiştir. Yukarıda belirtilen mağduriyeti yaşayan adaylarında aşağıdaki açıklamalara göre hareket etmesi gerekmektedir.


ÖSYM'nin Memur Yerleştirmelerinde Yaptığı Hata
SORU: Ben İTÜ Elektronik ve Haberleşme mühendisliği mezunuyum. 2002 KPSS sınavından KPSS1: 92.449, KPSS2: 91.366, KPSS3: 90.129 puan aldım. Ancak, ÖSYM tarafından açıklanan taban puanlara göre tercihlerim arasında yer alan ETİ BOR A.Ş'nin Elektronik Mühendisliği kadrosuna benden düşük puanlı kişiler atanmıştır. Bilgisayar hata yapmayacağına göre ne olmuş olabilir?

CEVAP: ÖSYM veya Devlet Personel Başkanlığı tarafından yapılan yerleştirmelerde kullanılan yerleştirme kılavuzlarında; "Adayların tercih edecekleri kadroların karşısındaki başvuru şartları bölümünde sadece bir öğrenim kurumu ve bölümü belirtilmiş ise, diğer öğrenim kurumlarının aynı bölümlerinden mezun olmuş bulunmaları da yeterlidir." ifadeleri yer almaktadır. Bu çerçevede Fakültelerin Elektronik ve Haberleşme Mühendisliğinin, Elektronik Mühendisliği gibi değerlendirilip değerlendirilemeyeceği konusunda yetkili kurum 2547 sayılı Kanunun 43/b bendi gereğince YÖK'tür. Bu nedenle YÖK'e bir dilekçe ile müracaat ederek Elektronik ve Haberleşme Mühendisliğinin Elektronik Mühendisliğine denk olup olmadığı hususunda görüş almanız gerekmektedir.

Diğer taraftan, bu sorun ÖSYM'nin, bilgisayar programları ile yerleştirme işlemi esnasında kontrol yapmasından kaynaklanmaktadır. www.memurlar.net sitesinde bir çok defa bunun yanlış olduğu belirtilmişti. Zaten ÖSYM'ce ilan edilen yerleştirme sonuçlarının birkaç kez iptal edilip tekrar atama yapılması da bu sistemin yanlışlığını ortaya koymaktadır. Halbuki ÖSYM'nin görevi sadece yerleştirme yapmak olup, müracaat edenlerin şartlarının uygun olup olmadığını kontrol ederek ön eleme yapmak değildir. Zaten bu husus "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Yönetmeliği"nde düzenlenmiştir. Yönetmeliğin "Adayların başvurmaları ve atanmalarını" düzenleyen 25'inci maddesinde bu husus düzenlenmiş ve yerleştirmeleri yapılan ilgililerin, şartları taşıyıp taşımadığına ilgili kurumlarda kurulan 5 kişilik sınav komisyonunun karar vereceği belirtilmiştir. Bu komisyon, adı geçen yönetmeliğin 26'ncı maddesi hükmü gereğince; atama için öngörülen koşulları karşılayamayan adayların atamalarını yapmamaktadır.

Özetleyecek olursak; yerleştirmeden sonra atama yapacak olan kurumlar, ataması yapılacak olanların şartlarının uygun olup olmadığını tespit ederek atama işlemini yapmaktadırlar. ÖSYM yukarıdaki işlemi kendisi yapmayıp da atama yapacak olan kuruma bıraksaydı, ilgili kurum YÖK'ten alacağı cevaba göre işlem yapacaktı. Bu durumda kişilerin ÖSYM aleyhine dava açmaktan başka seçeneği kalmamıştır.

Diğer taraftan sizin de konuyu önce ÖSYM'ye bir dilekçe ile bildirmeniz gerekmktedir. ÖSYM size Dilekçe Kanunu ve bu Kanun uygulamasını gösteren genelge gereğince 30 gün içerisinde bir cevap verecektir. ÖSYM'nin cevabının size ulaştığı (tebellüğ tarihi) tarihten itibaren idare mahkemelerinde 60 gün içerisinde dava açmanız gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber