Özel kalem müdürlüğü, istisnai memuriyet olmamalı

Kamuda en çok suistimal edilen yollardan birisi olan, Özel Kalem Memuriyeti kadrosu üzerinden memurluğa geçiş yolu kapatılmalıdır

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 09 Aralık 2014 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Özel kalem müdürlüğü, istisnai memuriyet olmamalı

Kamuda 2 milyon civarındaki memur kadrosuna atanmak için KPSS puanı şarttır. Ancak sınırlı sayıda kadro için KPSS aranmamaktadır. Bunlar 657 sayılı Kanunun 59. maddesinde tek tek sayılmıştır. Tıklayınız. Bu kadrolardan birisi de özel kalem müdürlüğü kadrosudur.

Özel kalem müdürlüğü kadrosu Bakanlıkların yanı sıra, Valilikler ve belediyelerde bulunmaktadır. Özel kalem müdürlüğü kadrosu en çok suistimal edilen kadrodur. Siyasilerin akrabalarını ve yakınlarını memur kadrosuna geçirmesinin yolu, bu kadrodan geçmektedir.

Bu kadro deyim yerindeyse, nepotizmin beşiğidir. Eğer Başbakan Ahmet Davutoğlu, kamuya atanma ve yükselmede, kariyer ve liyakati esas alan bir yapı kuracağı, nepotizme izin vermeyeceği sözlerinde samimiyse Özel Kalem Müdürlüğü kadrosu, istisnai kadrolar arasından çıkarılmalıdır.

Özel kalem müdürlüğü kadrosu sadece adalet bağlamında değil, personel yönetimi açısından da, istisnai kadrolar arasından çıkarılmalıdır? Çünkü:

1- Ankara'da merkez teşkilatı olan bir çok kurumda özel kalem müdürlüğü bulunmamaktadır. Örneğin Atom Enerjisi, TUİK, Devlet Personel Başkanlığı gibi bir çok kurumda özel kalem müdürlüğü kadrosu bulunmamaktadır. Müsteşarlıklar da dahi özel kalem müdürü kadrosu olmaz. Bu gibi kurumlarda, özel kalem müdürü kadrosu unvanını kullananlar aslında olmayan bir unvanı kullanır.
Ankara'daki merkez teşkilatındaki kurumlara verilmeyen bir kadronun, 50 bin nüfuslu bir belediyeye verilmemesinin tek sebebi, belediye başkanlarının yakınlarını ve akrabalarını KPSS'siz kamuya almasına imkan tanımaktır.

2- Özel kalem müdürlüğü nitelik gerektiren bir kadro türü değildir. Sekreterlik yapılmaktadır. Sekreter görevinin, istisnai kadro olarak düşünülmesinin hiçbir kamusal yararı bulunmamaktadır.


CHP'li Koç'tan hükümete torpil eleştirisi Bakan Işık'tan torpil iddialarına yanıt Bakan Yılmaz torpil iddiasını yalanladı Arınç'tan torpil iddiasına yalanlama

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber