Başbakanlık her yönetmeliği yayımlamayacak
Dün Meclise sevk edilen iş güvenliğine yönelik tasarıda, Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Müdürlüğüne yeni bir görev verildi.
Başbakanlık teşkilatı içinde bulunan Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Müdürlüğünün, kanunla belirlenmiş 5 görevi bulunmaktadır. İlgili kanun hükmü şu şekildedir:
"Madde 10 - Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünün görevleri
şunlardır:
a) (Mülga bent: 27/12/1991 -KHK - 475/11 md.)
b) Hukuki metinleri toplamak, ayıklamak, yürürlükte olanlarını tespit etmek,
c) Mer'i mevzuatı ek ve değişiklikleri ile birlikte tek metin haline getirerek
yayınlamak,
d) Mevzuatı bilgi işlem sistemi içinde takip etmek,
e) Resmi Gazete'nin yayımlanmasını sağlamak, düsturları ve fihristleri hazırlamak,
f) Makamca verilen benzeri görevleri yapmak."
Yukarıda yer verilen ve mülga olan (a) bendi hükmünde "Mevzuatı hazırlama usul ve esasları ile ilgili ilkeleri geliştirmek" hükmü yer alıyordu.
Dün Meclise sevk edilen kanun tasarısında, Genel Müdürlüğe yeni bir görev verilmektedir. Bu görev şu şekildedir:
"a) Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilen yönetmelik, tebliğ ve diğer düzenleyici işlemlere ilişkin taslakları Anayasaya, kanunlara, genel hukuk kurallarına, kalkınma plan ve programlan ile Hükümet Programına uygunluğu açısından incelemek,"
Bu yeni göreve göre, diğer tüm amu kurumlarının Resmi Gazetede yayımlanmasını istedikleri yönetmelik, tebliğ ve diğer düzenleyici işlemlerin tümü, Anayasa, kanun, genel hukuk kuralları, kalkınma plan ve programları gibi mevzuata bakılarak incelenecek, uygun görülmeyenler yayınlanmayacaktır.
Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Müdürlüğünün; enerjiden tarıma, inşaattan personele, ihaleden sağlığa kadar yüzlerce konuyu mevzuata uygunluk yönünden incelemesi için, tüm mevzuata hakim uzmanlara haiz olması gerekmektedir. Hali hazırdaki ana görevi olan mevzuatı derleyip yayınlama görevini bile zor bir şekilde sürdüren bir kuruma bu derece büyük bir yetkinin verilmesinin etraflıca tartışılması yerinde olacaktır.