'Yurt dışından ilaç artık kısa sürede geliyor'

İlaç Dağıtım Merkezi Başkanı İsen: - "Yurt dışından artık 10-20 gün gibi kısa sürelerle ilaç temin edilmesini sağlıyoruz. Hatta çok talep edilen ilaçlar stoklandığı için günlük teslim edilebiliyor. Hastaların bekleme süresini en aza indirmeyi hedefliyoruz"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2014 15:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
'Yurt dışından ilaç artık kısa sürede geliyor'

İlaç Dağıtım Merkezi Başkanı Burhan İsen, artık yurt dışından 10-20 gün gibi kısa sürelerle ilaç temin edilmesini sağladıklarını belirterek, hatta çok talep edilen ilaçlar stoklandığı için günlük teslim edebildiklerini kaydetti.

İsen, yaptığı yazılı açıklamada, kanser, MS, Wilson hastalığı ile bazı kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların Türkiye'de zor bulunduğunu aktararak, vatandaşları, sahte ilaç tuzağına düşmemeleri konusunda uyardı.

Merkez olarak hayati riski bulunan hastaların aylarca beklemesinin önüne geçmek için Sağlık Bakanlığı'ndan yetki aldıklarını belirten İsen, şunları kaydetti:

"Artık yurt dışından 10-20 gün gibi kısa sürelerle ilaç temin edilmesini sağlıyoruz. Hatta çok talep edilen ilaçlar stoklandığı için günlük teslim edilebiliyor. Hastaların bekleme süresini en aza indirmeyi hedefliyoruz. Hastaların temin sorununu ortadan kaldırmak için global ilaç şirketleriyle özel anlaşmalar yaptık. Hastalar 10-20 gün içinde ihtiyacı olan ilaçlara erişebiliyor. En çok ihtiyaç duyulan ilaçları stok ediyoruz. Stokladığımız ilaçların teminini ise günlük sağlayabiliyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödemeye alınan yurt dışı ilaçlarda, reçete ve raporda belirlenen teşhise göre hasta hiç katılım payı ödemeyebiliyor. Katılım paylı ilaçlarda emekliler yüzde 10, çalışanlar ise yüzde 20 katılım payı ödüyor. Hastanın herhangi bir sosyal güvencesi yoksa da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla başvurduğunda kendisi veya vakıf ilacı alabilir. Yeşilkart, yaşlılık aylığı alanlar ve Köy Kanunu'ndan faydalananlar da hekim tarafından reçeteye yazılan ilaçlar için sevkle başvurabilirler. "

İlaç Dağıtım Merkezi Başkanı Burhan İsen, genel olarak Wilson hastalığı, adrenal yetmezlik, diğer bazı doğuştan gelen metabolik rahatsızlıklar ve enzim eksikliklerine bağlı hastalıklar gibi kronik rahatsızlıklar ile kanser ilaçlarına (kolon, akciğer, böbrek kanserleri gibi) ilişkin başvuruların çokça yapıldığına dikkat çekerek, hastaların sağlığının her şeyin önünde olduğunu, hızlı ve güvenilir yurt dışı ilacın temini için dünyanın dört bir tarafındaki sağlık gruplarıyla sürekli temas halinde oldukları anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber