Bisfenol A maddesi yüksek tansiyonu tetikliyor

Plastik, naylon ve polyester gibi maddelerin üretilmesinde kullanılan Bisfenol A (BPA) bileşiğinin yüksek tansiyonu tetiklediği ortaya çıktı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2014 18:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Bisfenol A maddesi yüksek tansiyonu tetikliyor

Güney Kore'deki Seul Üniversitesi'nden bilim adamları, konservelerde ve kutu içeceklerde de bulunan bu maddenin sağlığa etkisini araştırdı.

Bilim adamları, 60 yaşın üzerindeki katılımcılardan bazılarına BPA içeren kutudan, bazılarına ise cam bardaktan tansiyonu yükseltmediği bilinen soya sütü içirdi.

Daha sonra katılımcıların idrarını, tansiyonunu ve kalp atış ritmini değerlendiren bilim adamları, kutudan sütü içenlerin tansiyonunun cam bardaktan içenlerden daha yüsek olduğu belirlendi. Bilim adamları, tansiyonun yükselmesinin kalp-damar hastalıklarına yakalanan ve yüksek tansiyon hastaları için tehlike teşkil ettiğini vurguladı.

Araştırmayı yürüten Dr. Yun-Çul Hong, konserve gıdalar yerine taze sebze tüketilmesi ve cam şişede bulunan içeceklerin içilmesi önerisinde bulundu.

Araştırmanın sonuçları "Hypertension" dergisinde yayımlandı.

Biberon gibi bebek beslenmesinde kullanılan polikarbonat malzemelerin üretiminde BPA'nın kullanımı AB ile paralel olarak Türkiye'de de yasaklanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber