Eker: Domates, biberin suçu yok!

Tarım fiyatlarının enflasyondaki düşüşün önünde engel olarak gösterilmesine Tarım Bakanı Eker'den itiraz geldi. Eker, "Herkes zam şampiyonu diye domates biberin üzerine gidiyor. Çekirdek enflasyonun tarımla ilgisi yok" dedi.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 14 Aralık 2014 13:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Eker: Domates, biberin suçu yok!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın risk tespitlerinin tersine enflasyona tarım ürünlerinin fiyatlarındaki artışın neden olmadığını söyledi. Eker, "Herkes zam şampiyonu diye domates biberin üstüne yürüyor. Merkez Bankası ile polemik amacında değilim; ama tarımsal ÜFE, çekirdek enflasyonun altında" dedi. Eker, sonbahar yağışlarından duyduğu memnuniyeti dile getirirken, "2015 yılında tarımsal üretimin azalmasını beklemiyoruz" dedi. Bakan Eker, bir grup gazeteci ile yaptığı sohbet toplantısında, her fırsatta Merkez Bankası tarafından enflasyonu tetiklediği için eleştirilen tarımsal ürün fiyatlarına yönelik değerlendirmede bulundu.

CEVAP OLSUN DİYE SÖYLEMİYORUM

"Başçı'nın yüzüne de söyledim"

"Merkez Bankası'na cevap olsun diye söylemiyorum. Ben zaten Bakanlar Kurulu sunuşunda ve EKK toplantılarında Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'ya bunu yüz yüze söyledim. Merkez kendi analizini yapıyor, makro ekonomik parametrelere bakıyor. Ama biz şunu söylüyoruz; üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasında makas var. Eğer her ikisi de aynı şekilde yükselseydi o zaman 'Problem var' dersin. Türkiye, elbette geçen yıl ciddi bir kuraklık yaşadı. Kuraklık üstüne bir de don oldu. 55 vilayette 19 ürün etkilendi."

GIDAYLA ALAKASI YOK

"Tarım dışı kısım üstünde durmalı"

"Bir yıllık enflasyona bakıyoruz, üreticinin eline geçenle tüketicinin ödediği arasında 6 puan fark var. Bu, işin tarım dışı olan kısmı. Esas bunun üzerinde durulmalı. Çekirdek enflasyon, tarımsal ÜFE'nin üstünde artışa sahip. Çekirdek enflasyonun tarımla alakası yok. Aradaki fark, lojistik, perakende sistemi, hal sistemi ve psikolojik algı yönetimine kadar birçok faktörle ilgili."

KOMİTE OLUŞTURDUK

"Halka sayısıyla fiyat da artıyor"

"Üretim yerinden büyük şehirlere mal taşınırken lojistikteki aksama bile fiyatı etkiliyor. Mazot fiyatından zincir markete kadar o sistem de incelenmeli. Zincir marketin fiyatı ile üreticiye ödediği fiyat arasında fark var. Halka sayısı arttıkça fiyat artıyor. Bunun sebebini araştırmak için izleme ve değerlendirme komitesi oluşturduk. Tüm bu zincirin halkaları takip edilecek."

NEYE GÖRE 'FİYAT ARTACAK' DENİYOR

"Üretimde azalma beklemiyoruz"

"Şu anda Türkiye, bir önceki yıla göre yüzde 60 daha fazla yağış aldı. Şu anda tarlalarda ekiliş ve çimlenme problemi olmadı. Sonbahar yağışları iyi. Bu her şeyi izah ediyor mu, hayır. Önümüzdeki süreçte ne olur bilemem. Birden don olur, yapacak bir şey olmaz. İnşallah 2015'te böyle bir şeyle karşılaşmayız. 2015'te neye göre diyeceğiz ki gıda fiyatları artacak. Şu an üretim azalması beklemiyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber